Oblačno
21°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Matovičova prítomnosť pri doručení demisie bola neštandardná, tvrdí Krpelan. Absurdity sa diali aj v minulosti
Zdielať na

Matovičova prítomnosť pri doručení demisie bola neštandardná, tvrdí Krpelan. Absurdity sa diali aj v minulosti

BRATISLAVA / V deň pádu vlády spoločnosťou rezonoval aj pokus lídra OĽaNO Igora Matoviča podať demisiu z funkcie ministra financií. Tú ale napokon vytrhol vedúcemu kancelárie prezidentky z rúk. Bývalý hovorca exprezidenta Andreja Kisku Roman Krpelan však hovorí, že už Matovičova osobná prítomnosť v paláci bola netradičná.

"Je neobvyklé, že Matovič išiel odniesť demisiu do Prezidentského paláca osobne. Mohol ju v Národnej rade iba podpísať a poslať po šoférovi," napísal Krpelan na sociálnej sieti. Dodal, že v takomto prípade by sa vodič do desiatich minút vrátil na hradný kopec aj s potvrdenou kópiou.

"Ústava nepredpisuje doručenie demisie ministra osobne. Ministri bežne nechodia s poštou do podateľne a ani za úradníkmi, ktorí poštu môžu prebrať," dodal s tým, že prijatie demisie hlavou štátu je až nasledujúci krok.

Matovič počas tlačovej konferencie vysvetľoval, že demisiu sa rozhodol vziať späť na základe telefonátu so známym, ktorý mu povedal, že pred mafiou sa neskláňa. Matovič následne vytrhol podpísanú demisiu z rúk pracovníka Kancelárie prezidentky. Potvrdila to aj samotná kancelária, líder OĽaNO tvrdí, že nešlo o vytrhnutie ale vzatie dokumentu.

​Pikoškou bola podľa bývalého hovorcu Kisku demisia exministra školstva Petra Plavčana, ktorý v nej uviedol aj to, kedy má byť odvolaný. "Toto je však výlučná kompetencia prezideta/prezidentky. Ministrovi to bolo náležite vysvetlené," zakončil Krpelan.

Demisiu stiahli viacerí

Absurdné podanie demisie sa však udialo aj v tomto volebnom období. Poslanec Ján Mičovský podal demisiu z postu ministra pôdohospodárstva. Nakoniec si to rozmyslel a chcel ju vziať späť. To už však bola prijatá prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

​Svoje rozhodnutie hlave štátu oznámil listom, avšak nebol úspešný.  "Ústava SR nepozná úkon jej späťvzatia, prezidentka sa rozhodla demisiu ministra prijať," vysvetľoval v tom čase hovorca prezidentka Martin Strižinec.

V minulosti podobne zmenil názor aj vtedajší minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Politik podal demisiu v novembri 2018, avšak po rokovaniach s predstaviteľmi vlády ju napokon stiahol.

Súvisiace články