Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Strana Ďuriš Nicholsonovej sa bude volať jablko. Politici si z tohto názvu uťahujú a svoje odkazuje aj odborník
Zdielať na

Strana Ďuriš Nicholsonovej sa bude volať jablko. Politici si z tohto názvu uťahujú a svoje odkazuje aj odborník

BRATISLAVA / Jablko. To je zrejme ginálny názov novej strany, ktorú zakladá bývalá saskárka a europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Tento názov pobavila niekoľkých bývalých kolegov.

Názov strany zverejnila Lucia Ďuriš Nicholsonová na sociálnej sieti. Zároveň sa priznala, že názvov bolo v hre niekoľko. 

"Mali sme byť všeličím. Najprv sme sa mali volať Istota. Potom prišla Stredná cesta, neskôr sme rozmýšľali nad názvom Stred. V prípravnom výbore sme hlasovali aj o tom, že sa budeme volať Obnova," opísala politička skutočne strastiplnú cestu k názvu jej novej strany. Hoci europoslankyňa dlho hľadala lídra, napokon zhodnotila, že líderkou nového politického subjektu bude ona sama. Urobila tak napriek tomu, že ešte minulý rok tvrdila, že na to nie je vhodnou osobou. 

"Čo ja viem, voľajako ma žiaden z tých názvov nechytil. Chcelo to niečo svieže, niečo pekné, niečo šťavnaté, chutné. Niečo, čo v sebe skrýva pekný príbeh. A tak sme tu. Sme Jablko. Jablko je moderná, stredová a pro-európska strana, pripravená uchádzať sa o priazeň voličov. Je sviežou alternatívou k súčasným politickým stranám, ktoré sú ideovo alebo ľudsky vyprázdnené a už nedokážu dať ľuďom nádej. Verím, že pre mnohé Slovenky a Slovákov bude Jablko šťavnatou nádejou na lepší život v lepšom Slovensku," pochválila sa politička. 

Ondrej Dostál by dal prednosť mäsu

Europoslankynu podpichol aj bývalý kolega z kandidátky SaS. "Ešte šťastie, že som ako konzervatívec priaznivcom tradičného označovania politických strán a som presvedčený, že názov strany by mal odrážať jej ideové nastavenie. Ak by som si myslel, že by to malo byť niečo svieže, pekné, šťavnaté a chutné, obávam sa, že moja strana by sa volala Steak medium rare," napísal Ondrej Dostál. 

Svoje k téme povedal aj ďalší z bývalých spolupracovníkov Martin Poliačik. Na sociálnej sieti zverejnil obrázok, na ktorom slovo vtipne rozložil a v komentári netajil zverdavosť."Na tieto blká netrpezlivo čakám. Nech vieme, čo to za košíček," zverejnil s tým, že dúfa, že sa to ešte utrasie na niečo príčetnejšie. 

Politológ tvrdí, že politička musí žartovať

Radoslav Štefančík pre Noviny PLUS uviedol, že musí ísť o cielenú satiru. "Podľa mňa si z nás pani europoslankyňa robí dobrý deň, že si len pomýlila 1. apríl a snaží sa nás nachytať. Možno v Bruseli majú posunutý čas i ročné obdobia, lebo toto sa ani nedá komentovať," zareagoval otvorene. 

"Ak by to ale bola len pravda, pani europoslankyňa nemusela opajcnúť názov svojho bruselského projektu od ruskej strany Jabloko. Ale ako by sme si prečítali na istej satirickej stránke, aká krajina, taký politický marketing," uzavrel odborník pre Noviny PLUS TV JOJ.

Každý má právo sa historicky sa znemožniť

Podľa politológa Jozefa Lenča je strana Lucie Ďuriš Nicholsonovou len kópiou strany v Rusku. "Najskôr sľubovala prieskum, aký Slovensko nezažilo. Potom politiku, postavenú na dátach, ktorým sa naučila v Bruseli. Nakoniec ponúka skopírované ruské Jablko. A sľubuje, že z neho upečie jablkový koláč. Ruské Jablko je roky mimo parlamentu (samozrejme dôvodom je primárne to, že v Rusku nie sú demokratické voľby) a Luciino Jablko tam z najväčšou pravdepodobnosťou skončí tiež. Zúfalé. No ako hovorí Všeobecná deklarácia práv človeka - politika: "Každý jedinec má právo historicky sa znemožniť."," napísal Jozef Lenč na sociálnej sieti.

Súvisiace články

Najčítanejšie