Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Heger reaguje na odmietnutie SaS: Končí snahy o novú parlamentnú väčšinu a štartuje rokovania o termíne volieb
Zdielať na

Heger reaguje na odmietnutie SaS: Končí snahy o novú parlamentnú väčšinu a štartuje rokovania o termíne volieb

BRATISLAVA / SaS odmietla rokovania s povereným premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO) o novej parlamentnej väčšine.

Ekonomickí liberáli tvrdia, že s Hegerom nemajú o čom rokovať, keďže novú väčšinu "nie sú ochotní podporiť ani všetci poslanci OĽaNO a ani hnutie Sme rodina". Poslanci za SaS tak za najlepšiu alternatívu považujú predčasné voľby, ktoré by sa konali v septembri.

"Po dnešku je zrejmé, že snaha Eduarda Hegera o novú väčšinu v parlamente definitívne nenašla podporu. Všetko úsilie by teda malo smerovať k jedinému rozumnému riešeniu v tejto situácii. Preto trvám na tom, aby parlament do konca januára prijal rozhodnutia smerujúce k predčasným parlamentným voľbám. Ak sa tak nestane, som pripravená postupovať podľa svojich ústavných kompetencií," reagovala prezidentka Zuzana Čaputová.

Na odmietnutie SaS reagoval Heger s tým, že podľa neho je férové informovať spoločnosť o ďalšom postupe. Iniciatívu ohľadom novej parlamentnej väčšiny podľa neho odštartoval samotný líder SaS Richard Sulík po hlasovaní o nedôvere vláde.

"Napriek tomu, že Richardovi Sulíkovi nápad s novou 76-kou po čase odpadol od chuti, kontaktovali ma niekoľkí poslanci z klubu SaS s tým, že by si vedeli predstaviť podporu novej 76-tky. Dnešným dňom však považujem všetky snahy o vznik novej 76-tky za uzavreté," informoval poverený premiér, ktorý na stredu (18.1.) zvoláva stretnutie pôvodného koaličného štvorlístka ohľadom predčasných volieb. "Aktuálne sa ako najreálnejší javí jesenný termín," uzavrel Heger.

​Legitímna je diskusia o predčasných voľbách, tvrdí SaS

"Boli sme pripravení rokovať, avšak doteraz nevieme, kto je skutočným lídrom OĽaNO. Navyše, stále hrozí, že Eduard Heger odíde z OĽANO a nebude mať nielen silu, ale s inou stranou ani legitimitu skladať novú vládu," myslí si predseda strany Richard Sulík.

Exminister hospodárstva tiež zdôraznil, že jednotná nie je ani samotná koalícia. "V takejto absurdnej situácii sa preto Eduard Heger v prvom rade musí obrátiť na Igora Matoviča a vlastných partnerov, ktorí mu podkopávajú nohy," dodal.

​Podľa SaS sa nová väčšina, ktorú by akceptovala aj hlava štátu chiméra a jej hľadanie je strata času. "Diskusia o predčasných voľbách je v tejto situácii absolútne legitímna. Karty by mali byť rozdané nanovo a jednotlivé strany by mali dostať možnosť opätovne zabojovať o dôveru voličov," dodal podpredseda SaS Branislav Gröhling.

"Úsilie Eduarda Hegera o stabilizáciu a dohodu stroskotalo - ako inak- na strane Richarda Sulíka. SaS sa ukázala ako nepoužiteľný partner s hlbokou stopou deštrukcie a Edovi patrí vďaka za to, že sa o to aspoň pokúsil. Za predčasné voľby ako darček Ficovi a extrému hlasovať nebudeme. Zodpovednosť nech nesú tí, ktorí chaos, hádky a neustály konflikt tri roky živili," reagovala strana Za ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie