Jasno
23°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
V NR SR budú riešiť MiG-29: Opozícia spochybňuje možnosť ich darovania, Naď varuje, že uzemnené strácajú na hodnote
Zdielať na

V NR SR budú riešiť MiG-29: Opozícia spochybňuje možnosť ich darovania, Naď varuje, že uzemnené strácajú na hodnote

BRATISLAVA / Poslanci sa v NR SR stretnú mimoriadne už v utorok (14. 2.). Riešiť majú právomoc vlády darovať slovenské stíhačky MiG-29. Tie totiž vláda plánuje poslať na Ukrajinu, kde by mohli pomôcť pri obrane krajiny.

Proti tomuto zámeru sa však ohradil opozičný Smer-SD. Počas minulého týždňa poslanci odovzdali podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze, ktorú predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) ohlásil na utorok (14. 2.).

Pod návrh sa okrem poslancov za Smer podpísali aj traja nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu (Život-NS). Na zvolanie mimoriadnej schôdze je totiž potrebných aspoň 30 poslaneckých podpisov.

Poslanci sa odvolávajú na ústavu

Cieľom mimoriadnej schôdze má byť vydanie uznesenia, ktorým bude vyslovený nesúhlas na dodanie migov Ukrajine. "Vláda Slovenskej republiky, ktorej NR SR vyslovila 15. decembra 2022 nedôveru, nemá pôsobnosť rozhodovať o zásadných otázkach vnútornej a zahraničnej politiky," píšu poslanci v návrhu.

Odvolávajú sa pritom na znenie Ústavy SR. Odovzdanie migov pritom podľa poslancov medzi takéto kroky patrí, a teda nie je možný ani v prípade súhlasu prezidentky Zuzany Čaputovej.

Poslanci tak reagovali na prísľub dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera, ktorý ho dal počas zasadnutia Európskej rady. Po návrate na Slovensko politik zdôraznil, že migy, ktoré máme v súčasnosti na Slovensku, nevyužívame. Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď v relácii Braňo Závodský Naživo povedal, že uzemnené strácajú hodnotu a navyše na Slovensku nemáme vyškolených ani pilotov.

Generál Pavel Macko pre TV JOJ 24 povedal, že stíhačky boli v minulosti opravované ruskými technikmi a v súčasnosti sú uzemnené práve preto, že ich nevyužívame. V minulosti sa o ne starali ruskí technici, no tých po vypuknutí vojny stiahlo samotné Rusko.

Slovensko by nemuselo vyjsť na prázdno

Heger v piatok (10. 2.) povedal, že komunikuje s ústavnými právnikmi, ktorí majú povedať, či má vláda v poverení právo vyslať migy na Ukrajinu. Po overení si tejto možnosti volá aj Kollár. Ak by nastal prípad, že by bolo potrebné zmeniť zákony alebo ústavu, dočasne poverený premiér v tom nevidí problém.

Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď tvrdí, že podľa právnikov ministerstva obrany je takáto možnosť legálna. Dôvodom má byť bilaterálna dohoda medzi Slovenskom a Ukrajinou. Odborníci však na túto tému nemajú jednotný názor.

Aj napriek tomu, že ide o darovanie migov Ukrajine, Slovensko by z toho nemuselo vyjsť naprázdno. Heger totiž povedal, že pomoc by mohla byť preplatená z európskeho mierového nástroja. Túto možnosť by podľa svojich slov preferoval aj predseda NR SR.

Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď sa však mimoriadnej schôdze nezúčastní aj napriek tomu, že sa téma týka práve jeho rezortu. Bude totiž na zahraničnom rokovaní. V relácii Braňo Závodský Naživo Naď povedal, že sa pokúsi dohodnúť posunutie začiatku schôdze. 

Súvisiace články