Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Matovič chce 500 eur za voľby vykryť zdanením Slovnaftu. Vie, že to neprejde, je to jeho kampaň, reaguje Lenč
Zdielať na

Matovič chce 500 eur za voľby vykryť zdanením Slovnaftu. Vie, že to neprejde, je to jeho kampaň, reaguje Lenč

BRATISLAVA / Na piatkovej tlačovej konferencii líder hnutia OĽaNO oznámil, že 2 miliardy, ktoré by stáli jeho 500-eurové odmeny za voľby, by pokryl zo zdanenia Slovnaftu. Tieto zdroje sú však neisté, pretože sa nedá dopredu určiť, aké zisky bude mať rafinéria v budúcnosti a ani to, ako sa budú vyvíjať ceny ropy. Politológ Jozef Lenč za tým vidí iba kampaň.

Matovič vie, že to neprejde, ale voličom to bude vedieť sľúbiť

Politológ Jozef Lenč návrh sarkasticky označil za "unikát". Základným problémom návrhu je to, že ústava garantuje tajnosť hlasovania. "To sa netýka iba informácie koho bude občan voliť, ale aj toho, či vôbec voliť bol," uviedol politológ pre Noviny PLUS TV JOJ. 

​Paralelu vidí v komunistickom režime, ktorý zisťoval, kto presne volil a ako. "Igor Matovič na tlačovej konferencii nepriniesol žiadne nové peniaze, ale opäť predstavil zdanenie Slovnaftu. Tieto financie už však chcel použiť na 200-eurové príspevky na dieťa," pokračoval politológ, ktorý sa k návrhu zákona stavia pomerne skepticky a považuje ho za škodlivý. 

Zdôraznil, že Igor Matovič vie, že tento návrh zákona mu neprejde. "Je to len kampaň Igora Matoviča. Vie, že sa o tom bude hovoriť, rovnako vie, že mu parlament tento návrh zákona neschváli. Bude však potom môcť tvrdiť, že ak ho ľudia zvolia, on v ďalšom volebnom období túto odmenu presadí," uzavrel Lenč pre Noviny PLUS TV JOJ s tým, že ekonomické dosahy prenecháva ekonómom a zvyšok niekomu, kto má aspoň dve atestácie z psychiatrie. 

Voliči si 500 eur podľa Matoviča zaslúžia

Na tlačovom brífingu v piatok popoludní Igor Matovič uviedol, že predkladaný návrh na zdanenie Slovnaftu je tzv. daňou z vojny. Zdaniť by pritom chcel mimoriadny zisk rafinérie. Z 500 až 600 miliónov, ktoré by tak hypoteticky mohol získať, by chcel financovať odmenu za voľby.

O sume 500 eur pre každého občana, ktorý by prišiel k voľbám, hovorí, že si ju občania v týchto krízach zaslúžia. "V Európe vládne blbá nálada," poznamenal Matovič, ktorý v tom, čo mnohí nazývajú úplatkom, vidí záchranu demokracie. 

Ako chce zdaniť Slovnaft?

Rafinéria by podľa neho mala platiť daň vo výške 70 percent zo zisku, ktorý má vďaka lacnejšej ruskej rope oproti svetovej cene ropy, a to nielen v tomto, ale aj v tom nadchádzajúcom roku. "Myslíme si, že toto zdanenie je fér, podľa mňa by sadzba mala byť až 95 percent tak, ako v Maďarsku," povedal na piatkovej tlačovej besede.

Príjmom z tejto dane chce Matovič financovať 500-eurovú odmenu za účasť v parlamentných voľbách. O tomto návrhu bude podľa neho rokovať parlament v druhom čítaní. "Rozhodne sa o tom, či získame do rozpočtu viac ako pol miliardy eur," povedal.

Líder Obyčajných ľudí a nezávislých osobností zdôraznil aj to, že ak parlament takýto zákon schváli, môže sa uplatňovať "donekonečna", teda dokedy bude rozdiel v cene ruskej a svetovej ropy a dokedy budeme na Slovensko dovážať ruskú ropu.

"Vrátime ľuďom aspoň časť tej straty, ktorú ľudia majú, kvôli tomu, že za našimi hranicami je vojna," povedal Matovič. Túto daň nazval daňou z utrpenia, ktorá sa im vráti v podobe 500-eurovej odmeny za účasť vo voľbách.

Čím Matovič obhajuje odmenu za voľby?

  • Zvykli sme si, že ľudia chodia alebo nechodia voliť, ako sa im zachce.
  • Ľuďom v pozadí politických strán záleží na tom, aby prišlo voliť čo najmenej ľudí, lebo sa boja.
  • Dnes je rok od začiatku vojny a 5,5 milióna akcionárov SR má obrovské výdavky.
  • Rafinérie, ktoré spracovávajú ruskú ropu, majú nadmerný zisk z vojny a Slovensko má preto právo na vytvorenie zákona, ktorý to okreše.
  • Prišla EK, ktorá prikázala zdaňovanie mimoriadneho zisku z ruskej vojny minimálne o 33 %, a oni prišli so 70 % daňou a nakoniec sa prijal zákon na 55 % zdanenie.
  • Myslíme si, že toto zdanenie je fér, ja osobne si myslím, že by malo byť až vo výške 90 %.
  • Čistý zisk bude vyše 400 miliónov eur (čistých 500 miliónov).
  • Dnes je však otázne, čo s týmto ziskom a čo s mimoriadnym ziskom z vojny.
  • Preto sme ešte predtým, ako sme predstavili návrh na 500 eur, preventívne dali do parlamentu návrh zákona, aby táto daň platila aj pre tento a budúce roky. Malo by ísť o 70 %.
  • Čo navrhujeme, je zákon, aby sme opätovne zdanili mimoriadny zisk z ruskej ropy.
  • Skúsme vychádzať z predpokladu, že príde k voľbám toľko ľudí ako v predchádzajúce voľby. Bude to stáť 1,2 miliardy eur.
  • Ak sa ceny ropy budú vyvíjať podobne ako doposiaľ, v priebehu roku sa to vráti späť, teda skôr, ako sa skončí pôvodné štvorročné volebné obdobie.
  • Keďže to dostanú aj chudobní, je to zároveň sociálne opatrenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie