Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vláda nerozhodla o presunutí migov na Ukrajinu, informoval Naď po rokovaní vlády
Zdielať na

Vláda nerozhodla o presunutí migov na Ukrajinu, informoval Naď po rokovaní vlády

BRATISLAVA / Otázka presunutia migov na Ukrajinu ostáva naďalej nezodpovedaná.

Informoval o tom dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (Demokrati) po rokovaní vlády. Ako dodal, o téme sa ministri neformálne rozprávali, no bod nebol oficiálne zaradený do rokovania. Podľa jeho slov sa majú konať medzinárodné rokovania o tejto téme. Detaily však neprezradil.

"Keď budem mať všetky veci k dispozícii, predložím materiál na rokovanie vlády," dodal Naď s tým, že presný termín nepozná. Čo sa týka právneho hľadiska, podľa dočasne povereného ministra majú premyslený presný postup, ktorý by mal byť právne v poriadku.

Dočasne poverený minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) po rokovaní vlády zopakoval stanovisko, že podľa neho je výhodné, aby Slovensko za ponúknutých podmienok odovzdalo migy na Ukrajinu. 

Ministri pred rokovaním vlády

"Nie je to len pomoc Ukrajine v obrane svojho územia a svojich civilistov – detí žien a obyvateľstva, je to aj pomoc obrane Slovenska," povedal pred rokovaním vlády dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman (Demokrati).

Politik dodal, že jedným z dôvodov jeho postoja je napríklad to, že práve Rusko označilo za nepriateľský štát aj Slovensko. "Nie je to dar, je to dodávka, za plnenie ktorej posilnia partneri obranu našej krajiny," dodal.

Dočasne poverená ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí) zas zdôraznila, že migy, ktoré sú uzemnené na Slovensku, pre našu krajinu už nikdy nebudú užitočné. "Preto si myslím, že pre Slovensko by bolo najlepšie, ak by sme stíhačky darovali Ukrajine, môžeme za to dostať aj finančnú kompenzáciu," povedala.

Naď povedal, že o téme sa budú rozprávať, no nemá konkrétnejšie informácie o tom, či prijmú aj oficiálne stanovisko.

Podľa oficiálneho programu rokovania majú ministri na programe osem bodov, pričom všetky z nich stihli prerokovať za necelú hodinu od začiatku schôdze. Bod, ktorý sa týka osudu migov, medzi nimi chýba.

O migoch rokovali aj poslanci

V utorok (14. 3.) o osude migov mimoriadne rokovali aj poslanci počas brannobezpečnostného výboru. Ten sa konal o 19. hodine po rokovaní NR SR. Výsledkom bolo, že poslanci vzali na vedomie informácie v súvislosti s posunutím stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu.

Naď po mimoriadnom rokovaní výboru potvrdil, že Slovensko má v prípade poskytnutia migov Ukrajine ponuku na náhradu. Tá má byť vo výške 900 miliónov dolárov a má obsahovať aj vojenský materiál. 

Slovensko má uzemnených dokopy 13 migov, ich hodnota je vo výške približne 400 miliónov dolárov.

Súvisiace články

Najčítanejšie