Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Matovič sa pustil do Demokratov: Umýva si od nich ruky, je to konkurencia OĽaNO, tvrdí Lenč
Zdielať na

Matovič sa pustil do Demokratov: Umýva si od nich ruky, je to konkurencia OĽaNO, tvrdí Lenč

BRATISLAVA / Budú či nebudú spolupracovať s Hlasom? To je otázka, ktorú dal líder OĽaNO Igor Matovič strane Demokrati, ktorú okrem iných tvoria aj odídenci z Obyčajných ľudí. Nie je to však prvýkrát, keď Matovič slovne napadol stranu dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera. Podľa politológa Jozefa Lenča však ide o logický krok.

Na tlačovej konferencii sa Matovič spoločne s viacerými poslancami klubu venoval možnej budúcej spolupráci strany Demokrati s mimoparlamentným Hlasom-SD. Reagoval tak na slová dočasne povereného ministra zahraničných vecí Rastislava Káčera (Demokrati) v rozhovore pre Denník N

"Určite necítim potrebu vytláčať Hlas z priestoru normálnych politických strán, ktoré spĺňajú toto nutné minimum a ktoré táto krajina potrebuje. Ale to všetko sa ešte ukáže," povedal Káčer v spomínanom rozhovore. Heger však počas predstavovania strany povedal, že strana vylučuje spoluprácu s viacerými politickými subjektami, medzi ktorými je práve aj už spomínaný Hlas-SD.

"Vnímam to ako jeho názor. Ale chcem jasne povedať, že snem strany Demokrati rozhodol, že o povolebnej spolupráci nebudeme rokovať so Smerom, Hlasom, SNS a Republikou," reagoval Heger po rokovaní vlády. Neskôr dodal, že snem síce v budúcnosti môže toto stanovisko zmeniť, no skonštatoval, že zároveň sú viazaní verejným prísľubom verejnosti.

Útok na Demokratov?

Matovič počas tlačovej konferencie zdôrazňoval, že vyjadrenie Káčera, ako aj ďalších členov strany, i skoršie slová Hegera sa medzi sebou bijú. Pýtal sa preto, aký je postoj Demokratov. Dodal, že Hlas považuje, rovnako ako Smer, za mafiu. 

"Pre naše hnutie neexistuje zásadnejšia otázka o tom, ako sa ku ktorej strane postaviť. Ak niekto povie, že pripúšťa spoluprácu s mafiou po voľbách, sú na druhom brehu a sú naši politickí nepriatelia. Ak povedia, že vylučujú mafiu, v žiadnom prípade s mafiou nepôjdu, tak ako povedali pred týždňom, považujeme ich za našich politických partnerov, s ktorými chceme mafiu na druhom brehu poraziť," povedal Matovič na tlačovej konferencii. Neskôr dodal, že s Hegerom komunikuje, no na otázku o spolupráci s Hlasom nedostal jednoznačnú odpoveď.

Reakciu Káčera nájdete vo videu:

Nebolo to prvýkrát, kedy sa líder OĽaNO počas posledných dní pustil do novej strany Hegera. Odchádzajúcemu spolustraníkovi pritom prial všetko dobré. "Edo, veľa šťastia a dík za spoločnú cestu," napísal Matovič na v komentári na Facebooku pod príspevok, v ktorom sa Heger lúčil s hnutím OĽaNO.

Prvé náznaky nespokojnosti prišli už koncom týždňa, keď počas tlačovej konferencie dostal Matovič otázku, ako to bolo so vznikom novej strany. "Ak by som bol autorom Demokratov, tak by sa volali inak, mali by iné logo a boli by tam iní ľudia," reagoval vtedy, čím narážal na prítomnosť Káčera a dočasne povereného ministra hospodárstva Karla Hirmana v Hegerovej strane.

Matovič si od Demokratov umýva ruky, tvrdí Lenč

Politológ Jozef Lenč sa k téme útokov Matoviča vyjadril aj v utorkových Analýzach Na hrane TV JOJ. Z jeho slov vyplýva, že ich považuje za logické. "Po tlačovej konferencii a po vzniku strany Demokrati si od nej začal umývať ruky," skonštatoval Lenč. 

"Následne sa začal správať ako niekto, kto si je vedomý toho, že táto strana je preňho konkurenciou," myslí si politológ. Neskôr zdôraznil, že časť voličov OĽaNO môže skutočne prejsť k Demokratom. Čo sa týka predvolebných prieskumov, tak približne 5 % z voličov OĽaNO označil Lenč za tých "skalných", ktorí budú hnutie voliť aj naďalej. Vie si však predstaviť aj taký vývoj situácie, podľa ktorého skončia oba subjekty tesne pred bránami parlamentu.

Súvisiace články

Najčítanejšie