Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Bude Fico kandidovať na prezidenta? Určite, všetko tomu nasvedčuje, reaguje politológ Řádek
Zdielať na

Bude Fico kandidovať na prezidenta? Určite, všetko tomu nasvedčuje, reaguje politológ Řádek

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Téma prezidentských volieb prišla na pretras aj v poslednej relácii Na hrane TV JOJ vo štvrtok večer. Pozornosť mnohých vyvolala skutočnosť, že Robert Fico odmietol priamo odpovedať na otázku o tom, či bude v nadchádzajúcich prezidentských voľbách kandidovať.

Podľa trenčianskeho politológa Miroslava Řádka je zrejmé, že táto téma je na stole. Na otázku, či si myslí, že Robert Fico bude vo voľbách kandidovať, odpovedal jednoducho: "Áno. Počas viacerých svojich verejných vystúpení vysiela signály, pri ktorých sa nepriamo štylizuje do roly prezidenta," uviedol Řádek, ktorý upozornil aj na konflikty, do ktorých sa púšťa s hlavou štátu. 

"Viaceré spory, ktoré vedie on alebo jeho straníci s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, pripomínajú predvolebnú kampaň, ktorá sa deje v rámci prezidentských volieb," poznamenal politológ, ktorý zároveň pripúšťa, že Robert Fico pre Zuzanu Čaputovú, ak sa rozhodne kandidovať, bude relevantným a ťažkým súperom. 

"Bude vážnou konkurenciou, hoci zatiaľ nemáme relevantné dáta z prieskumov. V druhom kole to bude pre nich veľmi tesný súboj a môže rozhodovať každý jeden hlas," dodal Miroslav Řádek na záver. 

Fico o kandidatúre

Zatiaľ čo predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár otvorene priznal, že nemá v pláne kandidovať v prezidentských voľbách, Robert Fico zvolil iný prístup. 

Zdalo sa, že po debakli, aký predseda Smeru-SD a niekoľkonásobný premiér Robert Fico zažil v zápase o prezidentské kreslo s Andrejom Kiskom, jeho ambíciám stáť v čele štátu odzvonilo. Po jeho reakcii v relácii Na hrane TV JOJ je však možné, že všetko bude inak. Sprvu sa Robert Fico namiesto odpovede rozhodol gratulovať Slovanu.

"Pani redaktorka, v prvom rade nás čakajú 30. septembra, škoda, že nie skôr, predčasné voľby. Padlo rozhodnutie v Smere, že sa témou prezidentských volieb budeme zaoberať až po parlamentných voľbách," reagoval Fico s tým, že už nikdy sa nemôže stať prezidentkou Zuzana Čaputová a Smer-SD podporí národne orientovaného kandidáta, ktorý nesleduje záujmy Západu. 

Veľmi podráždene zareagoval aj na otázku, či by podporili kandidáta, ktorý bude presadzovať ruské záujmy. Expremiér sa rozčúlil a označil otázku ako nevhodnú poznámku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie