Oblačno
23°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Karas chce pre novelu Trestného zákona ústavnú väčšinu: Hlas-SD ju podporuje, Kolíková upozorňuje na chyby
Zdielať na

Karas chce pre novelu Trestného zákona ústavnú väčšinu: Hlas-SD ju podporuje, Kolíková upozorňuje na chyby

BRATISLAVA / Návrh novely Trestného zákona predstavil dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas ešte vo februári. V stredu (22. 3.) ho schválila vláda. Oproti pôvodnému návrhu nastali viaceré zmeny, no exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) upozorňuje na to, že viaceré časti jej aj naďalej prekážajú.

Zmenu Trestného zákona na rokovaní schválila vláda s pripomienkami, následne by mala putovať do parlamentu. V prípade jej prijatia sa majú zaviesť viaceré zmeny. 

"Novela Trestného zákona reaguje aj na aktuálne udalosti," povedal dočasne poverený predseda vlády po rokovaní vlády. Ako príklad uviedol tragickú nehodu na zastávke Zochova v Bratislave či tvrdé tresty pre konzumentov drog, ktoré sa po novom majú znížiť.

Heger reagoval aj na výhrady voči časti novely, ktorá sa týka ekonomickej trestnej činnosti. Povedal, že ako dočasne poverený predseda vlády by do parlamentu neposunul novelu zákona, ktorá by k jej páchaniu motivovala.

Argumentoval tiež tým, že tresty majú mať preventívny účinok a majú odrádzať od páchania trestných činov. "Jednoznačne musíme vyslať signál, že kradnúť sa neoplatí," zdôraznil s dodatkom, že korupcia je dlhodobý problém krajiny.

Dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas zdôraznil, že návrh novely získal podporu odbornej verejnosti. Priblížil, že novelou pristupujú k uloženiu alternatívnych trestov, prihliadať sa má aj na "zacelenie rany pri skutkoch, ktoré sa stali", teda na možnú dohodu s poškodeným.

Čo sa týka pripomienok vlády, podľa Karasa bola len jedna zásadná zmena, ide o uznanie poľahčujúcej alebo zaťažujúcej skutočnosti. Aj napriek výhradám odbornej verejnosti sa vláda hlasovaním uzniesla na zachovaní súčasného stavu. "Bola to moja pripomienka, ide o politickú vec," reagoval Heger. Dodal, že zmena je potrebná, no Slovensko k jej akceptácii podľa predsedu Demokratov ešte musí dospieť. 

Má podporu v parlamente?

Čo sa týka schvaľovania zákona v parlamente, Karas reagoval, že komunikoval s predsedom NR SR Borisom Kollárom aj lídrom OĽaNO Igorom Matovičom. Ako dodal, má v pláne absolvovať "tour de klub", ktorý má zabezpečiť ústavnú väčšinu v parlamente.


Nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho na novelu Trestného zákona reagoval pozitívne. "Ja aj moji kolegovia sme podporovateľmi tzv. restoratívneho práva," povedal predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini s tým, že Karas mohol byť aj cieľavedomejší. Pochválil tiež odškodňovanie obetí. "Posun z restoratívnemu typu práva je ten správny a ďalšie vlády nás budú musieť k nemu priblížiť ešte viac," dodal.

Poslankyňa SaS Mária Kolíková reagovala, že je načase, aby malo Slovensko novú trestnú politiku. Zdôraznila, že aj ona počas svojho pôsobenia na rezorte spravodlivosti bojovala za nižšie tresty. "Na jednej strane som rada, že zákon schválila vláda a má prísť do parlamentu," povedala s dodatkom, že aj v súčasnom návrhu novely vidí viaceré chyby. Viac vo videu:

Poslanec klubu Sme rodina Miloš Svrček pre Noviny PLUS TV JOJ povedal, že v rámci klubu sa o návrhu zatiaľ nerozprávali, no majú naplánované stretnutie s Karasom, kde sa o téme majú rozprávať. "Určite k tomu budeme mať dosť podstatnú debatu aj na našom poslaneckom klube," dodal Svrček. Viac vo videu:

"V novele Trestného zákona vidím viacero dôležitých a pozitívnych zmien, napríklad v drogovej politike či ochrane novinárov. V týchto oblastiach som už urobil čiastkové úpravy, ale až komplexná novela môže priniesť systémové zlepšenia. Ďalšie detaily a prípadné úpravy tejto novely budú predmetom rokovania v parlamente," reagoval nezaradený poslanec Kristián Čekovský (Demokrati).

Poslanec Lukáš Kyselica (klub OĽaNO) pripomenul, že na tvorbe legislatívy pracovala približne stovka odborníkov a zmena Trestného zákona sleduje európske trendy, pričom pozitívne zhodnotil viaceré časti novely. "Určite budeme mať ešte rokovania aj s gestorom zákona, či sú tie tresty v súlade so smernicami EU, napr. tzv. PIF smernice, podľa ktorej sa nesmie znižovať ochrana finančných záujmov EU tak, aby neboli sankcie dostatočne účinné a odradzujúce," povedal.

Čo vláda schválila

Hranice vymedzenia spáchanej škody by sa mali z dnešných 266 eur zvýšiť na 500 eur pri hranici malej škody. Posunúť by sa tak mali aj ostatné hranice škôd.

Zaviesť by sa zároveň mal aj inštitút hrubej nedbanlivosti, "čím sa zohľadňuje štandard normovaný právne záväznými aktmi Európskej únie najmä v oblasti ochrany životného prostredia prostredníctvom trestného práva".

Návrhom zároveň dochádza k prehodnoteniu a precizovaniu viacerých skutkových podstát trestných činov proti životnému prostrediu. Súčasne sa zavádza jednotný kvalifikačný znak, ktorým je rozsah činu.

"Návrhom zákona sa upúšťa od trestu odňatia slobody ako univerzálneho trestu a za vybrané trestné činy sa vyslovene preferuje ukladanie trestov nespojených s odňatím slobody," píše sa v dôvodovej správe s dôvetkom, že podobné tresty by mali byť ukladané v prípade neoprávneného prechovávania omamnej látky alebo psychotropnej látky, ohovárania a podobne. Alternatívne tresty by sa tak mali využívať v súlade so zásadami restoratívnej justície.

Meniť sa má aj zásada trestu prepadnutia majetku, rezort spravodlivosti v dôvodovej správe píše aj o vyzdvihnutí významu restoratívnych prístupov v trestnom konaní a o zohľadnení postoja páchateľa v prípade dohody s poškodeným. "V tejto súvislosti sa normuje požiadavka náhrady škody ako podmienky pri dohode o vine a treste, doterajší trest povinnej práce sa nahrádza trestom verejnoprospešnej práce, dopĺňa sa možnosť ukladať peňažný trest aj popri podmienečnom treste odňatia slobody, zavádza sa krátkodobý trest odňatia slobody a celkovo sa menia prístupy pri využívaní probačného dohľadu," píšu predkladatelia.

Krátkodobý trest odňatia slobody má upozorniť páchateľa na vyhýbanie sa ďalšiemu protiprávnemu konaniu. "Výkon trestu s dĺžkou od dvoch týždňov do štyroch týždňov bude zameraný na individuálnu prácu s odsúdeným s osobitným dôrazom na realizáciu pracovných činností zabezpečujúcich chod ústavu alebo pracovných činností v prospech orgánov verejnej správy. V prípade trestu s obligatórnou dĺžkou tri mesiace bude odsúdený okrem vykonávania pracovných činností aj povinne zaradený do špecializovaného resocializačnému programu zohľadňujúceho jeho osobnosť a charakter trestnej činnosti," vysvetľujú.

Zmeniť sa má aj hodnotenie drogovej trestnej činnosti, kde sa má brať do úvahy, či je obvinený užívateľ drog alebo díler.

Po novom sa mení aj právna úprava nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. "Návrhom zákona sa ustanovuje pre potreby trestných činov nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami množstvo vychádzajúce z kusov alebo hmotnosti streliva, strelných zbraní, hromadne účinných zbraní, výbušnín, výbušných predmetov a munície. Súčasne sa zavádza aj definícia hromadnej zbrane," píše sa v dôvodovej správe.

Návrh novely Trestného zákona zároveň sprísňuje postih jazdy pod vplyvom alkoholu – zavedenie „stavu ťažkej opitosti“ nad 2 promile s prísnou sadzbou zákazu činnosti i trestu odňatia slobody, sprísnenie sadzieb pri smrteľných následkoch v dôsledku jazdy pod vplyvom alkoholu.

Súvisiace články

Najčítanejšie