Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Analýzy Na hrane so Šipošom a Viskupičom: O kontroverzných 500 eurách za voľby
Zdielať na

Analýzy Na hrane so Šipošom a Viskupičom: O kontroverzných 500 eurách za voľby

BRATISLAVA / 500 eur pre každého, kto pôjde voliť. Účet? Predbežne 1,5 miliardy eur v prípade, ak vychádzame z poslednej účasti. Aby sme si to vedeli predstaviť, je to jedna štvrtina plánu obnovy. Exkluzívny prieskum prezradil, či sa peniaze pretavia do vyššej účasti a kto tým získa. V parlamente je aktuálne aj návrh zakázať nedeľný predaj. V relácii Analýzy Na hrane TV JOJ o týchto témach diskutovali predseda klubu OĽaNO Michal Šipoš a šéf finančného výboru Marián Viskupič.

Pôvodným hosťom mal byť v Analýzach Na hrane TV JOJ líder OĽaNO Igor Matovič. Ten však pre situáciu v NR SR zrušil svoju účasť a namiesto neho prišiel, aj keď s miernym meškaním, šéf poslaneckého klubu OĽaNO. "Myslím si, že posledné štyri hlasovania som nestihol," reagoval Viskupič, ktorý do relácie prišiel načas.

V pléne NR SR sa začalo rokovať o 500 eurách za voľby v utorok (28. 3.) dopoludnia, pričom do popoludňajšieho hlasovania o 17-tej bol pred rečníckym pultom iba líder OĽaNO. Ten si počas rečnenia nebral servítku pred ústa a pustil sa do opozície, extrémistov, pandémie či energetickej krízy.

"K samotnému návrhu zákona padlo len veľmi málo. Je to extrémne populistický a nezodpovedný návrh. Ale to Igor Matovič prešiel mlčaním," reagoval na obsah vyjadrení lídra OĽaNO Viskupič. Dodal, že ide o "one man show, po ktorej Matovič túži".

Má 500-eurový návrh vykryté financie?

Viskupič povedal, že Slovensko je v zlej finančnej situácii a je presvedčený, že zákon nebude prijatý už v prvom čítaní. Matovič však už v minulosti tvrdil, že schválením mimoriadnej dane z ruskej ropy, ktorá bola prijatá, získa časť peňazí na volebnú odmenu.

Viskupič reagoval, že v prípade schváleného zákona je však otázne, či Slovnaft zopakuje svoje nadmerné zisky, pričom platnosť zákona sa začína až v nasledujúcom roku, teda otázku predčasných volieb to nevykryje. Šéf finančného výboru zároveň zdôraznil, že aj v prípade schválenia zákona by 500 eur za voľby musel štát odniekiaľ zobrať – buď si požičať, alebo zobrať ľuďom. Ani vyjadrenia lídrov parlamentných strán však nenaznačujú, že návrh podporia.

"Ja som dobehol preto neskôr, lebo som chcel podporiť vládne zákony aj zákony mojich kolegýň," povedal Šipoš, ktorý s príchodom do relácie meškal približne 15 minút. Na margo Matovičovho niekoľkohodinového vystúpenia reagoval, že bolo obšírnejšie, pretože chce, aby sa septembrových volieb zúčastnilo čo najviac ľudí. "Preto je podľa mňa dobré, že Igor Matovič pripomenul aj veci z minulosti," povedal.

Čo sa týka podpory zákona, Šipoš neodpovedal jednoznačne. "Každý poslanec bude hlasovať podľa vedomia a svedomia," pokračoval s dodatkom, že sa už v súčasnosti končí platnosť koaličnej zmluvy, pričom už teraz sa hlasuje o veľa zákonoch, pri ktorých nie je jasná podpora. Viskupič reagoval, že skutočná debata nie je o schválení, ale o vykrytí nákladov zákona. 

Šipoš povedal, že OĽaNO prišlo s vykrytím 500 eur za voľby zdanením nadmerného zisku z ruskej ropy. "Ak to bude dva alebo tri roky, už na to budeme mať," vysvetlil Šipoš. Následne Viskupičovi odkázal, že v hlasovaní o zákone sa SaS pridala "na stranu Smeru".  Viskupič do debaty vstúpil s tým, že nariadenie EÚ, ktoré s nadmerným zdanením počíta, má byť platné v rokoch 2022 a 2023. Navyše zákon, ktorý schválila NR SR, sa má týkať zdanenia v roku 2024, dodal.

Exkluzívny prieskum agentúry AKO

Diváčka ANH lídrovi OĽaNO odkázala, nech financie na 500 eur za voľby vykryjú zo straníckych účtov. "Tie peniaze neskončia na straníckych účtoch, ale pôjdu všetkým ľuďom bez rozdielu," reagoval Šipoš na list diváčky. Viskupič dodal, že v tomto prípade volebné peniaze musia politici najprv vziať. 

Respondenti mali uviesť, ako by finančná odmena za účasť na voľbách ovplyvnila ich rozhodnutie ísť voliť a rozhodnutie koho voliť. Z prieskumu Agentúry AKO pre reláciu Na hrane vyplýva, že odmena by presvedčila hlavne voličov, ktorí zvyknú odpovedať, že nevedia, koho by v súčasnosti volili (až 84 % z nich by išlo za odmenu voliť), z respondentov odpovedajúcich pri klasických preferenciách, že nepôjdu voliť, by odmena motivovala 40,3 %.

Pri podrobnejšej analýze sa ukázalo, že 65,8 % respondentov by napriek odmene volilo stranu, ktorú plánovali, 20,1 % ľudí by išlo voliť pre odmenu a volili by strany, ktoré im budú v tej chvíli sympatické a 3,1 % uviedlo, že by volili stranu, ktorá vybavila, že za voľby dostanú peniaze.

"Ak majú kolegovia z SaS problém, že to predkladáme my, dohodnime sa so stranami, že zahlasujeme za to všetci a nikto nebude môcť povedať, kto to vybavil," navrhol Šipoš, na čo Viskupič reagoval, že žiadna rozpočtovo zodpovedná strana by za podobný návrh nehlasovala.

"My nemotivujeme ľudí, aby volili naše hnutie," reagoval Šipoš na otázku, ako bude reagovať v prípade, ak by vo voľbách stúpli preferencie extrémistických strán a OĽaNO sa nedostalo do parlamentu. Dodal, že sa nebojí ľudí na Slovensku, pretože väčšina z nich je rozumne uvažujúca. Zopakoval, že chce presvedčiť čo najviac ľudí na to, aby šli voliť. "Ak si ľudia vyberú, že chcú ísť cestou extrémizmu a proruskou cestou, je otázkou, či v takej krajine chceme žiť," dodal.

Viskupič reagoval, že či v prípade, ak sa celé plénum NR SR zhodne na tom, že niečo nie je korupčné, tak či to také automaticky prestáva byť. Šipoš sa opýtal, akým spôsobom je návrh korupčný a navrhol, aby viacero ústavných právnikov povedalo svoj názor, na čo Viskupič oponoval, že by sme si mali radšej zavolať niekoľko ekonómov.

Najčítanejšie