Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Analýzy Na hrane s Rizmanom a Štefančíkom: Radikálni konzervatívci si musia uvedomiť, že sme si rovní, tvrdí politológ
Zdielať na

Analýzy Na hrane s Rizmanom a Štefančíkom: Radikálni konzervatívci si musia uvedomiť, že sme si rovní, tvrdí politológ

BRATISLAVA / Prezidentku sprevádza na mnohých udalostiach, je jej partnerom. Poradí jej opäť kandidovať? Čo si myslia Slováci o svojej hlave štátu a sú spokojní s tým, ako vykonáva svoj mandát? To ukázal exkuzívny prieskum agentúry AKO. O tom ako sa prezidentka správa v čase aktuálnej politickej krízy v relácii TV JOJ Analýzy Na hrane diskutoval jej partner, dlhoročný aktivista a dnes človek z organizácie Post Bellum Juraj Rizman a politológ Radoslav Štefančík.

Rizman v minulosti zažiaril v prípade pohrebu britskej kráľovny Alžbety II., kde bol zahraničnými médiami označený najskôr ako prezident Slovenska a neskôr ako manžel prezidentky Zuzany Čaputovej, pričom s hlavou štátu zosobášaný nie je.

Čoskoro s hlavou štátu do Veľkej Británie opäť vycestuje, dôvodom je korunovácia Karola III. "Tá informácia, ktorú som dostal, je, že pozvánka prišla na obidve mená," reagoval Rizman. Dodal, že v prípade pohrebu kráľovny Alžbety II. mali fotografi len niekoľko sekúnd na vytvorenie popisov fotografií. "Dodnes som presvedčený, že túto chybu zapríčinili stereotypy - že muž je v tom vzťahu dôležitejší," myslí si partner Čaputovej.

Podľa politológa Slovensko pomaly dozrieva - v minulosti si totiž nevedel predstaviť, že do podobnej funkcie by ľudia zvolili ženu, čo ilustroval voličkami, ktoré nechceli voliť napríklad Ivetu Radičovú práve kvôli tomu, že je žena. Na vedenie štátu napríklad LGBTI+ ľuďmi si však podľa neho budeme musieť počkať dlhší čas. "Časom si radikálni konzervatívci musia uvedomiť, že ľudia si sú rovní," dodal Štefančík.

Rizman zároveň zdôraznil, že samotná hlava štátu si väčšinou neurčuje, na ktoré podujatie si so sebou vezme partnera, čo ilustroval tým, že na viacerých pozvánkach figurovalo aj jeho meno. "Sú tam páry, ktoré žijú v manželských zväzkoch, ktorí ľú rozvedení a ktorí žijú bez manželských zväzkov. A sú tam aj LGBTI+ ľudia," povedal Rizman stretnutiach so zahraničnými predstaviteľmi krajín a ich partneroch.

Problémom je aj legislatíva

Rizman zdôraznil, že legislatíva nepozná inštitút manžela či partnera prezidentky, pričom sa pri viacerých stretnutiach s takým človekom počíta. "Bolo by dobré to do budúcnosti upraviť," skonštatoval Rizman s tým, že partner hlavy štátu môže mať napríklad aj kariéru, s ktorou sa v tomto prípade nepočíta. Aj podľa Štefančíka je možnosť, že partner hlavy štátu si ponechá svoje doterajšie zamestnanie tak, ako to bolo v prípade Rizmana.

"Niektoré mítingy sa robia s partnermi alebo partnerkami, no je tam program," povedal s tým, že mnohí ľudia si milne romantizujú predstavu podobných stretnutí. Dodal, že v mnohých prípadoch sa oficiálne návštevy využívajú na propagáciu krajiny. Rizman zároveň informoval, že v prípade podobných prípadoch si berie v práci dovolenku. "Ak je to v súlade so zákonníkom práce, je to v poriadku," skonštatoval Štefančík s úsmevom.

Mala by prezidentka opäť kandidovať?

Rizman povedal, že prezidentku podporuje v opätovnej kandidatúre. Dodal, že zo súčasnej ponuky politikov je tá najlepšia možnosť. Štefančík si myslí, že je dobrou kandidátkou, no na konci dňa rozhodnú ľudia. 

Dôležitou otázkou sú podľa Rizmana aj kompetencie hlavy štátu. Hovoriť by sa o tom malo aj počas predvolebnej kampane. Zdôraznil pritom, že na Slovensku nemá prezident siln mandát.

"Pani prezidentka povedala, že to oznámi v niekoľkých týždňoch," odpovedal Rizman na otázku, či detaily svojej kandidatúry oznámi až po septembrových voľbáh. "Myslím si, že s tým oznámením nemusí čakať," dodal Štefančík s tým, že opozícia i líder OĽaNO Igor Matovič v súčasnosti robia všetko pre to, aby jej znovuzvolenie čo najviac skomplikovali.

Prieskum AKO pre TV JOJ 

Podľa prieskumu agentúry AKO pre TV JOJ je s prácou Zuzany Čaputovej spokojných spolu 55,8 % opýtaných, z toho je 26, % veľmi spokojných a 29,8 % skôr spokojných. Nespokojnosť vyjadrilo spolu 41,6 % opýtaných, pričom 19,9 % respondentov bolo skôr nespokojných a 21,7 % veľmi nespokojných. 2,6 % opýtaných na túto otázku nevedelo, alebo nechcelo odpovedať.

"Vzhľadom na dlhoročnú antikampaň ide o veľmi dobrý výsledok," reagoval Rizman na výsledky prieskumu. Podľa Štefančíka čísla hovoria o tom, že má veľmi veľkú šancu na znovuzvolenie. "Otázne bude, s kým sa stretne v druhom kole," dodal s tým, že dôležitú úlohu bude v druhom kole prezidentských volieb zohrávať postoj Matoviča.

V porovnaní s prieskumom z minulého roka sa pritom preferencie respondentov zmenili len minimálne. "Pani prezidentka mala niekedy oveľa vyššiu podporu a odvtedy sme zaznamenali veľmi intenzívnu ofenzívu zo strany Roberta Fica a Ľuboša Blahu. Vyzerá to tak, že tieto útoky sa dostali na dno a ďalej už nepôjdu," reagoval Štefančík.

Rizman reagoval, že konkrétnym politikom za slvá voči prezidentke nikdy nevynadal. "Snažím sa kontrolovať tieto emócie," povedal s dodatkom, že niekedy sú ich útoky viac smiešne než vážne.

Sme pripravení na úradnícku vládu?

Slovensko podľa Štefančíka nepotrebuje silný prezidentský mandát. "Som fanúšik systémov, kde je prezident len figúrkou," povedal s dodatkom, že v prípade silného prezidenta sa situácia môže ľahko zvrtnúť. Čo sa týka výkonu mandátu Čaputovou, nemal voči nej výhrady. "Osobne by som od nej nečakal nejakú väčšiu aktivitu než tú, ktorú teraz vykonáva," vysvetlil.

"Prezidentka koná, podpisuje a vracia zákony, teraz s ministrom Krajniakom rieši pomoc ľuďom," povedal Rizman s dodatkom, že k téme úradníckej vlády sa vzhľadom na pozíciu partnera prezidentky vyjadrovať nebude. Zdôraznil, že prezidentka je konzistentná vo vyjadreniach, že úradnícku vládu vymenuje v prípade fatálnych zlyhaní vlády.

"Nie som ústavný právnik, ale podľa mojich znalostí nie je jasne napísané, ako by pani prezidentka v tejto situácii mohla konať," reagoval Štefančík na otázku, aké má v prípade kauzy ministra vnútra kompetencie hlava štátu. Podľa politológa by s možnou úradníckou vládou mala hlava štátu počkať. Prezidentka medzičasom povedala, že úradnícku vládu v tejto situácii nevymenuje.

Podľa lídra Hlasu-SD Petra Pellegriniho je ponechanie súčasnej dočasne poverenej vlády okrem iného aj živnou pôdou pre extrémizmus. Sociológ Michal Vašečka zas v relácii Analýza Na hrane povedal, že Slovensko je "tehotné na úradnícku vládu"

Štefančík reagoval, že s výrokom Vašečku nesúhlasí. Pripomenul výrok prezidentky, že úradnícka vláda by zrejme mala ešte menšiu podporu než má tá súčasná. "Na čo nám je úradnícka vláda s dobrými zákonmi, ktoré ale neprejdú parlamentom," pýtal sa politológ.

Súvisiace články

Najčítanejšie