Polojasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Politológ Štefančík o premiérovom prejave: Hegerovi chýba akákoľvek sebareflexia a obsah
Zdielať na

Politológ Štefančík o premiérovom prejave: Hegerovi chýba akákoľvek sebareflexia a obsah

BRATISLAVA / Za svoj prejav čelí dočasne poverený premiér kritike nielen od politických oponentov, ale aj odborníkov.

Heger je bez obsahu a sebareflexie

Vystúpenie Eduarda Hegera ostro skritizoval politológ Ekonomickej univerzity v Bratislave Radoslav Štefančík. Podľa slov politológa pre Noviny PLUS TV JOJ Eduard Heger zneužil verejnoprávne médium. "Za jeho snahou zostať v pozícii vidím aj istotu mediálnej pozornosti. V konečnom dôsledku z toho však vychádza, že dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger je prilepený k stoličke," poznamenal politológ. 

Štefančík zdôraznil, že práve mediálna pozornosť zaisťuje lídrovi Demokratov istotu určitých percent vo voľbách a bez nej, by "mohol odísť do zabudnutia". Zároveň zhodnotil aj to, že Eduardovi Hegerovi chýbajú základné škrupule. "Dočasne poverený predseda vlády je bez akejkoľvek sebareflexie a bez obsahu. Hoci hovoril viac, ako tri minúty k situácii s dočasne povereným ministrom pôdohospodárstva Samuelom Vlčanom sa nedostal," doplnil. 

Politológ si nemyslí, že by sa prezidentka Zuzana Čaputová uchýlila k úradníckej vláde, ale skôr by pretvorila kabinet tak, aby ho viedol iný človek. 

Heger si nevie predstaviť úradnícku vládu

Eduard Heger svoj večerný príhovor nahral na Úrade vlády SR. "Mám za krajinu zodpovednosť, viem, čo prežívate a preto nemá zmysel hovoriť Vám čokoľvek iné, ako pravdu, ktorú aj tak cítite každý deň. Slovensko je vo vážnej kríze, je v kríze chaosu. Nezačala sa včera, ani pred mesiacom," uviedol dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger (Demokrati). 

Bývalý člen predsedníctva OĽaNO Igora Matoviča poznamenal, že chaos naplno prepukol covidovou krízou a chybami v jej manažmente. "Chaos priniesla vojna, následná inflačná a energetická kríza, zdražovanie a strach o našu budúcnosť. Chaos rozdúchavali ľudia ako Fico, ktorí sa boja spravodlivých vyšetrovaní a extrémisti, ktorí nenávidia našu demokraciu," dodal ďalej a občanov označil za priateľov.

Priznanie chaosu

Heger zdôraznil, že občanom chce povedať najmä to, že chaos sme priniesla jeho vláda. "Áno, priznávam, na chaose mám nepochybne svoj podiel viny aj ja. Pozeral som sa na hádky Matoviča, Sulíka a ostatných, hrýzol som si do jazyka a trpel ich hádky a konflikty. Ale robil som to, aby som udržal zhodu v vládnej koalícii a predišiel nestabilite. Dnes viem, že to napokon prispelo k väčšiemu chaosu v krajine," dodal. 

"V mene ľudí, ktorí nesú zodpovednosť za krajinu, v mojom mene Vám chcem povedať: prepáčte mi to. Jediné, ako môžem odčiniť svoje chyby, je snažiť sa priviesť Slovensko stabilne a v pokoji k demokratickým parlamentným voľbám. Chcem to urobiť ako premiér," pokračoval s tým, že každý deň robí jeho vláda množstvo ťažkých rozhodnutí, v období najväčších kríz za posledné desaťročia a to s vedomím, že sa niekomu nebudú páčiť. 

Ospravedlnenie za chyby

"Neviem si predstaviť, že by teraz nastúpila úradnícka vláda, na miesto našich ministrov nastúpili ľudia, ktorí by možno mali dobré úmysly, ale nemajú skúsenosti, neprešli skúškami ako my, nemajú kľúčové vzťahy v zahraničí, museli by sa učiť a ohrozili by tak aktuálnu stabilitu, ktorú sa nám podarilo udržať. Slovensko čakajú v najbližších mesiacoch ťažké chvíle a ja nechcem hodiť zodpovednosť na druhých," poznamenal emotívne ďalej. 

Dočasne poverený predseda vládneho kabinetu priznal, že si uvedomuje svoju zodpovednosť a preto pôjde do rokovaní s pani prezidentkou s postojom, že chce Slovensko chrániť pred chaosom a krajinu stabilne priviesť k predčasným voľbám, ako premiér.

"Uvedomujem si však zodpovednosť pani prezidentky a viem, že jej ide tiež o dobro a stabilitu našej vlasti. Budem rešpektovať, ak bude mať na vec iný názor a rozhodne sa inak. Som presvedčený, že spoločne nájdeme riešenie ako najlepšie viesť Slovensko v kríze chaosu. Chaos a hádky totiž ubližujú našej krajine, ubližujú Vám. Chcem to napraviť. Urobím všetko, aby sme Vám vrátili do života pokoj," uzavrel. 

Súvisiace články

Najčítanejšie