Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Sulík sa v argumentoch o EXPO Dubaj poriadne zamotal. Na jeho tvrdeniach nesedí viacero vecí
Zdielať na

Sulík sa v argumentoch o EXPO Dubaj poriadne zamotal. Na jeho tvrdeniach nesedí viacero vecí

BRATISLAVA / Pred pár dňami sa objavilo video z EXPO Dubaj, na ktorom vtedajší minister hospodárstva a líder SaS Richard Sulík zabáva Geissenovcov a vyzýva prítomných, aby vypili bar. Na video sa odvolával nielen šéf Smeru-SSD Robert Fico, ale aj Igor Matovič (OĽaNO). Zdroj z ministerstva zahraničných vecí však prezradil viac.

K téme sa vyjadril aj bývalý dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman, ktorý je s SaS v konflikte už od nástupu do úradu. Výstave EXPO Dubaj sa však venoval až v posledný deň svojho mandátu minulý týždeň. Následne reagoval na tlačový brífing Richarda Sulíka v NR SR. 

O zbytočnej legislatíve "jedného Galeka"

Karel Hirman (Demokrati) na sociálnej sieti uviedol, že pozeral tlačovú besedu svojho predchodcu na ministerstve hospodárstva a predsedu SaS Richarda Sulíka, ktorému sekundoval Karol Galek.

"Najprv poďme k plynu a jeho zásobám, o ktorých tak "zasvätene" toto duo hovorilo a spochybňovali moje tvrdenie, že už dnes ich máme zabezpečené dosť na ďalšiu zimu. Dostatok plynu v našich zásobníkoch je exaktne preukázaný dátami o objeme uskladneného plynu, údajmi o už zakontrahovaných ďalších skladovacích kapacitách obchodníkov, ktorí predávajú plyn na trhu v SR, a doloženými kontraktami na nákup plynu na obdobie nielen do konca roka, ale aj na roky budúce," zdôraznil Hirman.

Akcentoval, že už terajšia úroveň zásob k dnešnému dňu vysoko prekračuje úroveň, ktorú v rámci krízového režimu po Putinovom útoku na Ukrajinu a zámernom priškrtení dodávok plynu do EÚ ruským Gazpromom, určila minulý rok Európska komisia pre členské krajiny vrátane SR.

"Navyše terajšia úroveň zásob vysoko prekračuje limity, ktoré svojím návrhom zákona navrhuje prijať Galek! Obchodníci si s týmto, v súčinnosti s naším vedením MH, poradili sami aj bez Galeka a jeho tvorby v parlamente. Prečo je Galekov/Saskársky zákon zlý? Lebo je nepotrebný, obmedzuje trh a obmedzuje trhovú konkurenciu, ako následok zbytočnej regulácie a povinnosti pre obchodníkov (kto tu produkoval kilečká?) umelo zvyšuje obchodníkom náklady a takto tlačí zbytočne na zvyšovanie cien plynu pre spotrebiteľov. Umelo zvyšuje dopyt a cenu za skladovanie plynu, čo opäť tlačí na cenu plynu pre spotrebiteľov," pokračoval Hirman, ktorý na záver dodal ešte jednu podstatnú vec. 

"Sulík niečo bľabotal o tom, že som vychádzal v ústrety EPH. Pozrite sa, kto je majoritným akcionárom Nafty a kto ju manažérsky kontroluje (samozrejme, EPH). Len pripomínam, že Nafta vlastní zásobníky plynu v SR. A teda je tým subjektom, ktorý by jednoznačne najviac profitoval z návrhu Galeka/Sulíka! Takže tak to vyzerá v praxi, keď Sulík a Saskári "menia hru"," uzavrel prvú tému. 

Hirman o "žúrkach v Dubaji"

"A teraz k Dubaju," začal Hirman v reakcii na nie úplne konzistentné argumenty z tlačovky lídra SaS. Hirman uviedol, že Sulíkove vyjadrenia k jeho informáciám z auditu Expo Dubaj, problémom s dodávkou alkoholu, pripevňovaním lustra v pavilóne a Ficovmu videu z jednej zo žúrok, ktoré sám v Dubaji organizoval, ho naozaj rozosmiali.

"Len jedna poznámka: podľa Sulíka na tomto videu je záverečná žúrka pri uzatvorení výstavy, kde sa mal zaslúžene zabaviť aj s personálom, čo na výstave celý čas tvrdo a poctivo makal, navyše za malú odmenu. Pozrite si to video: vidíme tam, ako Sulík víta poslankyňu Sasky Bitto Cigánikovú a jeho osobných parťákov Geissenovcov! Táto "spoločnosť" sa ako zaslúžila o náš národný stánok na Expo Dubaj?" pýtal sa Hirman s tým, že zrejme boli pomocou priamo pre vtedajšieho šéfa hospodárstva. 

"Zjavne ich Sulík zobral na záverečnú pitku, aby mu "pomohli" s alkoholom, ako sám zdôvodňoval svoju výzvu "zobrať bar útokom" zachytenú na videu. Žiaden oslavujúci personál tam, aspoň ja, nevidím. Len tipujem, že ten na Sulíkovej párty za štátne peniaze zase len tvrdo makal a možno "na pamiatku" si točil aj toto video. A bohvie, koľko takýchto "videoskvostov" z Dubaja sa ešte objaví. Ale aspoň už viac rozumieme tomu, odkiaľ sa berú neuhradené účty za údajné "služobné" útraty v našom stánku na účet ministerstva hospodárstva – teda nás všetkých. Vďaka Rišo za vysvetlenie! Na zdravie!" uzavrel rozhorčený odborník na energetiku. 

Sulíkove vágne argumenty?

Na tlačovom brífingu predseda Sasky a exminister hospodárstva tvrdil, že spomínaný večierok sa konal v posledný deň výstavy EXPO Dubaj. Argumentoval aj tým, že v tom momente bola výstava pre verejnosť zatvorená a na akcii sa zúčastnil len organizačný tím. Spomenul aj to, že alkohol sa z Dubaja vyváža pomerne ťažko a rovnako to platí aj v prípade jeho dovozu. 

Zároveň však na párty boli manželia Geissenovci, ale aj Jana Bittó Cigániková. V oboch prípadoch Sulík priznal, že spomenutí členmi organizačného tímu neboli. Na vysvetleniach Richarda Sulíka však nesedí viacero vecí. 

Zamotali sa aj členovia a to po tom, keď najprv Sulík argumentoval tým, že alkohol sa musel vypiť, takže to bolo ekonomické rozhodnutie, potom však na sociálnej sieti napísal, že každý si platil sám a do toho Jana Bittó Cigániková na TK k výstavbe Rázsoch povedala, že "platil Richard"

Najprv líder SaS poznamenal, že párty sa konala po 22.00 h, následne však tvrdil, že táto akcia bola po polnoci. Pritom však uvádzal aj to, že pred záverom museli všetci návštevníci odísť, pričom vynechal, ako je možné, že tam sedeli manželia z Nemecka s vlastnou reality šou. Nevysvetľuje ani to, prečo sa tam nachádzala poslankyňa Jana Bittó Cigániková. 

Richard Sulík sa vyhol aj vysvetleniam, ktoré sa mali týkať piatich luxusných apartmánov, ktoré si mal prenajímať rezort hospodárstva, a nevysvetlil ani to, prečo na výstavu odmietol vziať členov hospodárskeho výboru z parlamentu.

Pritom sa na výstave objavil nielen župan Bratislavy Juraj Droba, ale ako odborníčku na energetiku do Dubaja vzal aj svoju dcéru. Jedným z argumentov v tej dobe bolo aj to, že s deťmi trávi málo času pre vyťaženosť a akcentoval, že jeho dcéra sa venuje energetickému právu. 

​Čo hovoria zdroje pre Noviny PLUS TV JOJ?

Zdroj z prostredia ministerstva zahraničných vecí, ktorý sa podieľal aj na akciách, ktoré sa týkali výstavy EXPO Dubaj, pre Noviny PLUS TV JOJ prezradil, že "alkoholový" argument Richarda Sulíka v realite neobstojí. Dôvod je jednoduchý: "Alkohol sa dal odviezť rovnako, ako sa tam doviezol – diplomatickou poštou, ktorá funguje obojsmerne," povedal zdroj, ktorý si želá byť anonymný, ale redakcia jeho identitu pozná, pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Zároveň doplnil, že problémov tam bolo niekoľko a zverejnené video nebude ani zďaleka posledné. Vo veci licencií na predaj pre Noviny PLUS TV JOJ doplnil, že Slováci licencie nemali, pretože vedia exportne poskytnúť len malé množstvá suroviny a teda sa im vybavovanie licencií na predaj produktov neoplatilo. 

Zdroj zdôraznil aj to, že "nasrdení odchádzali aj viacerí podnikatelia, ktorí na margo situácie s chaosom na EXPO Dubaj prehlásili, že so štátom už nikdy"

Druhý týždeň jednej kauzy

Bývalý dočasne poverený šéf rezortu hospodárstva Karel Hirman ešte vo štvrtok (11. 5.) informoval, že na ministerstve sa v súvislosti s organizáciou slovenskej účasti na výstave zistili "veľmi závažné nedostatky".

Avizoval preto podanie súdnych žalôb. Sulík v reakcii uviedol, že v prípade, ak má Hirman podnety na súdne žaloby, mal by určite konať. "Politická kampaň sa robí dobrým programom a kvalitnými výsledkami, nie takto," skonštatoval. 

Prokuratúra sa zaoberá organizáciou a financovaním slovenskej účasti na svetovej výstave Expo Dubaj počas vedenia predchádzajúceho ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS). Na sociálnej sieti to potvrdil generálny prokurátor SR Maroš Žilinka."Vo veci organizovania a financovania slovenskej účasti na výstave Expo Dubaj zo strany Ministerstva hospodárstva SR už orgány prokuratúry konajú," uviedol.  

"Nový minister hospodárstva nemusí ani rozmýšľať, čím začať. Ak nechce byť nová vláda podozrivá, že jej úlohou je prikryť všetky zlodejstvá odchádzajúcej Matovičovej vládnej koalície, musí začať Sulíkom a jeho podarenou stranou SaS. Sulík nie nadarmo politicky vydieral prezidentku a presadzoval svojho nominanta na post ministra hospodárstva. Vedel, čo napáchal, a nechcel, aby sa mu nový minister pozeral na prsty," tvrdí v stanovisku Smer-SSD. Na video okrem predsedu Smeru-SSD Roberta Fica reagoval aj Igor Matovič.

Na sociálnej sieti zdôraznil, že Richard Sulík si robil žúrku za štátne. "Keď som pred rokom hovoril, že si Profi Povaľač Protikorupčných Vlád chodí robiť s vládnym špeciálom do Dubaja ožranecké žúrky (a nielen ožranecké)… ako vždy mi skoro nikto neveril … až dnes, ako vždy sa opäť ukazuje, že som vravel len a len pravdu. Doteraz sú identifikované škody, čo narobila Sulíkova partička v Dubaji, už viac ako 1 milión eur … žúrka za štátne, nezaplatené účty v reštauráciách 54-tisíc eur, 5 luxusných apartmánov v prvotriednych hoteloch po celý čas – v ktorých bývali Sulíkovi kamkovia, čo na to nemali absolútne žiadny nárok, atď, atď, atď," napísal šéf OĽaNO. 

Súvisiace články

Najčítanejšie