Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Analýzy Na hrane s Dzurindom a Simonom: Demokrati neriešili volebného lídra, ich ponuka je detinská, tvrdí expremiér
Zdielať na

Analýzy Na hrane s Dzurindom a Simonom: Demokrati neriešili volebného lídra, ich ponuka je detinská, tvrdí expremiér

BRATISLAVA / Chcú sa spájať? Nechcú sa spájať? Kto sa v tom má vyznať? Aj aktuálne vyjadrenia politikov naznačujú, že víkendové rokovania o spájaní nepriniesli výsledky. O čom sa rokuje na spoločných stretnutiach, kde mala pravica zbierať voličské hlasy, aby neprepadli? O tom v relácii TV JOJ Analýzy Na hrane diskutovali Mikuláš Dzurinda (Modrí - Európske Slovensko) a Zsolt Simon (Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana).

Pred natáčaním Analýz Na hrane sa Dzurinda stretol s Ivanom Šimkom. "Na budúci týždň sa v Bratislave koná konferencia Globsec," vysvetil Dzurinda svoje utorkové stretnutie s ministrom vnútra. Diskutovať spolu mali o téme bezpečnosti v Európe.

​Šimko o expremiérovi povedal, že bol "žiletkou" v slovenskej politike. Expremiér reagoval, že sa ňou môže stať aj v súčasnosti. V poslednom prieskume agentúry AKO však Modrí skončili s 1,1 % preferencií. "Ja som pôvodne taký plán ani nemal," hovoril o svojom návrate do politiky. Dodal, že v súčasnosti kampaň ešte poriane nezačala. Pripomenul, že ustanovujúci kongres mali len nedávno, pričom za posledný týždeň okrem toho stihli aj spojenie s ďalšou stranou.

Maďarské fórum Simona má zas v prieskumoch približne 3 %. "My sme tí poslední, ktorí nechceme, aby občania tejto krajiny zabránili návratu Roberta Fica. Ale nemôžete od nás chcieť zbrklé riešenia," povedal s dodatkom, že rieskumy ukazujú ich nárasť. Ten je ale stále v rovine štatistickej chyby.

Kritika Demokratov a ich predstavy spájania

Dzurinda povedal, že už skôr naznačil, že o doterajších úspešných rokovaniach verejnosť nevedela. Demokratov skritizoval, že o rokovaniach s Modrými informoval verejne. Kritiku exministra obrany Jaroslava Naďa (Demokrati) na nedohodu medzi stranami, reagovať nechcel. "Ten prístup dnes by mal byť úplne iný. Tá ponuka by mala byť rýdzo politická," dodal.

"My sme jasní a čitateľní. Úprimne rozprávame s našimi voličmi a komunikujeme," povedal Simon s dodatkom, že samotný líder Demokratov Eduard Heger sa verejne priznal, že bol súčasťou vládneho chaosu a Simonova strana nechce dopustiť podobný reputačný problém. Dodal, že čo sa týka ich vzájomného rokovania, malo byť utajené, pričom na mieste ich namiesto toho čakali kamery.

"Toto čo som teraz videl k výsledku nevedie," reagoval Dzurinda na podmienky Demokratov, ktoré prezentovali po stretnutí. "Ja som o tom, že by sa hovorilo o lídrovi, nepočul ani slovo," skonštatoval. Podmienky Demokatov označil za detinské.

Podľa Simona je spájanie strán o ponuke voličom a prístupe. "Musíme pomenovať, že nevieme súhlasiť s tým, aby opraty ostali tým, ktorí spôsobili chaos v tejto krajine," pokračoval s dodatkom, že na spoločnom stretnutí ani on nepočul debatu o lídrovi koalície. Skritizoval tiež, že rokovanie dohodli na poslednú možnú chvíľu. "Takto fungovali aj vo vláde, všetko nechali vyhniť a potom to chceli šiť horúcou ihlou," dodal.

Dzurinda tvrdí, že tému spájania strán nechce "predramatizovať". Dodal, že sa mu zdá, že KDH i SaS, čo sa týka spájania strán, zatvorili dvere. Pripomenul, že Modrí majú dosť práce aj vo vlastných radoch. "Nechcem recidívu, ale súhlasím aj s kolegom Simonom, že to čo tu bolo doteraz, nesmie pokračovať," dodal. K rokovaniam s ďalším stranami sa ani jeden z hostí nechcel vyjadriť.

Maďari na Slovensku

Podľa Dzurindu je na pôde spojenej Európy voliť podľa národnosti zastaralé. Politici by sa podľa neho mali odlišovať skôr svojimi názormi než etnicitou. Dodal, že v súčasnosti na Slovensku však mnoho ľudí aj v súčasnosti volí podľa etnicity. Priznal, že už počas vzniku Alliancie ho Sólymos prehováral na návrat do politiky.

Simon tvrdí, že byť Maďarom už na Slovensku nestačí, práve preto pristúpili k spájaniu aj so slovenskými stranami. V rámci etnických voličov má podľa prieskumov viac maďarských voličov napríklad aj Smer-SSD. "Je to veľmi smutné, lebo ak niekto, tak Robert Fico Maďarom uškodil mnohokrát," myslí si Simon.

Reakcie na úradnícku vládu

"My sme už dokázali, že to dokážeme," myslí si Dzurinda, čím narážal na svoje predchádzajúce pôsobenie v politike. Dodal, že si myslí, že to platí aj pre súčasnosť. Na otázku, čo s mladými, ktorí si toto ob dobie nepamätajú, reagoval, že s mladými rád diskutuje.

Podľa Simona sa Maďarské fórum od ostatných strán odlišuje viacerými vecami. Napríklad aj tým, že si nenechajú diktovať veci z Bruselu. "Chceme ponúknuť odborníkov," povedal s dodatkom, že príkladom je aj líder ODS generál Pavel Macko.

Na margo úradníckej vlády Dzurinda reagoval, že má od nej skromné očakávania, no zároveň je dobré, že vznikla. Prezidentka Zuzana Čaputová by podľa neho mala opätovne kandidovať na post prezidetnky. Simon sa k téme jej opätovnej kandidatúry vyjadriť nechcel, no ak bude opätovne kandidovať, podporia ju. Podobne ako Dzurinda si myslí, že úradnícka vláda je dobrým krokom.

Súvisiace články

Najčítanejšie