Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Modrí a Most-Híd pôjdu do volieb spoločne: Spájať sa darí viacerým, na opačnom brehu sú Demokrati
Zdielať na

Modrí a Most-Híd pôjdu do volieb spoločne: Spájať sa darí viacerým, na opačnom brehu sú Demokrati

BRATISLAVA / Predvolebné spájanie ohlásili Modrí a Most-Híd, ktorí pôjdu do volieb pod spoločným názvom. Kandidátnu listinu zatiaľ nemajú, sú pripravení aj na rokovania s inými. Kým aj viaceré iné strany našli spoločné prieniky, aj napriek snahám sa dohodnúť spoločný postup do parlamentných volieb nedarí Demokratom Eduarda Hegera.

"Do volieb pôjdeme na spoločnej kandidátke Modrí, Most-Híd," povedal Mikuláš Dzurinda počas spoločnej tlačovej konferencie. "Spojenectvu medzi Modrými a Mostom-Híd som sa veľmi potešil, lebo je nesmierne prirodzené. Vždy sa darí veciam, ktoré sú prirodzené, ktoré nie sú umelo vyfabrikované," dodal.

László Sólymos z Most-Hídu hovoril, že Modrí sú pre jeho stranu prirodzenými partnermi, okrem iného je dôvodom napríklad proeurópska orientácia. "S pánom Dzurindom sme sa v relatívne krátkej dobe dohodli na spoločnom postupe," povedal s dodatkom, že ich prioritou je vývoj regiónov, ale aj téma národnostných menšín.

Program je v súčasnosti v stave vytvárania, podobne ako aj konečný zoznam volebných kandidátov. "Dnešným dňom začneme pripravovať spoločnú kandidátnu listinu," skonštatoval Dzurinda. Jednotkou kandidátky bude Dzurinda, dvojkou Sólymos, pričom ďalšie mená budú postupne dopĺňať. Strana je však otvorená aj rokovaniu s ďalšími stranami, žiadne oficiálne sa však v súčasnosti nekonajú.

Spoluprácu oznámili aj iné strany

Modrí sa tak stali ďalšou stranou, ktorej sa podarilo predvolebné spájanie. Minulý týždeň podobný krok oznámilo hnutie OĽaNO a priatelia, pričom predstavilo volebnú spoluprácu so stranou NOVA, ktorá bola na kandidátke hnutia aj v minulosti. Hovorí sa tiež o líderke Za ľudí Veronike Remišovej, ktorá sa môže objaviť na kandidátke OĽaNO a priatelia. Líder hnutia Igor Matovič prebiehajúce rokovania potvrdil, avšak podľa neho ešte nie sú uzatvorené.

Nedávno spájanie potvrdilo aj Maďarské fórum, ku ktorému sa pripojili Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia a Demokratická strana.

Mimoparlamentný Hlas-SD zas oznámil zlúčenie s Dobrou voľbou, pričom ich členov prizvali na kandidátku a Dobrá voľba postupne zanikne. "Ľudia z Dobrej voľby sa stanú integrálnou súčasťou strany Hlas bez toho, aby sa v strane vytvárali nejaké platformy alebo aby niekto len zneužil situáciu, že svoju stranu len prevezie na chrbte inej politickej strany tak, ako to robí kadejaké OKS a mini strany, ktoré sa niekde len primocú, priviažu a nechajú sa vytiahnuť do parlamentu," vysvetľoval v tom čase líder Hlasu Peter Pellegrini.

Spoluprácu v minulosti oznámila aj SNS, pričom na kandidátke budú aj členovia strany Život-NS, ktorú vedie poslanec Tomáš Taraba.

Demokratom sa spájať nedarí

Naopak, pokusy o spájanie či predvolebnú spoluprácu nevychádzajú strane Demokrati. Líder a expremiér Eduard Heger v minulosti avizoval, že chce rokovať o spolupráci s KDH. Líder kresťanských demokratov Milan Majerský však konzistentne hovorí o tom, že do volieb pôjde hnutie samostatne.

Nedávno Demokrati organizovali aj rokovanie o spoločnej spolupráci s viacerými menšími mimoparlamentnými stranami, no skončilo to neúspešne.

"Naša snaha o spájanie zlyhala na sebectve menších strán," okomentovala to podpredsedníčka strany Demokrati Andrea Letanovská s dodatkom, že stranám ponúkli aj miesto lídra kandidátky. "Ja som o tom, že by sa hovorilo o lídrovi, nepočul ani slovo," tvrdil však v relácii Analýzy Na hrane líder Maďarského fóra Zsolt Simon.

"Igor Matovič je pred Eduardom Hegerom zasa o krok dopredu. Hoci sa tu už niekoľko týždňov diskutuje o spájaní pravice, rozumej pravicových mikrostrán, Igor Matovič úplne potichu a bez zbytočného kriku pospájal s vlastným straníckym subjektom pár bezvýznamných strán," okomentoval situáciu politológ Radoslav Štefančík.

"A to isté sa darí aj Andrejovi Dankovi a pred nedávnom sa k integrácii mala aj strana Dobrá voľba s Hlasom-SD. Len tomu Hegerovi sa to akosi nedarí, pretože oproti stoja starí politickí matadori Mikuláš Dzurinda a Zsolt Simon," dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie