Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ruské rádio odvysielalo prejav s falošným hlasom Putina. Je to výborný úspech Ukrajiny, hovorí Breiner
Zdielať na

Ruské rádio odvysielalo prejav s falošným hlasom Putina. Je to výborný úspech Ukrajiny, hovorí Breiner

BRATISLAVA / Ráno 5. júna zaznel v rádiu v prihraničných regiónoch Ruska Putinov hlas oznamujúci inváziu ukrajinských síl do troch ruských oblastí, na čo v reakcii vyhlásil mobilizáciu, stanné právo a evakuáciu daných regiónov. Kremeľ toto vyhlásenie označil za "deepfake" a prácu hackerov, a taktiež vyzval obyvateľov, aby nepodliehali panike.

Regionálne úrady Voronežskej oblasti potvrdili hackerský útok na regionálne rádiá, no zároveň ubezpečili obyvateľov, že lokálne autority už majú všetko pod kontrolou a nie je dôvod na šírenie paniky a poplašných správ. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov okomentoval prejav v rádiu ako "kompletný podvod".

Putin údajne zdelil obyvateľom troch hraničných regiónov, Voronežského, Rostovského a Belgorodského, aby sa v dôsledku ukrajinskej ofenzívy evakuovali hlbšie do Ruska, a zároveň ohlásil všeobecnú mobilizáciu a stanné právo.

V úvode nahrávky sa ozvalo, že ide o príhovor prezidenta Ruskej federácie Vladimíra Vladimiroviča Putina. "Bratia a sestry, dnes o štvrtej ráno ukrajinské vojská vtrhli spolu so skupinami NATO do Kurdskej, Belgorodskej a Brianskej oblasti," hovorí na nahrávke hlas podobný prezidentovi Putinovi. Ten ďalej vyzval občanov oblasti na evakuáciu a zdôraznil, že rusi sa útoku efektívne bránia. 

Kyjev takúto operáciu popiera

Kyjev v reakcii poprel účasť svojich jednotiek v operáciách na území Ruskej federácie a vyhlásil, že všetky akcie, za ktoré ho Moskva obviňuje, sú dielom ruských partizánov operujúcich na jeho území. Zároveň urguje svojich obyvateľov, ale aj médiá, aby nezdieľali žiadne informácie týkajúce sa jeho možnej protiofenzívy, nakoľko by to mohlo byť kontraproduktívne a v konečnom dôsledku škodlivé.

Je to výborné, reaguje expert na kybernetické hrozby

Expert na kybernetickú bezpečnosť Victor Breiner pre Noviny PLUS TV JOJ povedal, že skutočnosť, že sa takéto vysielanie dostalo do éteru cez regionálne rádio, znamená zlyhanie kybernetickej bezpečnosti na ruskej strane. 

"Je to úspešný kybernetický útok, pretože už aj bežná emailová komunikácia je dnes zabezpečená kryptovacím kľúčom, heslom a podobne," poznamenal Breiner s tým, že žiadne médium alebo inštitúcia nechce, aby sa k nej niekto podobným spôsobom vlámal. 

Dodal, že buď ide útočníkom o to, aby znefunkčnil systém, alebo získal citlivé informácie. "Toto je krásny príklad toho, ako sa hackeri s pokročilými spôsobilosťami dokážu zapojiť do vojenskej operácie. To je vojenská operácia, o tom niet  pochýb," pokračoval Breiner. 

Ukrajina sa bráni a má na to všetko právo, vysvetľuje Breiner

Cieľom tejto operácie je podľa experta útok na myslenie ľudí a na to, ako vnímajú túto bojovú situáciu. "Mení to hru, lebo takýmto útokom sa  podarilo dostať  do myslí ľudí. Je otázka, aké to bude úspešné, ale ak sa im podarí vyvolať paniku, tak je to ich úspech," poznamenal s dôrazom na psychologický efekt obyvateľstva. 

"Je to geniálne, lebo presne to chceš dokázať," uzavrel s tým, že takouto kartou bojujú obidve strany a Slovensko je toho príkladom. Upriamil pozornosť na to, že zákon takéto akcie nezakazuje a Rusi to robia prostredníctvom propagácie svojej zahraničnej politiky, čo formuje politickú kampaň u nás doma. 

"Rusi to robia dennodenne celú dekádu a po voľbách sa môže stať, že nám to bude formovať nielen domácu, ale aj zahraničnú politiku," uzavrel s tým, že Ukrajinci sú s Ruskom vo vojne a preto majú právo sa brániť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie