Jasno
14°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
OĽaNO hlási ďalšieho muža cez palubu: Kto všetko už odišiel a prečo?
Zdielať na

OĽaNO hlási ďalšieho muža cez palubu: Kto všetko už odišiel a prečo?

BRATISLAVA / Hoci sa líder OĽaNO Igor Matovič určitý čas hrdil, že má mimoriadne stabilný poslanecký klub, v ostatných mesiacoch to už neplatí. Odchod ohlásil aj ďalší poslanec Erik Ňarjaš. Otvorene hovorí o názorovom rozkole.

Odchod poslanca Ňarjaša 

Poslanec Ňarjaš, ktorý ako posledný odišiel z poslaneckého klubu OĽaNO a pripustil, že v ďalších voľbách nebude kandidovať, upozorňoval na názorové rozdiely v hnutí. "Je tam viacero dôvodov," povedal pre Noviny PLUS s tým, že nesúhlasil so strategickým manažmentom hnutia, ale aj ďalšími vecami, ako je tvorba kandidátky. Tú ma na starosti Michal Šipoš (OĽaNO). 

Ňarjaš však nie je prvým poslancom, ktorý sa rozhodol klub OĽaNO opustiť. Len v tomto volebnom období opustilo OĽaNO viac ako 10 poslancov. 

Ján Herák obvinený zo zneužívania

Práve Ján Herák musel z poslaneckého klubu Igora Matoviča odísť potom, čo sa na jeho hlavu začali sypať obvinenia zo sexuálneho zneužívania. To sa malo diať aj na táboroch, ktoré Herák organizoval pre deti z detských domovov. Kauzy sa začali prevaľovať ešte v roku 2021 a po niekoľkých týždňoch odmietania sa poslanec napokon vzdal mandátu. 

Ján Mičovský

Najprv minister pôdohospodárstva, neskôr poslanec. Ján Mičovský sa na kandidátku dostal z pozície protikorupčného aktivistu, ktorý sa sústredil na lesníctvo. V čase svojho odchodu začiatkom roka 2022 uviedol, že stráca nádej, že OĽaNO bude bojovať proti korupcii na všetkých frontoch. Ján Mičovský však musel predtým opustiť pozíciu ministra a viazali sa s ním obvinenia z nekompetentnosti. 

Juraj Krúpa

Pre nesúhlas s dianím v hnutí odišiel v roku 2022 z OĽaNO aj poslanec Juraj Krúpa, ktorý zároveň viedol výbor pre obranu a bezpečnosť. Krúpa následne vstúpil do poslaneckého klubu SaS a za túto stranu bude aj kandidovať v najbližších voľbách. 

​Tabák a Hatráková – vyhodené pre Fica

Neskôr v máji roku 2022 vyhodil poslanecký klub OĽaNO dve poslankyne – Romanu Tabák a Katarínu Hatrákovú. Dôvodom bola skutočnosť, že poslankyne nezahlasovali za vydanie expremiéra a šéfa Smeru-SSD na väzobné stíhanie. 

Andrej Stančík

Poslanec OĽaNO sa najprv nechal menovať za štátneho tajomníka po tom, čo z vlády odišla SaS, a do funkcie ministra zahraničných vecí vymenovala trojkoalícia Rastislava Káčera. Po páde vlády sa Stančík vrátil do parlamentu, ale už ako poslanec Eduarda Hegera a jeho Demokratov. 

​Budajovi demokrati

Po páde vlády Eduarda Hegera sa pre odchod rozhodli aj poslanci, ktorí už predtým vytvorili demokratickú platformu v OĽaNO. Kristián Čekovský, Andrej Stančík, Monika Kozelová, Anna Mierna, Tomáš Šudík, ale aj ďalší poslanci sa rozhodli dať OĽaNO zbohom. Dôvodom boli zásadné názorové rozdiely, ale aj skutočnosť, že Matovič nepodal demisiu. Tým mal zabrániť pádu vlády Eduarda Hegera.

Tomáš Šudík sa však napokon do OĽaNO vrátil, a to po prevalení kauzy ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana, ktorý vzal dotáciu z ministerstva životného prostredia v rukách Jána Budaja. To a odchod Rastislava Káčera z postu ministra zahraničných vecí napokon spečatilo osud Eduarda Hegera a prišla úradnícka vláda. 

Odchod poslanca Gyimesiho

Poslanec Národnej rady (NR) SR György Gyimesi opustil poslanecký klub OĽaNO tento rok. Argumentoval rozdielmi názorov v zásadných otázkach a tým, že nechce hnutiu svojimi postojmi škodiť. Poslanec Gyimesi bol odborníkmi dlhodobo označovaný za človeka Viktora Orbána. Veľké konflikty mal nielen s ministrami zahraničných vecí, ale aj s ministrom obrany Jaroslavom Naďom. Ten ho napokon aj dostal z parlamentu, keď sa do nej vrátil ako poslanec po konci Hegerovej vlády. 

Jaroslav Naď

Aj Jaroslav Naď, ktorý bol v Matovičovej a Hegerovej vláde ministrom obrany, si napokon vybral Eduarda Hegera a jeho Demokratov. K odchodu došlo už krátko po konci vlády Eduarda Hegera. 

Najčítanejšie