Oblačno
15°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Matovič predstavil kandidátku: V čele stojí známa žena, domov na nej našiel aj exsaskár
Zdielať na

Matovič predstavil kandidátku: V čele stojí známa žena, domov na nej našiel aj exsaskár

Zdroj: TVJOJ

BRATISLAVA / Matovič neprekvapivo na 150. mieste, v čele kandidátky je žena z komunálnej politiky.

Po prvý raz v trojkoalícii. Igor Matovič musí vo voľbách prvýkrát presiahnuť 7 %, inak zostane pred bránami parlamentu. Politik povestný tým, že jeho kandidátky sprevádzali bombastické ohlásenia, v minulých voľbách sľuboval najlepšiu kandidátku zo všetkých, dnes sa svoj marketingový ťah pokúsil zopakovať. 

Igor Matovič však netvorí kandidátku do volieb, ale podľa informácií Novín PLUS TV JOJ to je kompetencia Michala Šipoša. Viacero poslancov hnutia sa nechalo počuť, že niekedy majú pocit, akoby boli miesta na kandidátke udeľované podľa sympatií, nie podľa poslaneckého výkonu. 

Líder OĽaNo oznámil kandidátku na námestí SNP v Bratislave. Uviedol, že ide o symbolické gesto a garanciu slobody do budúcnosti.

Líderkou je žena z komunálu

Po "obyčajnej žene z východu" Márii šofranko je líderkou kandidátky žilinská županka Erika Jurinová. "Trochu trvalo, kým sme ju presvedčili, aby prijala," povedal Matovič. Mandát si bude Jurinová uplatňovať podľa toho, aký výsledok dosiahne vo voľbách. "Uvidíme, ako ten súboj dopadne, ale cieľom je priniesť zodpovedných ľudí do parlamentu," poznamenala Jurinová, pričom kritici by povedali, že toto sa Igorovi Matovičovi ešte ani raz nepodarilo. Igor Matovič pripustil, že ten, kto dostane viac krúžkov vo voľbách, sa stane predsedom hnutia. 

Na kandidátke nechýba Peter Pollák ml., Marek Krajčí, Peter Kremský, Milan Vetrák či Gábor Grendel a Július Jakab, ktorý viedol Úrad vlády. 

Michal Šipoš, predseda poslaneckého klubu dodal, že dali dokopy výnimočných a čestných ľudí aj z regiónov. "Bojujeme proti mafii a komunistom," uviedol Šipoš, ktorý sa v súvislosti s SNP odvolal aj na protifašistický odboj. 

"Vyberali sme si či oslovíme osobnosti alebo ľudí, ktorých máme na 100 % preverených," poznamenal Šipoš s dôrazom na novú a mladú krv, ktorá "prevetrá kapríkov" v parlamente. 

Platformy v rámci koalície OĽaNO

Peter Pollák ml. bude viesť rómsku platformu - Pačivale roma. Maďarskú platformu Magyar Szívek povedie Gábor Grendel. 

Na kandidátku OĽaNO zamieril aj Ľubomír Galko, ktorý povedie protikorupčnú platformu. Práve Galko, ktorý mal kedysi významné postavenie v SaS, bol zapojený do kauzy odpočúvania novinárov.

Anna Záborská (KÚ) bude naďalej bojovať o ochranu života. Ďalšou prioritou bude aj ochrana životného prostredia. Kresťanská únia je s OĽaNO v koalícii, rovnako ako Za ľudí Veroniky Remišovej. Tá na tlačovej konferencii uviedla, že cieľom je nekradnúť. Spolu s ňou na kandidátku pôjde aj exposlankyňa Leščáková a ďalšie ženy zo Za ľudí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie