Jasno
15°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Odborníci o kampani: Prchalova dielnička, Klusom k hanbe, nulový politický cit a Che Guevara z Petržalky
Zdielať na

Odborníci o kampani: Prchalova dielnička, Klusom k hanbe, nulový politický cit a Che Guevara z Petržalky

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Hoci sa predvolebná tvrdá kampaň ešte nezačala, politici pomaly vypúšťajú prvé lastovičky. Niektorí sa spoliehajú na wow efekt, niektorí sa snažia oprášiť staré triky.

Dzurindovci opäť na bicykli

Cestu na bicykli po Slovensku použil expremiér Mikuláš Dzurinda v minulosti. Argumentoval tým, že vďaka mečiarizmu sa nevedel inak dostať do verejného priestoru. Hoci kontaktná kampaň je podľa odborníkov považovaná za najlepšiu, partia politikov v oblekových nohaviciach a košeliach sa mnohým zdá byť taká trochu komická. 

Politológ Miroslav Řádek upozoňuje, že ísť na bicykloch po Slovensku nie je veľmi originálne. "Všimol som si, že tie bicykle mali národné farby – slovenské a maďarské. To je fajn, lebo slovensko-maďarské vzťahy aktuálne nie sú najlepšie a je to jedna z tých nástražných mín. Je fajn, že sú tu politici, ktorí na tieto vzťahy pôsobia konštruktívne," poznamenal politológ, ktorý vidí v takejto kampani niekoľko ale. 

"Je to menej uveriteľný ťah, pretože ak by Mikuláš Dzurinda išiel na elektrobajku, tak by sa to k nemu ako k 70-ročnému politikovi hodilo viac a pôsobilo by to autentickejšie. Nemôže predsa predstierať, že na takomto bicyklíku prejde celé Slovensko tak, ako to urobil pred 25 rokmi," poznamenal Řádek. 

Slovensko zaplavili bilbordy

Zatiaľ čo Republika na bilbordoch vyzýva, že nedá ani cent mimovládkam, akoby si neuvedomovala, že to znamená nedať ani cent organizáciám, ktoré sa starajú o dôchodcov, šport u detí, ale aj kresťanské charitatívne organizácie. Hoci v debate na TA3 Milan Uhrík presviedčal, že oni vyberú, ktoré mimovládky nedostanú príspevok, podľa kritikov to ukazuje, aký je mentálny svet lídra Republiky. 

Svoje má však čo povedať aj politológ Jozef Lenč. Kritikou nešetril v prípade SaS či Dzurindu. "Cestu do Bratislavy už lemujú bilbordy nádejných poslancov a lídrov do ťažkého obdobia (Dzurinda), ktorí sa predbiehajú v trápnosti svojich sľubov. Prím medzi nimi hral Alojz Hlina so svojou veľkou hlavou v malom štvorci a tromi prioritami ekonomický rast, ekonomický rast a ekonomický rast," napísal odborník. 

Zároveň však dodal, že v príšernosti bilbordovej kampane vedie exmarketér Babiša. "Avšak súťaž o vizuálne najdebilnejší bilbord vyhráva… Opäť niečo z dielne Marka Prchala. Najskôr som si myslel, že je to nejaká reklama na dôchodkové poistenie – reku dcéra s mamkou – potom, že ide asi o reklamu na mydlo Dove a nakoniec? Športka a Saska s takým malým textom, ktorý si neprečíta ani oddaný svedok Sulíkov," dodal Lenč. 

Povolaním expert a idealista?

Lenč dodal aj to, že na Slovensku máme množstvo expertov, bojovníkov alebo idealistov. Ak by ste hľadali miesto, kde ich môžete všetkých nájsť, sú to kandidátky politických strán, hnutí a koalícií.

"Progresívne Slovensko je plné ľudí, ktorých zamestnanie je byť expertom," poznamenal Lenč. Zároveň však zdôraznil skutočnosť, že Slovensko nie je progresívnou krajinou. "To, že polovicu kandidátky Progresívneho Slovenska tvoria ženy, je veľké plus. Možno malý krok pre ľudstvo, no veľký krok ba až skok pre Slovensko," poznamenal politológ, ktorý PS vyčíta nulový politický cit. 

"Lenže Slovensko nie je progresívne. A nezmenia to ani "skauti" bez citu pre politiku a bez pochopenia toho, čo je prioritou bežného voliča, človeka milión. Bez uchopiteľných tém, zrozumiteľného jazyka a dostatočne asertívnej komunikácie je aj tento pokus o zmenu odsúdený na neúspech. Výsledok, pod hranicou 10 percent a horší ako ten, ktorý dosiahne Republika," dodal Lenč. 

​Lenč dodal, že Obyčajní ľudia a ich priatelia sú vedení "bojovníkom proti mafii", ktorý bol dosiaľ v koalícii s mafiánskym štartérom a "veriacou v silu ideálov", ktorá svoje ideály perzonifikovala do ministerskej stoličky a návratu do OĽaNO.

Rodinkárstvo, Klusom k hanbe a Che Guevara z Petržalky

"Rodina Borisa Kollára sa hrdí tým, že v nej sedia poslanci (a poslankyne) slovenského parlamentu. Expertov je v našej politike (a spoločnosti) prebytok, no najmä tých, ktorí sa špecializujú na hľadanie spôsobov obchádzania zákonov," poznamenal na margo hnutia Borisa Kollára. 

Problém so Sme rodina má však aj politológ Miroslav Řádek. Pre Noviny PLUS povedal, že považuje členstvo Martina Klusa na kandidátke Sme rodina za jeho hanbu. "Je mi Martina Klusa trochu ľúto, pretože po ôsmich rokoch 8-tisícového platu a neúspešnej kandidatúre do európskych štruktúr by bolo fakt blbé, aby takýto človek zostal s priemerným príjmom vysokoškolského učiteľa," reagoval Řádek sarkasticky. Zároveň zdôraznil, že kandidátka Sme rodina je hanbou, najmä pre bývalého saskára. 

Výčitky má Jozef Lenč aj voči strane Roberta Fica. "Smer-SSD sa v ostatnom čase snaží opätovne vytvárať mimikry o tom, že súc strana podnikateľov (privatizérov) je tým skutočným reprezentantom ľavice na Slovensku. Pracuje na tom kontinuálne od chvíle, kedy Smer-SSD, v tom čase tzv. Nový Smer, opustil Peter Pellegrini a jeho "bruselskí" sociálni demokrati, ktorí v skutočnosti neboli ani bruselskí a ani nejakí výrazní sociálni demokrati," poznamenal. 

"Dôvod príklonu k "tradičnej" ľavici – salónnemu marxizmu – spočíval v pude sebazáchovy a v skutočnosti, že si Robert Fico uvedomil, že Ľuboš Blaha "robí kus dobrej roboty". Socialistická a národne socialistická dezinfoscéna potrebovala svojho "Che Guevaru" a ten sa našiel v Petržalke," uzavrel na konto Smeru-SSD. 

Matovičove Fiatky a potenciálne podplácanie

Pred pár dňami zverejnil Igor Matovič (OĽaNO) na sociálnej sieti video, na ktorom prichádza s Fiatom 500. OĽaNO nakúpilo autá do kampane.  

O tom, že následné možné uplácanie úradníka pre registráciu môže byť v prípade hnutia, ktoré sa prezentuje ako protikorupčné veľkým problémom, informovali Aktuality. Tie uviedli, že sa objavilo podozrenie, že jeden z ľudí, ktorí mali na starosti registráciu štyroch automobilov na Okresnom úrade v Senci, sa snažil celú situáciu urýchliť prostredníctvom úplatku. Niekto z jednej z externých firiem, ktorú si OĽaNO najalo, mal úradníkovi ministerstva  posunúť obálku s peniazmi.

"Namiesto urýchlenia zápisu sa však dostal do problémov. Spomínaný úradník sa totiž ešte v polovici júna obrátil na políciu a celú vec nahlásil," napísali Aktuality s tým, že prípadom sa zaoberá NAKA. 

Súvisiace články

Najčítanejšie