Polojasno
15°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Koho vlečie do politiky: Matovič nemení stratégiu, jeho kandidátku plnia nekvalifikovaní a poslušní
Zdielať na

Koho vlečie do politiky: Matovič nemení stratégiu, jeho kandidátku plnia nekvalifikovaní a poslušní

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Igor Matovič líder "obyčajných s priateľmi" priniesol do parlamentu niekoľko kontroverzných ľudí. On sám sa pritom do parlamentu dostal na kandidátke SaS. Následne zbieral ľudí na kandidátku naozaj hocikde a zdá sa, že v tejto stratégii pokračuje naďalej. Kandidátov naberá naozaj "všelikde".

Podľa komentátora Novín PLUS TV JOJ sa s Matovičom už chce spojiť len málokto. "Matovič prosto nedokáže inovovať, ale míňa sa mu zásobáreň verejne známych tvárí, ktoré by sa s ním ešte boli ochotné kompromitovať výmenou za nádej na poslanecký mandát," uviedol Arpád Soltész. 

Predtým schody, dnes diskusia?

Igor Matovič v zostavovaní kandidátky nešiel ďaleko, ale dve ženy si vybral práve na diskusiách. Čo ho presvedčilo o ich kvalifikácii nie je známe, ale nebolo by prekvapením, ak by to bola len účasť na diskusiách OĽaNO. 

"Takto nejako to celé začalo. Rozhodli sme sa ísť s kamarátkou Helenou Mišákovou v apríli na debatu s Igorom Matovičom do Púchova. A potom do Ilavy, do Trenčína... Následne sme obidve dostali ponuku uchádzať sa o dôveru ľudí na kandidátke OĽANO a priatelia, ktorú sme obidve prijali. Ja pod číslom 110 a kamarátka Helenka 93," uvádza jedna z kandidátok na sociálnej sieti. 

Podobne je na tom aj ďalšia vybratá kandidátka Igora Matoviča. "Kandidujem za Oľano Priatelia. Pýtate sa prečo? Pretože plne súhlasím s tým, čo rozpráva pán Milan Kňažko v tomto videu. Chcem to v kampani pripomínať všetkým, ktorí zabudli, koho sme tu mali vo vláde pred r. 2020. Chcem “ zdravý a šťastný život” pre nás obyčajných ľudí," napísala na sociálnej sieti Helena Mišáková. 

Romana, ó Romana...

V minulom volebnom období našiel Igor Matovič Romanu Tabák takpovediac "na schodoch". Aktuálne poslankyňa, ktorá sa v tom čase zúčastnila jedného z jeho protestov, bola z klubu OĽaNO vyhodená, pretože nehlasovala za vydanie Roberta Fica na väzobné stíhanie. 

Do análov NR SR sa zapísala niekoľkými perlivými výrokmi - napríklad keď vo faktickej poznámke opakovala bla bla bla, ale aj v momente, keď povedala poslancovi Ondrejovi Dostálovi (SaS), že ju nemôže uraziť, lebo on nehral Wimbledom, zatiaľ čo ona dvakrát. 

V spoločnosti zarezonovalo aj jej vyjadrenie v rozhovore pre Denník N o tom, že si myslí, že "bola zrodená pre politiku", ale aj výrok pre našu televíziu, kedy na margo bitky s Janou Bittó-Cigánikovou poznamenala, že saskárka "po jej údere zvädla ako tulipán". 

Ďalšou kauzou bolo aj kúpanie sa v chránenom horskom potoku, či nevhodné pózovanie pri pamätníku Holokaustu. 

Hatráková a hlasy pre seba

Klub, ktorý vedie Michal Šipoš musela pre nehlasovanie za vydanie Roberta Fica, opustiť aj ďalšia kandidátka Katarína Hatráková. Táto poslankyňa sa preslávila tým, že by bola ochotná sa zúčastniť na diskusii, ktorá by sa venovala zákazu stykov medzi bielymi a Rómami. Povedala to v podcaste Aktualít

Ešte trúfalejšie však bolo, keď sa poslankyňa uchádzalo o post komisárky pre deti a vo voľbe niekoľkokrát hlasovala sama za seba. 

Spomienka na Mezenskú

A kto už by len mohol zabudnúť na Helenu Mezentskú, ktorá sa do parlamentu dostala taktiež pod krídlami Matoviča. Pamätníci si určite spomenú, ako nazývala stážistky vizážistkami a odchod ruských vojsk po roku 89 mal na starosti Karel Kryl. Táto exposlankyňa zároveň tvrdila, že žije z vesmíru. Kandidovala v prezidentských voľbách, kde však dostala len 2 % hlasov. 

Mezenskú zároveň vydierali pre údajne jej nahé fotografie. Žiadať peniaze od nej mali nielen mailom, ale aj sms správami. 

​Poslanec Čepček

Do parlamentných lavíc priniesol Matovič aj poslanca Martina Čepčeka, ktorý sa okrem presadzovania poľského modelu v prípade interrupcií zasadzoval aj o to, aby mali ľudia prístup k pornografii len s notárskym potvrdením. Poslanca takisto vyhodili z klubu OĽaNO, lebo opakovane predkladal návrhy bez podpory koaličnej rady a hlasoval s parlamentnými extrémistami. 

Kuffovci

Do parlamentu sa na kandidátke OĽaNO dostal aj Štefan Kuffa, ktorý dnes stojí po boku Tomáša Tarabu. Poslancom za OĽaNO bol v roku 2015, kedy čelil incidentu s dôchodkyňou, ktorá tvrdila, že do nej strčil. Jeho syn Michal Kuffa mal stavať na čierno chatu v Pavľanoch, a s tým súvisiace ničenie pôdy rozčuľovalo susedov. Kuffa podal na dôchodkyňu trestné oznámenie po tom, čo mu po útoku na ňu dala facku. Odvolával sa na útok na verejného činiteľa. 

OĽaNO sa od jeho správania dištancovalo a vyzývalo ho na stiahnutie trestného oznámenia. Poslaneckým asistentom Štefana Kuffu bol súčasný šéf poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš. Kuffovci čelia obvineniu aj od leta minulého roka. 

Štefan Kuffa a jeho syn Filip Kuffa, ktorí sa do aktuálneho parlamentu dostali na kandidátke strany Mariana Kotlebu, Ľudová strana Naše Slovensko, sú podľa zistení Aktuality.sk od konca decembra 2021 obvinení z prečinu nebezpečného vyhrážania. Policajný vyšetrovateľ z Kežmarku obvinil dvoch poslancov parlamentu a ďalšieho Kuffovho syna Gregora.

Súvisiace články

Najčítanejšie