Jasno
21°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Volebná encyklopédia Slovenska: Politici označujú za hoax to, čo im nevyhovuje
Zdielať na

Volebná encyklopédia Slovenska: Politici označujú za hoax to, čo im nevyhovuje

BRATISLAVA / Prvý diel tohtotýždňovej Volebnej encyklopédie Slovenska patril prieskumu o boji s dezinformáciami a hoaxami. Výsledky analyzoval v štúdiu šéf agentúry AKO Václav Hřích.

Václav Hŕích uviedol, že výsledky prehovorili jasným hlasom. "Slováci sú v tomto viac menej jednotní," zhodnotil šéf AKO s tým, že až 82, 2 % je presvedčených, že vláda by sa mala sústrediť na boj s hoaxami a dezinformáciami. 

Všetko, čo politikom nevyhovuje je hoaxom

Téma naberá na "popularite" aj vo verejnom priestore, dokonca sme tu mali v minulosti zákon, ktorý mal zabraňovať šíreniu hoaxov. "Rieši sa to aj na medzinárodnej úrovni," doplnil Hřích. Hoaxi a dezinformácie sa najprv začali šíriť na sociálnych sieťach, ale tieto slová začali v hojnej miere používať aj politici. "Zdá sa, že politici označia za hoax všetko, čo im práve nevyhovuje," dodal Hřích na margo politických vyjadrení. Dezinformácie sa tak začali dostávať aj k staršej cieľovej skupine a mimo sociálnych sietí. 

Čo prezradili čísla?

Celkom 82,2 %, čiže prevažná väčšina opýtaných si myslí, že budúca vláda by mala viac bojovať
s dezinformáciami a hoaxami:
• 66,2 % si myslí, že by určite mala,
• 16,0 % uviedlo, že by asi mala viac bojovať s dezinformáciami a hoaxami.

Celkom 13,1 %, si myslí, že budúca vláda by nemala viac bojovať s dezinformáciami a hoaxami:
• 5,6 % si myslí, že by určite nemala,
• 7,5 % uviedlo, že by asi nemala viac bojovať s dezinformáciami a hoaxami,
• 4,1 % respondentov nevedelo posúdiť a 0,6 % nechcelo odpovedať.

Rozhoduje vzdelanie?

Za joax je často označovaný aj iný názor a to cielene. Proti riešeniu hoaxov sú najmä najstarší ľudia, ale aj ľudia so základným vzdelaním a strednou školou bez maturity. "Sú to aj ľudia, ktorí sú menej citliví na iný názor," dodal Hřích. 

Najmenší dopyt po riešení dezinformácií je v prešovskom kraji, ale proti za riešenie je bratislavský, trnavský aj košický. "Slováci sa v tomto zhodujú," poznamenal. 

Čo hovoria osobnosti?

Podľa osobností by sa mala vláda venovať v prvom rade školstvu, pretože ak by sa v ňom venovala dostatočná pozornosť kritickému mysleniu, nebol by potrebný urputný boj. Objavil sa aj názor, že je dôležité, aby dezinormácie nevytvárala aj sama budúca vláda. Dezinformácie podľa nich ohrozujú slobodu a demokraciu a vláda by mala riešiť dezinfo aj v online priestore. 

Viac vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie