Skoro jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
79. výročie Slovenského národného povstania: Symbol odvahy a statočnosti slovenského národa
Zdielať na

79. výročie Slovenského národného povstania: Symbol odvahy a statočnosti slovenského národa

BRATISLAVA / Slovensko si dnes pripomína 79. výročie Slovenského národného povstania.

​S prístupom širokej verejnosti a bez prejavov najvyšších ústavných činiteľov sa v utorok v areáli Múzea SNP v Banskej Bystrici uskutočnia oslavy 79. výročia SNP. "Tohtoročné oslavy budú venované v prvom rade širokej verejnosti - všetkým, ktorí chcú vzdať úctu hrdinom národnooslobodzovacieho boja. Múzeum a ministerstvo obrany preto pristúpili k zmenám v organizácii podujatia," uvádzajú k oslavám ich hlavní organizátori.

Ako zdôraznili, na základe množstva atraktívnych sprievodných programov, aktívnej spolupráce mladej generácie sa múzeu podarila zásadná zmena vnímania štátneho sviatku u domácej i zahraničnej verejnosti. "Dôkazom toho je zahraničná účasť zástupcov diplomatických misií z viac ako 35 krajín sveta, ktorá prevyšuje účasť jednotlivých národov a národností v SNP," dodalo múzeum.

Kladenie vencov

Oslavy sa začnú kladením vencov v pietnej sieni Pamätníka SNP o 10.00 h. Tradičná pietna spomienka vrátane položenia vencov z úrovne najvyšších štátnych a vládnych predstaviteľov sa uskutoční v komornejšej podobe ešte pred oficiálnym začiatkom osláv. Kultúrny program sa začne asi o 11.00 h a vystúpia v ňom folklórny súbor Marína zo Zvolena, kapela Čendeš, Peter Lipa s kapelou a Katarína Koščová s klavírnym sprievodom Daniela Špinera.

Oslavy ukončí slávnostný koncert Štátnej opery, ktorý bude spojený s odovzdaním Ceny Múzea SNP na rok 2023. Návštevníci uvidia statické a dynamické ukážky Ozbrojených síl SR, dozvedia sa o aktivitách Vojenského historického ústavu či športového vojenského klubu Dukla Banská Bystrica. Nebude chýbať ani dobový vojenský tábor či prezentácie klubov vojenskej histórie.

Múzeum SNP bude pre návštevníkov otvorené bezplatne v čase od 10.00 do 18.00 h. Počas konania sa osláv SNP budú tak ako každoročne aj teraz v meste pod Urpínom dopravné obmedzenia. Týkajú sa predovšetkým ulíc Cikkerova, Kuzmányho a Kapitulská. Dotknuté miesta budú riadne označené dopravným značením.

Nedá sa konštatovať, že demokraciu a slobodu nemôže nič ohroziť

Ani dnes nie je možné s definitívnou platnosťou konštatovať, že slobodu a demokraciu už nič nemôže ohroziť. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová v príhovore počas slávnostného galavečera v Banskej Bystrici pri príležitosti 79. výročia Slovenského národného povstania (SNP). Povstanie vníma ako zápas za právo žiť v mieri a slobodne napĺňať svoje životy.

"Ponaučením zo SNP je aj fakt, že v tomto zásadnom a principiálnom zápase museli spájať svoje sily aj ľudia s odlišnými politickými názormi. V rozhodujúcej historickej chvíli sa všetci dokázali povzniesť nad to, čo ich rozdeľovalo," pripomenula Čaputová.

Hoci štandardné demokratické prostredie rešpektuje názorové odlišnosti, vo chvíli len potenciálneho ohrozenia treba stavať na tom, čo ľudí spája. Podľa hlavy štátu to slovenská spoločnosť v kľúčových okamihoch svojich dejín vždy dokázala. Výročie SNP preto nemá byť len príležitosťou uctiť si zásluhy všetkých, ktorí vybojovali "našu slobodu, ale vysloviť aj záväzok, že budeme s nadobudnutou slobodou narábať zodpovedne". Prezidentka zároveň zdôraznila, že na obeť účastníkov povstania, ako aj ich spolubojovníkov pre slobodu a demokraciu nemôžeme nikdy zabudnúť.

​Patrí im podľa nej vďaka a úcta. Prelomová historická udalosť, ako SNP bolo, musí podľa prezidentky zostať v našej historickej pamäti stále živá. SNP označila za jedno z najväčších ozbrojených vystúpení proti fašizmu na našom kontinente. Zároveň bolo spontánnou vzburou obyvateľov Slovenska proti diktatúre, proti neľudskosti režimu reprezentovaného nielen nacistickým Nemeckom, ale aj domácimi kolaborantmi.

Pripomenula, že SNP prispelo k porážke nacizmu nielen na slovenskom území, ale tiež v globálnom meradle. Boj za demokratický charakter aj našej krajiny však nebol zavŕšený. Zabúdať však podľa nej nemôžeme ani na to, že krátko po konci druhej svetovej vojny vystriedala fašistickú totalitu nová, komunistická, a to na dlhé štyri desaťročia. "V konečnom dôsledku sa tak sen o slobode z roku 1944 naplnil reálne až v Novembri ´89," dodala Čaputová.

Chrániť základné práva a slobody je morálnou povinnosťou, odkazuje premiér

Je morálnou povinnosťou každého jedného z nás chrániť základné práva a slobody, princípy demokracie v záujme zdravej občianskej spoločnosti, kde sa žije pokojne a bez nenávisti. Vyhlásil to premiér Ľudovít Ódor počas príhovoru na galavečere v Banskej Bystrici pri príležitosti výročia Slovenského národného povstania (SNP).

Označil za šokujúce, že sa aj v súčasnosti nájdu hlasy spochybňujúce dôležitosť a význam SNP, ako aj boja za slobodu. "Demokracia, právo na sebaurčenie, základné práva a slobody, bohužiaľ, nie sú zadarmo. Nebolo to tak ani v minulosti a nie je to samozrejmosťou ani dnes, takmer 80 rokov od skončenia druhej svetovej vojny, najväčšej tragédie novodobých dejín. Dokonca sa nájdu aj takí, ktorí ešte aj dnes narábajú s mocou výhradne vo vlastný prospech namiesto toho, aby túto moc plne využili na to, aby zlepšili život ľudí," povedal premiér.

Zdôraznil, že udalosti roku 1944 nám zanechali jasný odkaz o dôležitosti občianskej angažovanosti v zlomovej situácii. Označil ich tiež za odkaz o sile občianskeho odboja, význame boja za slobodu a demokraciu a za signál o vzopretí sa neprávu a útlaku. Pripomenul, že obrovská časť obyvateľstva vtedy povedala jasné nie moci a odhodlane sa postavila na stranu slobody, pravdy a morálky.

SNP symbolizuje odvahu a statočnosť slovenského národa

Od vypuknutia Slovenského národného povstania (SNP) uplynulo 79 rokov. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Wlachovský pri tejto príležitosti 29. augusta 2023 uviedol, že SNP symbolizuje odvahu a statočnosť slovenského národa.   

"Odkaz SNP je nadčasový. Naši predkovia sa spojili v boji proti útlaku a okupácii. Aj keď nevedeli, čo príde a čelili hrdelným trestom, so zbraňou v ruke sa vzopreli agresorovi. Ukázali nám, že zlu sa neustupuje. Povstanie preto právom patrí k najvýznamnejším míľnikom modernej histórie Slovenska," vyhlásil minister M. Wlachovský. Oslavy a pripomínanie si SNP sú podľa šéfa slovenskej diplomacie aj príležitosťou uctiť si pamiatku tých, ktorí bojovali a umierali za našu slobodu.   

"Okrem toho, že sme sa ako národ postavili na správnu stranu dejín, SNP výrazne ovplyvnilo aj naše sebavedomie. Jeho účastníci si zaslúžia našu úctu, sú pre nás zdrojom inšpirácie. Nezabúdajme však, že sloboda nie je samozrejmosť. Že ju musíme chrániť, pestovať a tiež, že musíme byť ostražití a postaviť sa snahám o jej okliešťovanie," doplnil minister Wlachovský.  

Zároveň dodal, že zatvárať si dnes oči pred agresiou, porušovaním ľudských práv a medzinárodného práva, alebo pred snahou upierať iným krajinám právo zvoliť si vlastnú slobodnú cestu, by bolo popretím odkazu SNP. Vypuknutiu Povstania predchádzali mesiace príprav. V partizánskych a povstaleckých jednotkách na Slovensku bojovali okrem Slovákov, Rusínov a Čechov i sovietski občania, Rómovia, Bulhari, Poliaci, Juhoslovania, Francúzi, Židia, Nemci, Maďari, Angličania a Američania.

Demokrati hovoria o slobode

"Výročie SNP je pre mňa spomienkou na vzdor Slovákov a Sloveniek proti zdanlivo nevyhnutnému zlu. Táto pripomienka odvahy a odhodlania bojovať za budúcnosť krajiny je aj dnes viac, než aktuálna. História nám dáva návod ako sa nevzdať, ako bojovať za slobodu. Preto aj dnes musíme zostať odhodlaní a nedopustiť, aby nám naše slobodné Slovensko a princípy SNP ukradli extrémistické sily," hovorí Andrea Letanovská.

"Slovenské národné povstanie je o ľuďoch, ktorí sa neváhali postaviť zlu a hoc mali minimálne vyhliadky na víťazstvo, vytrvali až do konca. Pretože taký je slušný a spravodlivý boj. Bojovať čestne a do konca. Za slobodu a demokraciu. Pamätajme nielen na tých, ktorí bojovali proti hrôzam druhej svetovej vojny. Pamätajme aj na tých, ktorí sa stali obeťami tých hrôz a zaplatili za to životom. Pamätajme na tých, ktorí keď zlo dopadalo na nevinných, nestránili zrak bokom a postavili sa mu," konštatuje Eduard Heger.

Súvisiace články