Jasno
18°
Bratislava
Berta
2.7.2024
Poslanci ukončili tretiu schôdzu. Zelenú dostali obe vládne novely
Zdielať na

Poslanci ukončili tretiu schôdzu. Zelenú dostali obe vládne novely

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Zákonodarný zbor hlasuje o dvoch novelách - 13. dôchodkoch a novely týkajúcich sa reformy nemocníc.

Hlasovanie o dvoch vládnych novelách

 Poslanci schválili vládny návrh novely zákona dotýkajúci sa zmien v ústavnej starostlivosti. Za hlasovalo 84 zo 140 poslancov. Prešla aj novela týkajúca sa 13. dôchodkov. Znamená to teda, že revolúcia v zdravotníctve sa pod vedením Zuzany Dolinkovej z Hlasu-SD odkladá. 

Problém nastal v súvislosti s 13. dôchodkami. Poslanci za SNS sa postavili na zadné a idú proti Hlasu-SD. Chcú aby sa zachoval rodičovský dôchodok tak, ako je dnes. K tomu budú chcieť aj 13. dôchodok. Huliak argumentoval tým, že pred voľbami sľubovali, že nebudú siahať na sociálne opatrenia. Napokon však poslanci vládny návrh schválili ústavnou väčšinou a to vrátane Matovičovho hnutia.

Ministerstvo zdravotníctva by po novom do konca roka malo vydávať rozhodnutia o podmienenom zaradení nemocníc do siete. Chce tým zabezpečiť kontinuitu poskytovania zdravotnej starostlivosti aj v nemocniciach, ktoré rozhodnutie v riadnom termíne nedostali.

Rozhodnutia o kategorizácii nedostali niektoré všeobecné a špecializované nemocnice. Od nového roku by tak neboli v zozname kategorizovaných nemocníc. V prvej podmienenej kategorizácii pritom boli uvedené ako zariadenia I. úrovne.

Rezort upozornil, že by tak mohlo prísť k významnému zásahu do dostupnosti poskytovania zdravotnej starostlivosti v určitých oblastiach Slovenska. Podľa rezortu bolo potrebné upraviť zákon tak, aby ešte mohlo dôjsť k vydaniu rozhodnutí. "Nepochybne sa tým docieli zabezpečenie kontinuity a dostupnosti poskytovania zdravotnej starostlivosti v želanom rozsahu a kvalite," ozrejmil. Zaradenie nemocníc do siete je podľa neho tiež nevyhnutné na riadne pokračovanie v reforme.

Výbor reformu odobril

Parlamentný výbor pre zdravotníctvo odobril v stredu návrh novely zákona o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti. Plénu Národnej rady (NR) SR ho odporúča schváliť s pozmeňujúcim návrhom, ktorý predložil predseda výboru Vladimír Baláž (Smer-SD).

Ten je podľa jeho slov legislatívno-technický. Návrh je v druhom čítaní. Poslanci sa mu venujú v skrátenom legislatívnom konaní. Návrh hovorí o tom, že optimalizácia siete nemocníc bude zatiaľ pokračovať za plného rozsahu poskytovania zdravotnej starostlivosti vo všetkých nemocniciach na prechodné obdobie. Zároveň sa má posunúť dátum zavedenia maximálnych čakacích dôb na operácie.

Poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania novelu zákona o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti. Rozhodli o tom v poludňajšom hlasovaní. Návrhu sa plénum venuje v skrátenom legislatívnom konaní.

Krajčí obviňuje koalíciu aj SaS

Exminister Krajčí obvinil zúčastnených z toho, že sú im pacienti ukradnutí rovnako, ako odvrátiteľné úmrtia. Argumentoval tým, že poisťovne by mali platiť viac, aby sa pacienti dostali k operáciám.

Hnutie Slovensko odmieta ďalšie odsúvanie termínu prijatia maximálnych čakacích lehôt na operácie k vybraným diagnózam. Tvrdí, že to bude mať za následok ďalšie zbytočné úmrtia. Poslanci hnutia kritizujú predložený návrh novely zákona o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti.

"Pripravili sme spoločne s odborníkmi zákon, ktorý mal zabezpečiť právo pre pacientov byť zoperovaný včas v prípade 700 diagnóz. Bol schválený pred dvomi rokmi. Tieto diagnózy boli následne definované priamo ministerstvom zdravotníctva pred vyše rokom. Ministerka ide teraz toto právo pacientom zobrať. Ďalší rok budú pacienti zbytočne umierať," uviedol na tlačovej konferencii poslanec parlamentu a exminister zdravotníctva Marek Krajčí (Slovensko, Za ľudí, KÚ).

Dodal, že to vyhovuje súkromným poisťovniam, pretože môžu generovať vyšší zisk. O novele rokuje parlament v skrátenom legislatívnom konaní. Hovorí o tom, že optimalizácia siete nemocníc bude zatiaľ pokračovať za plného rozsahu poskytovania zdravotnej starostlivosti vo všetkých nemocniciach na prechodné obdobie. Zároveň sa má posunúť dátum zavedenia maximálnych čakacích dôb na operácie.

Bittó Cigániková obviňuje Matovičovu vládu

Marek krajčí, ktorý bol ministrom vo vláde Igora Matoviča podľa saskárky zabudol na softvér, ktorý by využívali ambulancie, ale aj nemocnice na nahlasovanie kapacít na operácie. "Na strane poisťovní sú pripravení komunikovať," povedala s tým, že nemocnice a ambulancie takúto možnosť nemajú.

Ministerka za Hlas podľa Bittó Cigánikovej túto požiadavku na softvér zadala. SaS podá v druhom čítaní pozmeňujúci návrh, ktorý by lehotu odloženia skrátil na pol roka, namiesto roka, ktorý chce Dolinková. "Sme konštruktívni a chápame, že softvér sa nevytvorí za mesiac," poznamenala Bittó Cigániková. 

Valec valcuje biednych a chorých, tvrdí Matovič

Do rozpravy k zákonu sa prihlásilo šesť poslancov. Matovič sa prihlásil za svoj klub, rovnako aj Jana Bittó Cigániková za klub SaS. 

Kritikom je Igor Matovič, ktorý pôvodný zákon z dielne exminsitra Mareka Krajčího (OĽaNO) podporuje. Ministerku zdravotníctva obviňuje z toho, že sa snaží občanov podviesť. Matovič sa vyjadril, že valec valcuje nielen biednych, ale aj chorých. 

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) hovorila o tom, že zákon čakajúci na operácie nerieši od kedy, si budú môcť uplatniť úhradu zákroku v inom zariadení, alebo v zahraničí.

Skrátené legislatívne konanie 

Poslanci Národnej rady (NR) SR rokujú o novele zákona o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti v skrátenom legislatívnom konaní. Rozhodli o tom v utorkovom večernom hlasovaní.

Návrh novely zákona hovorí o tom, že optimalizácia siete nemocníc bude zatiaľ pokračovať za plného rozsahu poskytovania zdravotnej starostlivosti vo všetkých nemocniciach na prechodné obdobie. Zároveň sa má posunúť dátum zavedenia maximálnych čakacích dôb na operácie.

Ministerstvo zdravotníctva by po novom do konca roka mohlo vydávať rozhodnutia o podmienenom zaradení nemocníc do siete. Chce tým zabezpečiť kontinuitu poskytovania zdravotnej starostlivosti aj v nemocniciach, ktoré rozhodnutie v riadnom termíne nedostali.

13. dôchodky uzavreli včerajší rokovací deň

Poslanci ukončili štvrtý rokovací deň aktuálnej 3. schôdze Národnej rady (NR) SR diskusiou o vládnom návrhu novely zákona o 13. dôchodku. Má sa ním zaviesť mimoriadny príspevok pre dôchodcov ešte do konca tohto roka. Návrh je v skrátenom legislatívnom konaní, celý by ho tak mal parlament prerokovať na aktuálnej schôdzi.

Poslanci si v závere dňa odsúhlasili, že budú v utorok večer rokovať dlhšie, kým neprerokujú novelu zákona o 13. dôchodku v prvom čítaní. V rozprave vystupovali iba opoziční zákonodarcovia a v záverečnom slove minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD).

Hlasovať o posunutí návrhu do druhého čítania budú až dnes potom, ako prerokujú v prvom čítaní aj novelu zákona o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti z dielne rezortu zdravotníctva. Diskusiou o nej začnú poslanci v stredu ráno piaty rokovací deň.

Expremiér hovorí o populizme

V relácii Analýzy Na hrane o dôchodkoch diskutoval aj expremiér Mikuláš Dzurinda. "Populizmus. Ak je to len o zatrasení ministrom, kde sme sa to dostali," reagoval na tlačovú konferenciu ministra práce, rodiny a sociálnych vecí Erika Tomáša, na ktorej informoval, že vyplatia do konca roka všetkým poberateľom dôchodkov jednorázovo 300 eur.

"Je to nehodné reprezentantov štátu," povedal Dzurinda a dodal, že musíme uťahovať opasky a konsolidovať. "Veľmi nepopulárne a bolestivé. Títo to nechcú urobiť a keď budú musieť, budú hľadať omrvinky, aby klamali ľudí, že to nerobia. Toto je nesystémové, neprincipiálne. Povedal by som, že handrkovanie, aby oblbovali ľudí," uzavrel Dzurinda. 

Súvisiace články