Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Lenč o (ne)ohlásení kandidatúry Pellegriniho: Zaujímavé je ako zadefinoval úlohu prezidenta
Zdielať na

Lenč o (ne)ohlásení kandidatúry Pellegriniho: Zaujímavé je ako zadefinoval úlohu prezidenta

BRATISLAVA / Politológ si posvietil na výstup predsedu NR SR k prezidentským voľbám.

Rovnováha kandidáta Pellegriniho?

"Keďže platí, že každý politik má "sväté" právo sa historicky znemožniť, resp. úpenlivo a (najmä) úprimne pracovať na tom, aby bežal v ústrety hanbe, rozhodol sa aj Peter Pellegrini, že vstúpi do súboja o post prezidenta republiky. A tak dnes hrdo a odhodlane - tak ako sme si uňho už zvykli - (ne)ohlásil svoju prezidentskú kandidatúru," zverejnil politológ Jozef Lenč. 

Politológ sa odvolala na tvrdenia Petra Pellegrini o tom, že tak "učiní až 19. januára 2023 potom, čo to ešte predebatuje so všetkými, ktorí to už vedia a tešia sa na to". "Jeho dnešné vyhlásenie termínu volieb sa nieslo v obligátne formálnom duchu, až na dva momenty. Prvým bolo prerieknutie sa o tom, že svoju kandidatúru, ktorú dnes oznámil oznámi už (až) 19. februára, z čoho nakoniec vzišlo, že to bude 19. januára. Samozrejme v Banskej Bystrici," pokračoval Lenč s tým, že asledne Pellegrini ešte podotkol, že si váži podporu "a vyjadrenie strany Hlas a jej predsedu Fica a bude si vážiť aj podporu SNS".

"Hlas, Smer, všetko jedno. Zaujímavé je, ako už ako (ne)oznámený prezidenstký kandidát zadefinoval úlohu prezidenta, ktorú v dvojjedinnosti predseda-prezident načrtol minister vnútra Šutaj-Eštok. Podľa Petra Pellegriniho má prezident podporovať vládu, keď sa stará o blaho občanov a karhať, keď sa nestará. Súčasne si nemyslí, že by prezident mal sedávať na koaličných radách. Že to naznačuje nestraníckosť prezidenta? Omyl," zdôraznil politológ. 

"(Ne)jednoznačný Peter pokračuje: Ak niekto hovorí o rovnováhe, tak neviem o čom hovorí. Prezidentské voľby nie sú o rovnováhe. Rovnováhu zabezpečujú demokratické parlamentné voľby. Dnes máme rovnováhu v parlamente 79 ku 71 poslancov," zhodnotil ďalej. 

"To je veľmi pekná rovnováha. Nuž neviem, čo si pod rovnováhou predstavuje (ne)oznámený kandidát Pellegrini, avšak v reálnom svete váh a mier je rovnováha chápaná ako rovnaká váha a nie ak 79 prevažuje (prevyšuje, prehlasuje) 71. Toto rozhodne nie je rovnováha. A napriek tomu, že legislatívne nie je dané, aby prezident túto rovnováhu garantoval, podstatou tohto inštitútu je sledovať záujmy štátu a jeho občanov a vyvažovať ich so záujmami ostatných aktérov politických súbojov," uzavrel odborník. 

Súvisiace články

Najčítanejšie