Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Týždeň v politike: Zmeny na hraniciach, protesty aj boj Smeru-SD. Tvrdenia o dezolátoch sú nesprávne, tvrdí politológ
Zdielať na

Týždeň v politike: Zmeny na hraniciach, protesty aj boj Smeru-SD. Tvrdenia o dezolátoch sú nesprávne, tvrdí politológ

BRATISLAVA / Útoky na vedcov, trestné oznámenie strany Smer-SD, ale aj nové opatrenia na hraniciach. Posledný týždeň v politike priniesol správanie odporcov očkovania, ktoré odsúdila celá koalícia, ale aj iniciatíva Veda pomáha. Smer-SD podľa odborníka bojuje o prežitie.

Minulému týždňu dominovali najmä netradičné protesty, ktoré podľa mnohých osobností presahujú všetky medze.Odporci očkovania sa totiž nevybrali protestovať pre Úrad vlády, Národnú radu, alebo Prezidentský palác. Svoj odpor sa rozhodli dať najavo pred obydliami vedcov a lekárov, ktorí podporujú očkovanie a kolektívnu imunitu. Odborníci z vedeckej a lekárskej obce sa zhodujú, že jedine očkovanie je istou ochranou pred pandémiou.

V otázke ochrany vedcov sa zhodla celá koalícia. Boris Kollár sa dokonca vyjadril, že takéto správanie je neakceptovateľné a želal by si, aby omnoho zásadnejšie zasiahla. Kritika sa ušla aj ministrovi vnútra za OĽaNO Romanovi Mikulcovi. 

Zapojila sa aj iniciatíva Veda pomáha

​Za vedcov sa postavila aj iniciatíva Veda pomáha. Iniciatíva slovenských vedcov a odborníkov Veda pomáha - COVID-19 odsudzuje neohlásené a agresívne protesty proti vedcom, lekárom a odborníkom v mieste ich bydliska a verbálne vyhrážky, ktoré prekračujú hranice slušnosti a ohrozujúce bezpečie ich rodín. Iniciatíva považuje takéto správanie za hanebný útok na ľudí, ktorí si v dnešnej situácii zaslúžia vďaku a úctu. Stanovisko iniciatívy zaslal jej hovorca matematik Richard Kollár.

„Odsudzujeme akékoľvek formy zastrašovania a prejavy násilia smerujúce k vedcom a odborníkom a vyzývame políciu a ďalšie kompetentné orgány verejnej moci, aby neadekvátne prejavy hrubosti potlačili už v zárodkoch, lebo nečinnosť môže viesť k ešte agresívnejším prejavom," priblížili predstavitelia iniciatívy.

Vedecká a odborná diskusia medzi vedcami a odborníkmi je podľa nich prirodzenou súčasťou hľadania pravdy a je založená na vzájomnom rešpekte a podložených argumentoch. „Ani prípadné vedecké omyly, ak sa udejú v dobrej viere, nie sú a nemôžu byť dôvodom na prekročenie hranice slušného správania. Nezabúdajme, že vedci a odborníci na Slovensku majú len poradnú rolu a akékoľvek rozhodnutia, či nariadenia, sú v rukách politikov, ktorých sme si ako krajina spoločne zvolili," dodali vedci.

​Podľa politológa Ekonomickej univerzity v Bratislave Radoslava Štefančíka by sme v 21. storočí nemali svojich oponentov urážať, pretože nikdy nevieme, kedy sa ocitneme na druhej strane názorového spektra. 

"Aj ľudí s opačným názorom sa nepatrí urážať a menovať hanlivo, a to aj napriek tomu, že si o nich myslíme svoje. Napriek tomu by sme im mali dať priestor, vypočuť si ich, diskutovať a vysvetľovať," uviedol politológ s tým, že urážanie protistrany nikdy nič nevyriešilo, ale len vyostrovalo konflikty. "Keď šliapnete na hada tak neujde, ale pohryzie vás," dodal na záver. 

Smer je ako zdochýnajúca mrcina, ktorá najviac kope

Predseda strany Smer-SD Robert Fico žiadal odvolať Mikulca pre nahrávku, v ktorej sa údajne bývalý prezident Finančnej správy František Imrecze rozpráva s bývalým riaditeľom NAKA Branislavom Zurianom o úplatku pre súčasného ministra vnútra.

​Premiér Eduard Heger za svojim ministrom vnútra bezvýhradne stojí, čo dokázal aj svojou reakciou na snahy opozičného Smeru-SD. "Aj keby údajná nahrávka rozhovoru bývalého prezidenta Finančnej správy Františka I. s bývalým riaditeľom NAKA Branislavom Zurianom bola autentická, nie je na nej zaznamenaný žiadny relevantný fakt, na základe ktorého by vznikalo dôvodné podozrenie o korupčnom správaní Romana Mikulca, keď bol na čele vojenskej rozviedky,“konštatoval Heger.

​Zdôraznil, že jeho vláda na rozdiel od vlád Roberta Fica nijako nezasahuje do práce orgánov činných v trestnom konaní. „Je plne v ich kompetencii, aby v súlade so zákonmi Slovenskej republiky odhaľovali trestnú činnosť, a to bez ohľadu na to, či ju páchajú predstavitelia dnešnej opozície alebo koalície. Zákon platí pre každého rovnako,“ uzavrel. Podľa politológa Ekonomickej univerzity, netreba brať výroky opozičnej strany Smer-SD až tak vážne. "Je to, ako keď zdochýnajúca mrcina kope," reagoval politológ na snahy Roberta Fica. 

Zmeny na hraniciach

Vyhlášku hlavného hygienika Jána Mikasa, ktorá upravovala režim na hraniciach, pozastavil Ústavný súd. Ministerstvo zdravotníctva, ale aj rezort spravodlivosti po zverejnení odôvodnenia jeho prístup chápe.

"Poznáme toto rozhodnutie zo včera a chcem dať na pravú mieru, že toto rozhodnutie pozastavilo účinnosť vyhlášky, ale zatiaľ je to rozhodnutie, ktoré nebolo v zbierke zákonov," poznamenala Kolíková s tým, že z toho dôvodu platí stav, ktorý poznáme doteraz. 

"Ústavný súd sa zaoberal najmä jednou dávkou," zdôraznila s tým, že k nim nemožno pristupovať ako k plne zaočkovaným ľuďom. "Rozhodnutie Ústavného súdu nemení aktuálny stav," poznamenala s tým, že podľa ministerky spravodlivosti sa režim pre zaočkovaných nemení. 

Súvisiace články

Najčítanejšie