Zatiahnuté
19°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Šéfka inšpekčného tímu, ktorý vyšetruje NAKA, dočasne končí. Je to neštandardné, reaguje prokurátor
Zdielať na

Šéfka inšpekčného tímu, ktorý vyšetruje NAKA, dočasne končí. Je to neštandardné, reaguje prokurátor

BRATISLAVA / Podľa zistení televízie JOJ NAKA podala trestné oznámenie na stredajší zásah špeciálnej zásahovej jednotky. Tá v Pezinku zadržala detektívov NAKA pre podozrenia, že v autách prevážajú dvoch svedkov, po ktorých inšpekcia pátra. Počas dňa ale riaditeľ inšpekcie naopak odvolal vedúcu vyšetrovacieho tímu, ktorá vedie vyšetrovanie manipulovaných svedectiev. Pre prokuratúru ide o neštandardný postup Ministerstva vnútra SR.

Šéf inšpekcie dočasne odstavil vedúcu tímu, ktorý vyšetruje údajné manipulácie svedeckých výpovedí

Dočasne poverený riaditeľ Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR (ÚIS) Peter Scholtz pozastavil činnosť vedúcej tímu ÚIS, ktorý sa zaoberá údajným manipulovaním vyšetrovania medializovaných káuz. Informovala o tom hovorkyňa rezortu vnútra Barbara Túrosová. Dôvodom podľa nej je, že šéf inšpekcie prijal v uplynulých dňoch niekoľko podaní, ktoré sú, v prípade, ak by sa potvrdili, spôsobilé zásadným spôsobom spochybniť nestrannosť, objektivitu a taktickú správnosť postupov vedenia predmetného tímu ÚIS. Ten podľa medializovaných informácií vedie Diana Santusová.

Scholtz podľa Túrosovej na základe podnetov vykonal so šéfkou tímu personálny pohovor a zároveň bola zahájená kontrola a zabezpečené ďalšie podporné materiály. „Napriek enormnej snahe sa doposiaľ využitými prostriedkami nepodarilo jednoznačne vyvrátiť všetky pochybnosti. Dočasne poverený riaditeľ ÚIS sa preto v zmysle platných interných predpisov rozhodol požiadať o vyšetrenie vedúcej tímu na polygrafe," uviedla hovorkyňa. Pochybnosti o objektivite a nestrannosti vykonávaných úkonov tímom ÚIS však podľa nej neustále pribúdali. „Dočasne poverený riaditeľ ÚIS preto považuje za nevyhnutné svojím rozhodnutím pozastaviť činnosť vedúcej tímu ÚIS v uvedenom tíme do času, kým sa jednoznačne nepotvrdí alebo nevyvráti opodstatnenosť vzniknutých pochybností. Týmito opatreniami nie je žiadnym spôsobom spochybňovaná zákonnosť doteraz vykonávaných trestno-procesných úkonov tímu, ktorej garantom sú orgány prokuratúry," povedala Túrosová.

Úrad inšpekčnej služby musí byť podľa ministerstva vnútra absolútnou garanciou a autoritou pri dohľade nad zákonnosťou postupov príslušníkov Policajného zboru. „Akékoľvek spochybňovanie práce inšpekcie je absolútne neprípustné, preto bolo nevyhnutné a potrebné prijať všetky uvedené opatrenia. Dočasne poverený riaditeľ Úradu inšpekčnej služby sa chce usilovať o prinavrátenie dôveryhodnosti ÚIS, rovnako ako chrániť príslušníkov ÚIS pred dezinformáciami a pokusmi o diskreditáciu," zdôraznila Túrosová. Dodala, že činnosť špecializovaného tímu nie je pozastavená a prebiehajúce trestno-procesné úkony budú naďalej vykonávané v zmysle stanovených plánov vyšetrovania, čo bude garantovať dočasne poverený vedúci tímu.

Je to neštandardné, reaguje prokurátor

Dozorový prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava Rastislav Remeta reaguje na odvolanie vedúcej vyšetrovacieho tímu Úradu inšpekčnej služby. Podľa neho ide o neštandardnú situáciu.

"Odvolanie vedúcej Špecializovaného tímu, ktorý je tvorený vyšetrovateľmi Úradu inšpekčnej služby a vyšetrovateľmi NAKA, je možné považovať za viac ako neštandardné, keďže dozorový prokurátor v postupe vyšetrovateľky nezistil žiadne procesné pochybenie, ktoré by odôvodňovalo prijatie príslušných opatrení," uviedol Rastislav Remeta, krajský prokurátor v Bratislave. "Táto skutočnosť môže mať negatívny vplyv na ďalší priebeh vyšetrovania, keďže doposiaľ vyšetrovací spis má viac ako 3-tisíc strán. Zároveň považujeme za neštandardné, že zo strany Prezídia PZ, došlo k prerušeniu prebiehajúceho zásahu pri zadržiavaní obvinených osôb, v dôsledku čoho sú dvaja obvinení na úteku a je po nich vyhlásené pátranie," doplnil Remeta.

Vyjadrenie prokurátora, ktorý dohliada na zákonnosť všetkých postupov vyšetrovacieho tímu Úradu inšpekčnej služby, prichádza krátko potom, ako sa prokurátor stotožnil s návrhom vyšetrovateľov podať žiadosť o väzbu pre jedného z troch svedkov, ktorých inšpekcia stíha pre podozrenie z vyfabulovaných svedeckých výpovedí v prípadoch Očistec, Judáš, Mýtnik a v iných.

O odvolaní vyšetrovateľky, ktorá celému vyšetrovaniu velí, Diany Santusovej, informovalo ministerstvo vnútra vo štvrtok. Opiera sa o stanovisko riaditeľa Úradu inšpekčnej služby, ktorý má údajne dôvodné pochybnosti o objektivite vyšetrovania citlivého prípadu práve na strane vyšetrovateľky. Odvolanie veliteľky tímu prichádza po tom, ako špeciálna zásahová jednotka zasiahla proti operatívnym pracovníkom NAKA pre podozrenia, že polícia utajene v autách môže prevážať dvoch hľadaných svedkov v preverovaných prípadoch.

Úradu inšpekčnej služby, podľa zistení TV JOJ pri pátraní po dvoch obvinených, pomáha mobilná zásahová jednotka hraničnej a cudzineckej polície Sobrance, ktorá zabezpečuje okrem iného ochranu štátnej hranice s Ukrajinou. Na stredajší zásah MZJ ÚHCP v Pezinku na posádky NAKA podali operatívci následne trestné oznámenie. 

TV JOJ už v stredu upozornila na svojom spravodajskom webe na zásah špeciálnej jednotky na operatívcov NAKA pri ich ceste na Úrad špeciálnej prokuratúry v ranných hodinách.

Na otázky TV JOJ vo štvrtok ráno odpovedala polícia s tým, že o pozadí zásahu a dôvodnosti použitia tejto mobilnej zásahovej jednotky je potrebné obrátiť sa na Úrad inšpekčnej služby. "Príslušníci NAKA podali v tejto veci trestné oznámenie," uviedla polícia.

Súvisiace články

Najčítanejšie