Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Režisérka Sahraa Karimi z Afganistanu: Taliban ženy nenávidí. Už teraz nesmú ani vyjsť z domu
Zdielať na

Režisérka Sahraa Karimi z Afganistanu: Taliban ženy nenávidí. Už teraz nesmú ani vyjsť z domu

BRATISLAVA – Z Afganistanu ovládaného Talibanom ušla za pomoci producentky Wandy Adamík Hrycovej. Rozhodla sa tak v momente, keď Taliban dobil aj mesto Kábul a na letisku, spHrycová olu s ďalšími filmármi, prečkala 40 hodín. Čo očakáva od nadvlády Talibanu?

Ako sa situácia v Afganistane vyvíja momentálne?

Momentálne sa situácia vyvíja zle. Evakuácia je stopnutá, prekazil ju aj výbuch. Taliban má všetko pod kontrolou a zatiaľ vyhlásil, že do práce môžu ísť len ženy pracujúce v zdravotníctve. Taliban veľmi nevie ako funguje systém a je v stave chaosu. Amerika tiež zbabrala všetko čo mohla a tak sa momentálne pozeráme na kolaps krajiny a na kolaps všetkého, čo sme budovali.

Čo všetko Amerika zbabrala?

Zbabrala celú situáciu a jedna celá generácia je stratená. Celá táto generácia odchádza, sú to vzdelaní ľudia, bez ktorých sa tá krajina neposunie. Všetci vzdelaní ľudia, ale aj umelci a novinári odchádzajú a krajina s odchodom mladých ľudí prichádza o potenciál. Zostane v tom istom stave v akom bola doteraz.

Väčšina talibancov je negramotná. Vzdelaní sú len niektorí ich lídri vedia čítať, písať a plus majú dáke náboženské štúdia. Väčšina je však negramotná a naozaj netuší ako funguje systém. Teraz zistili, že mladí ľudia nesmú odchádzať, pretože vedia remeslá, ale napríklad vedia aj to, ako funguje systém. Talibanci vedia len to, ako držať a používať zbrane. Zároveň hovoria, že ženy môžu pracovať len vtedy, ak je to podľa šaríe, ale tam sa nepíše či môžu pracovať herečky, režisérky, alebo umelkyne. Šaríou len zakrývajú to, aby sa zdalo, že fungujú podľa nejakého islamského zákona, ale to je len ich interpretácia.

Kedy ste sa rozhodli krajinu opustiť?

V poslednej minúte. Ja som nechcela odísť, ani som nebola prirpavená. Keď som sa dozvedela, že Taliban vstúpil do Kábulu, bola som v banke v meste. Mám brata, ktorý má talentované a šikovné dcéry a vyrástli v dosť liberálnom prostredí. Nechcela som aby tam zostali. Kvôli nim som sa rozhodla, že odídem.

Ja som Slovenska a domov mám tu na Slovensku. Keby som zostala v Afganistane nemohla by som pracovať, ale len by som sedela doma a nič by som nemohla robiť. Aj ministerstvo poslalo správu, že ženy musia zostať doma.

 

Ako sa tá situácia vyvíjala. Koľko ste na odchod z krajiny čakali? 

Na letisku sme čakali dákych 40 hodín, kým sa nám podarilo odísť. Situácia nebola dobrá, čo ste mohli ľudia vidieť aj v médiách, ktoré to dokumentovali. Tisíce ľudí utekali na letisko a chceli opustiť krajinu. Nechceli prísť o tú možnosť odísť. Nemáme dobrú skúsenosť s Talibanom a talibancami. Tá zlá skúsenosť spred 20-tich rokov môže za to, že dnes ľudia utekajú a boja sa. Ľudia, ktorí v meste zostali hovoria, že mesto je mŕtve a ženy vôbec nesmú vychádzať von. 

Je pravdou, že vojaci Talibanu chodia po domoch a berú si 12 ročné dievčatá ako trofeje?

To neviem. V Kábule o tom neviem, ale vraj to robili v provinciách a v iných mestách. Rovnako aj na dedinách. O tom, že by sa toto dialo teraz v Kábule neviem. Na začiatku, keď začali okupácie, tak to aj vyhlásili. Chceli dievčatá, ktoré sú staršie než 12 rokov. Vyhlásili, že ich vezmú a oženia sa s nimi a rôzne iné veci. V Kábule však toto teraz robiť nemôžu, pretože potrebujú aby ich svet akceptoval. Preto sa správajú pokojnejšie a miernejšie. Ak tú akceptáciu dostanú, tak kto vie čo bude potom.

Veľmi často sa v súvislosti s Talibanom a Islamským štátom spomínajú sexuálne otrokyne... 

Islamský štát samozrejme, o tom všetci vieme. Taliban je taktiež veľmi antiženské hnutie. Svojim spôsobom ženy nenávidia a pre nich žena nič neznamená. Má byť len doma a rodiť deti a starať sa o domácnosť. Ak Taliban pozabíja mladých ľudí, tak od nich môžete čakať už čokoľvek. Ak sa to stane, tak ja nebudem prekvapená.

Ako vnímate to, že sa diskutuje o počtoch utečencov. Prebieha diskusia o tom, koľkých sme ochotní prijať?

Myslím si, že Slovensko v celej situácii zahralo veľmi pozitívnu úlohu. Ja  som vďaka Slovensku zachránila ďalších 12 ľudí. 12 filmárov sa dostalo vďaka Slovensku na Ukrajinu, potom na Slovensko a následne vycestujú za svojimi rodinami, ktoré majú po celom svete. Toto urobilo Slovensko a to je dosť. Pritom sa hovorí, že Slovensko utečencov neakceptuje a, že im nepomáha, ale to nie je pravda. To, čo urobili bol akt veľkej hodnoty.

 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie