Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Mellov advokát pripustil, že jeho klient bude vypovedať k prípadu vraždy 10 -ročného Riška v Moste pri Bratislave
Zdielať na

Mellov advokát pripustil, že jeho klient bude vypovedať k prípadu vraždy 10 -ročného Riška v Moste pri Bratislave

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Prípad mafiánskej vraždy ženy a dieťaťa z roku 2004 stále nemá súd, ktorý otvorí pojednávanie. Krajský súd v Bratislave vracia prípad Okresnému súdu I. kvôli nezákonnému postupu. Počas trinástich rokov sa v tomto prípade vymenili už traja sudcovia a obžalovaným bolo vyplatené odškodné kvôli prieťahom vo výške 19-tisíc eur.

TV JOJ má k dispozícii uznesenie súdu, v ktorom prípad vraždy vracia Krajský súd v Bratislave naspäť Okresnému súdu I. v BA. Dôvodom je, že rozhodnutie o odovzdaní prípadu Špecializovanému trestnému súdu neprebehlo podľa predpisov. Toto rozhodnutie mal okresný súd oznámiť na verejnom zasadnutí, avšak rozhodol o ňom neverejne. Proti tomuto konaniu sa obžalovaní Branislav Adamčo, Karol Mello a Jozef Baloga odvolali na krajský súd. "V prvom rade sťažnostný súd vyslovuje, že postup Okresného súdu BAI bol zjavne nesprávny, kďže konal v rozpore s Trestným poriadkom a napadnuté uznesenie vydal mimo hlavného pojednávania," píše sa v odôvodnení uznesenia. 

Od roku 2008 nikto neriešil, ktorý súd sa má prípadom zaoberať

Prokurátor v podaní obžaloby konštatuje, že aj napriek platnému novému zákonu, podľa ktorého má prípad byť pridelený Špecializovanému trestnému súdu od roku 2008 nikto nechcel od prípadu odstúpiť: "nad rámec predloženej argumentácie poukázal prokurátor na fakt, že okresný súd od podania žaloby 30.7.2008 vo veci konal, vykonával na hlavnom pojednávaní dokazovanie a naprieč celým konaním sa nepovažoval za nepríslušný súd." 
Obhajca obžalovaného Branislava Adamča trvá na tom, aby prípad nepresúvali a ostal v pôsobnosti pôvodného Okresného súdu I. Bratislava. "Na základe uvedeného obhajca navrhol, aby Najvyšší súd SR rozhodol, že príslušným súdom na vykonávanie trestného konania v predmetnej veci je Okresný súd Bratislava I." 

Krajský súd nedostal celý spis dôkazov

Okrem nezákonného postupu okresného súdu v uznesení senát konštatuje, že mu nebol predložený kompletný spis. "Okresný súd Bratislava I. v rámci sťažnostného konania predložil Krajskému súdu v BA súdny spis v neúplnom stave," podľa ich konštatovania chýbalo niekoľko zväzkov a medzi ostatnými dodanými boli iba kópie. 

Všetko môže začať odznovu

Advokát údajného organizátora vraždy - obžalovaného Karola Mella bude žiadať celé dokazovanie odznova aj pre dôvody, ktoré zhrnul pre TV JOJ v písomnom stanovisku. "Klient bude chcieť, aby nový senát prejednal vec od začiatku vzhľadom k zložitosti a závažnosti prípadu. Tak, aby nový senát nie len z prečítaného, ale aby získal poznatky aj priamo od jednotlivých osôb akýmkoľvek spôsobom zainteresovaných na veci. A tým si vytvorili jeden z možných predpokladov pre objektívne rohodnutie vo veci samej. Je dosť nepravdepodobné, že by všetci traja členovia senátu skutočne prečítali celý spis, ale môžem sa mýliť," uvádza v stanovisku obhajca obžalovaného Karola Mella, Peter Schmidl. K požiadavke začať celé pojednávanie a dokazovanie od začiatku sa pripojil aj obvinený Branislav Adamčo. 

Priznal sa k vražde, ale stále nepozná svoj trest

Obvinený Nikola Pajdič sa v 2014 priznal ku skutku a čaká iba na dokazovanie, na základe ktorého určia výšku trestu. "Od marca 2016 sa nekonalo vo veci hlavné pojednávanie a pojednávanie nariadené na jún 2019 bolo odročené z dôvodu neprítomnosti poškodených," píše sa v stanovisku Nikola Pajdiča prostredníctvom jeho obhajcu. Podotkol, že už pred niekoľkými rokmi sa ku skutku priznal. "10.11.2014 urobil k jeho osobe vyhlásenie s tým, že nepopiera spáchanie skutku," uviedli v uznesení. V súvislosti s kajúcnikom Pajdičom je potrebné pripomenúť, že polícia už počas objasňovania vraždy v Moste pri Bratislave získala na svoju stranu iného kľúčového svedka v tomto prípade. Bol ním jeden zo štvorice vykonávateľov vraždy, menom Peter Tyrpak. Už v čase podania obžaloby TV JOJ upozornila, že Tyrpak bol v čase streľby spolujazdcom v aute útočníkov a mal podľa plánu taktiež strieľať zo samopalu na idúce auto policajta. Tyrpak ale situáciu nezvládol a nebol schopný vykonať zadanú úlohu. V čase, keď na ŠTS v Pezinku prebiehal súdny proces s členmi zločineckej bandy zo Zemplínu, ktorej velil Branislav Adamčo, Peter Tyrpak pre TV JOJ v krátkom rozhovore uviedol, že bol účastný vraždy v Moste pri Bratislave, a že vykonávateľmi vraždy sú políciou označené osoby, vrátane neho. Tyrpak bol v tomto prípade pre spoluprácu vylúčený do samostatného konania. 

Odškodné takmer 20 tisíc pre obvinených

TV JOJ zverejnila rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva, ktorý priznal finančnú náhradu v sume takmer 19-tisíc eur údajným vykonávateľom vraždy v Moste pri Bratislave. Pre neuveriteľných 13 rokov súdnych prieťahov v prípade. Absurdná správa pre poškodených ale logicky znamená to, že bratislavský súd spôsobil porušenie práva nie len obžalovaným aj im, a teda aj Riškovej mame. Tá doteraz čakala od justície len spravodlivosť.

Karol Mello je ochotný podstúpiť výsluch 

Kedy vytýči nová sudkyňa Marta Hirešová hlavné pojednávanie nie je zrejmé. Dá sa predpokladať, že to bude v priebehu roku 2022. Ak súd rozbehne hlavné pojednávanie nie je vylúčené, že v procese nastane zásadná zmena, ku ktorej počas 13 rokov ešte nedošlo. Advokát obžalovaného Karola Mella totiž pre TV JOJ uviedol, že nevylučuje, že jeho klient bude súhlasiť s výsluchom pred senátom. Na otázku TV JOJ ako by tento výsluch Mella prebiehal, keďže ten sa trestnému stíhaniu vyhýba dlhoročným pobytom na Belize, Schmidl uviedol: "Výsluch by prebiehal zrejme telemostom lebo justícia v Slovenskej republike nerešpektuje rozhodnutie príslušného poľského súdu, ktorý už pred niekoľkými rokmi nedal súhlas na ďalšie trestné stíhanie môjho klienta a "ide si svoje". A chaos v tom, čo ktorá policajná zložka má alebo môže vyšetrovať, čoho obrazom je, že Špecializovaný trestný súd stíha aj úplatky s telefónom či jablkami, ponechávam radšej bez komentára..."

​Čo sa stalo 29.12. 2004?

Podľa obžaloby mali na požiadavku Karola Mella nájomní vrahovia zavraždiť bývalého policajta. Dôvodom mali byť nevyriešené spory zo zločineckého prostredia. V ten deň si obvinení mali na policajta počkať na jeho ulici, kým nevyjde na aute zo svojho pozemku. V podvečerných hodinách auto značky, ktoré patrilo policajtovi vyštartovalo a nájomní vrahovia začali strieľať. V aute sa v tom čase nenachádzal cieľ, ale policajtova družka a jeho 8-ročný syn. Obaja zraneniam podľahli. Mama zavraždeného chlapčeka o celej veci informovala aj ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú. Zásadný vplyv na rozbehnutie procesu to ale nemalo.

Súvisiace články

Najčítanejšie