Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Analýzy Na hrane s lekárom Szalayom a Dolinkovou (Hlas-SD): Sme pripravení na Omikron a bude štvrtá vlna kolapsom štátu?
Zdielať na

Analýzy Na hrane s lekárom Szalayom a Dolinkovou (Hlas-SD): Sme pripravení na Omikron a bude štvrtá vlna kolapsom štátu?

BRATISLAVA / Otvorili sa školy, ľudí pustili do reštaurácií, očkuje sa a čakáme na omicron. Taká je slovenská realita a do nej patrí aj fakt, že na Slovensku máme problém so sieťou poskytovateľov ambulantnej starostlivosti. Jednoducho povedané, nemáme dosť všeobecných lekárov. Hosťami prvých Analýz Na hrane je Zuzana Dolinková, podpredsedníčkou Hlasu a bývalá riaditeľkou Zväzu ambulantnej starostlivosti a Tomáš Szalay, riaditeľ odboru zdravotníctva a hlavný lekár Bratislavy.

Nedostatok ambulantných lekárov je vypuklým problémom na celom Slovensku. Ako tento problém vyrieši reforma nemocníc?

Sme na omikron pripravení?

Podľa Zuzany Dolinkovej je najdôležitejšie, aby sa vláda na omicron pripravila. "Dúfame, že nebude taký nebezpečný, čo sa týka zdravia, a počet ľudí v nemocniciach bude klesať," uviedla podpredsedníčka strany Hlas-SD. Tomáš Szalay vníma od politikov záujem o riešenie omicronu už z obdobia pred Vianocami. "Môže to byť problém nie v kontexte kolabujúceho zdravotníctva, ale kolabujúcej ekonomiky," poznamenal lekár s tým, že je dôležité, aby sa očkovalo a to nielen medzi dospelými, ale aj deťmi. Kruciálne je podľa hlavného lekára Bratislavy aj očkovanie zdravotníkov a zamestnancov v zdravotníctve. 

Sú deti v školách rizikom?

Podľa Dolinkovej je dôležité, aby sa deti dostali späť do škôl, pokiaľ budú rodičia akceptovať testovanie dva razy do týždňa. Problematickým je podľa právničky ambulantný sektor, ktorý by mal začať zvládať aj pocientov s covidom. "Zatiaľ máme dáta, ktoré ukazujú intenzívnu vlnu, ktorá síce bude krátka, ale práve u detí sa zaznamenal vyšší počet hospitalizácií. Omicron nesadá na pľúca, ale skôr na horné a dolné dýchacie cesty. V prípade detí s astmou to môže mať veľmi nepríjemný priebeh," poznamenal lekár, ktorý zdôraznil, že to neznamená, že by deti končili na pľúcnej ventilácii. 

Problémom sú ambulancie

Dolinková zdôraznila, že treba zabezpečiť fungovanie ambulancií a to nielen v rámci obdvodných lekárov, ale aj špecialistov. "Výrazný apel chýbal nielen pod Marekom Krajčím, ale komunikácia je slabá aj zo strany Vladimíra Lengvarského," poznamenala podpredsedníčka Hlasu. Komunikáciu považuje za lepšiu, ale stále nedostatočnú aj lekár Szalay. "Aj za čias pontifikátu Vladimíra Lnegvarského sa stalo, že komunikácia predbehla exekutívu," doktor to porovnal s tým, že sa komunikajú nariadenia, ale aj opatrenia, ktoré nie sú pripravené a tak dochádza k chaosu. Dôkazom toho je podľa lekára komunikácie očkovania detí, ale aj preočkovanie druhou dávkou vakcíny Johnson, ktorá bola na začiatku komunikovaná ako jednodávková vakcína. 

Nepodarený zákon?

Problémom je podľa Dolinkovej aj to, že obvodní lekári nemôžu predpisovať lieky od špecialistov. "Neprebehlo to štandardným spôsobom, ale bolo to poslaneckým návrhom v decembri pred Vianocami a rezort s tým už nič nemohol urobiť. Je to chaos, ktorý vzniká z nedorozumenia," pokračoval Szalay. Dolinková zdôraznila, že problémom je aj to, že rezort neupozornil a nekomunikoval to, že pacienti si už nemôžu nechať predpísať lieky od obvodného lekára, ale musia ísť k svojmu špecialistovi.

Ako to bude s Omicronom?

Najväčšie farmaceutické firmy avizovali, že bude aj samostatná vakcína proti Omikronu. Štandardná chrípková sezóna je podľa lekára február a marec, kedy sa kúri a máme presušené sliznice. Szalay si netrúfol odhadnúť ani to,či príde fluorona, ktorá je kombináciou chrípky a corony. "Môžeme sa iba pozerať, ako to funguje v okolitých krajinách, kde je problém s kritickou infraštruktúrou," povedal Szalay s tým, že Omikron cez nás prebehne a je dôležité, aby to neovplyvnilo chod štátu. Pravdou je, že niektorí sektor by mohol skolabovať.

Vláda podľa Dolinkovej mala mať krízový scenár už dávno a podľa Dolinkovej je možné, že Omikron je u nás omnoho dominantnejší než sa zdá. V rámci výsledkov testovania je problém nielen so sekvenovaním, ale aj s tým, že výsledky sú staré dve týždne. "Pozeráme sa tak do minulosti," poznamenal Szalay. "Máme sa dať všetci zaočkovať a dúfať v ľahký priebeh," zhodli sa obaja diskutujúci. 

Potrebujeme plošne očkovať?

Podľa Szalaya nie je riešením nič iné, ako povinné očkovanie vybraných skupín s dôrazom na najrizikovejšie skupiny. "Vidím priestor nielen v DSS-kách, ale aj v zdravotníctve," vysvetľoval Szalay. Témou je aj očkovanie armády a bezpečnostných zložiek. "Funguje to tak aj v zahraničí," uviedol Szalay s tým, že obavy z toho, že opustia bezpečnostné zložky sú zväčša prehnané. "Je to kritická infraštruktúra. Chceme, aby fungoval štát?" opýtal sa lekár. 

Dolinková zopakovala rétoriku opozičnej strany Hlas-SD, že strana Petra Pellegriniho si nedokáže predstaviť povinné očkovanie. "Ak sa nedajú zaočkovať, nebudú to ani robiť," povedala Dolinková na konto očkovania bezpečnostných zložiek. Vláda podľa političky nemá dostatočnú dôveru a očkovania, ktoré máme povinné, nie sú tak kontroverzné. 

Mali by si nezaočkovaní na liečbu prispievať?

Podľa Szalaya je to alternatíva voči dobrovoľnému očkovaniu. "Je to legitímna úvaha a ja sa jej ani nebránim," povedal Szalay, že v zákone máme paragraf, ktorý hovorí, že ak nemáte zubnú preventívnu prehliadku, tak si zaplatíte plnú sumu za opravu zubov. Ak na „preventívky“ chodíte, zdravotná poisťovňa vám na zuby prispeje. 

Dolinková zdôraznila, že by to bolo pre neočkovaných pacientov diskriminačné. "Nemôžeme od nich pýtať peniaze za spoluúčasť," poznamenala Dolinková a dodala, že treba ľudí presvedčiť o tom, že len vďaka očkovaniu to zvládneme. "Nesmie sa zhadzovať očkovanie, ani kampane," doplnila. Dolinkovej chýba komunikácia, kedy by sa občania mohli opýtať lekárov a odborníkov na svoje diagnózy a tým, by lekári vyvrátili všetky pochybnosti. 

Dostupnosť  ambulantného sektora

Podľa Szalaya sú výsledky prieskumu lepšie než čakal. "Problém je, že my vypisujeme PN-ky ako v dobe kamennej," poznamenal lekár s tým, že obrovským problémom je, že lekári sú zahltení prácou. Za výborné považuje výsledky aj Dolinková, ktorá poznamenala, že pacienti sú málo informovaní a lekári sa ešte musia zdržať v ambulanciách aj po ordinačných hodinách, aby zvládli administratívu. 

Na margo výsledkov Szalay poznamenal aj to, že tretina ľudí nechodí k lekárovi vôbec, lebo ľudia pracujú a nemajú na lekára čas. "Ľudia nemajú čas sedieť pol dňa v čakárni," uviedla Dolinková s tým, že v Bratislave funguje lepšie aj telemedicína. 

Ako prilákať lekárov do ambulancií?

Szalay sa k téme vyjadril, že máme o 50 % lekárov viac, než majú v Poľsku. "Naťahuje sa to preto, že máme v priemere 12 návštev lekára ročne. U susedov to je 6 návštev. Máme systém, ktorý generuje týchto 12 návštev. Pokiaľ vám štítnu žľazu z krvi nemôže vyriešiť obvodný lekár, ale musí vás poslať k endokrinológovi, tak generuje ďalšiu návštevu," vysvetlil hlavný lekár Bratislavy. 

Aj Dolinková poznamenala, že problémom je systémové nastavenie, ale aj systém platieb od zdravotných poisťovní. "Treba správne vysvetľovať aj tie položky a to, čo ideme ponúknuť mladému lekárovi," pokračovala Dolinková na margo 60 - tisícového príspevku. Lekár je totiž podľa Dolinkovej najmä podnikateľom. 

Súvisiace články

Najčítanejšie