Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Podľa Krčméryho potrebujú zdravotnícke vysoké školy veľké investície. Nie je to také jednoduché, reaguje rezort
Zdielať na

Podľa Krčméryho potrebujú zdravotnícke vysoké školy veľké investície. Nie je to také jednoduché, reaguje rezort

BRATISLAVA / Podľa profesora a lekára Vladimíra Krčméryho, ktorý je aj stálym členom konzília odborníkov budeme zdravotné následky po troch vlnách covidu pred sebou tlačiť aj päť rokov. Matematik Richard Kollár zasa zdôraznil, že následky ovplyvnia pracovné výkony a tým pádom bude trpieť aj ekonomika. Práve preto by obaja privítali investície do budúcnosti zdravotníctva - študentov.

To, čo v budúcnosti spôsobia tri vlny pandémie rozoberali odborníci v relácii Analýzy Na hrane TV JOJ. Profesor Vladimír Krčméry a docent Richard Kollár analyzovali nielen aktuálny stav, ale aj prognózy do budúcnosti. Obaja uznali, že variant omicron je "iné cafe" a krajina sa bude spamätávať ešte poriadne dlho.

Hoci sa na začiatku svetovej pandémie zdalo, že covid-19 bude napádať najmä dýchacie cesty, pomerne rýchlo sa ukázalo, že príznaky sú rôzne a vírus nevynecháva ani nervový systém. Podľa lekára Vladimíra Krčméryho budú závažné aj psychiatrické následky po prekonaní ochorenia. Matematik Kollár zase upozornil na zníženú schopnosť intenzívne pracovať.

​Podľa odborníkov sú však potrebné aj investície do školstva. Vladimír Krčméry uviedol, že škôl je na Slovesnku dosť, ale sú finančne podvyživené. Zároveň študentom medicíny, ale aj ďalších zdravotníckych odborov chýba prax a preto by bolo podľa lekára na mieste rozšíriť sieť aj o súkromné nemocnice. Doplnil, že nemocnice nemusia byť len univerzitné, ale Slovensko by sa malo inšpirovať zahraničím. 

​Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) však pre Noviny PLUS TV JOJ uviedol, že riešenie nie je tak jednoduché, ako by sa mohlo zdať. Podľa platnej legislatívy sa totiž môžu študenti vzdelávať len na oddeleniach, kde je odborný garant. Ak nemocnica nemá docenta, situáciu to sťažuje. Jednoduché to nie je ani s investíciami.

​Pravdou však je, že aj zdravotnícke školstvo patrí pod rezort v rukách strany SaS. Branislav Gröhling priznal, že téma v súčasnosti nie je na stole. Investície do rezortu školstva sú totiž témou najmä počas leta, a teda pred začiatkom školského roku. Rezort zmenu zrejme zatiaľ neplánuje. 

Súvisiace články

Najčítanejšie