Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Sirény v parlamente: Nová prezývka poslanca Mizíka, ale aj nesplnenie nariadení. Mali poslanci vôbec branné cvičenia?
Zdielať na

Sirény v parlamente: Nová prezývka poslanca Mizíka, ale aj nesplnenie nariadení. Mali poslanci vôbec branné cvičenia?

BRATISLAVA / Súčasťou bizarného predstavenia v parlamente bola aj siréna, ktorá burácala rokovacou sálou približne 45 minút. Z reproduktorov ju púšťal poslanec Stanislav Mizík, ktorý si vďaka tomu vyslúžil novú prezývku DJ. Sirénu síce po približne pol hodine stíšil, no znela ešte aj po skončení schôdze. Poslanci zrejme nepoznajú signál verejného ohrozenia.

Nemali branné cvičenia? 

Napriek znejúcej siréne si poslanci nenasadili plynové masky a neutekali do úkrytu. Otázne je, čo vlastne siréna z reproduktorov Stanislava Mizíka oznamovala. Vo finále totiž trvala viac ako hodinu, teda oveľa dlhšie ako varovné signály oznamujúce všeobecné ohrozenie či varovné signály ozamujúce ohrozenie vodou. Znela dokonca dlhšie ako signál oznamujúci ukončenie ohrozenia.

Je jasné, že akcia bola vopred naplánovaná a po pripojení reproduktorov a spustení internetu sa ozval zvuk, ktorý po 20 sekundách zrušil vystúpenie poslanca Osuského (SaS). Paradoxne, znel z miesta poslanca Mizíka, ktorý svojho času vyhlásil, že prácu s počítačom či internetom neovláda. ZVUK HLASY S istou dávkou irónie, sme si preštudovali pokyny ministerstva vnútra ako postupovať pri zaznení takýchto varovných signálov a porovnali ich s tým, čo sa dialo v sále.

Čo treba v takýchto prípadoch robiť?

Prvým krokom, keď zaznie signál oznamujúci, že hrozí alebo vznikla mimoriadna udalosť je, aby sa ľudia ukryli. Pri pohľade do rokovacej sály je jasné, že to tak niektorí poslanci urobili, teda aspoň pokiaľ sa nenazbieral dostatočný počet hlasov na ukončenie parlamentnej schôdze, či pokiaľ siréna neznela o niekoľko decibelov tichšie.

Druhým krokom pri zaznení sirény je okamžite pozatvárať okná a dvere. Kedže rokovacia miestnosť okná nemá, naša pozornosť sa sústredila na dvere. A tie veru túto podmienku spĺňali len niekedy. HLASY No a tretí krok, je, že by si ohrození mali zapnúť rádio a televíziu. V parlamentnej rokovacej miestnosti sme nič také nenašli. Ale v čase mobilov to nie je problém. Otázne však je či poslanci našli odvahu pozrieť si svoje včerajšie vystúpenia aj prostredníctvom spomínaných medií.

Súvisiace články

Najčítanejšie