Oblačno
17°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Po vyhrážkach poslancom, ktorí hlasovali za obrannú dohodu s USA, prichádza i vlna podpory
Zdielať na

Po vyhrážkach poslancom, ktorí hlasovali za obrannú dohodu s USA, prichádza i vlna podpory

SLOVENSKO / Po vyhrážkach poslancom, ktorí hlasovali za dohodu o spolupráci so Spojenými štátmi, prichádza i vlna podpory. Na sociálnej sieti sa objavila iniciatíva podporného listu, kde sa v priebehu niekoľkých hodín vyšplhal počet podpisov na viac ako 2 500. Polícia vo veci zverejnenia osobných údajov poslancov a vyhrážok už koná. Generálny prokurátor poslal odkaz z bicykla.

Už po hlasovaní v parlamente bolo zrejmé, že bičovanie vášní politikmi medzi ľuďmi neskončilo na protestoch pred parlamentom, ale bude pokračovať. "Ľudia majú radi zradu, ale nenávidia zradcov. Títo zradcovia v parlamente to pochopia veľmi rýchlo," hovorí predseda Smeru-SD Robert Fico. 

Na internete sa objavil u poslanca Ľuboša Blahu a ďalších zoznam poslancov, ktorí dohodu s USA podporili. Na internete sa objavili aj ich adresy, či časti listov vlastníctva, a niekoľko poslancov si našlo na bránach nepríjemné odkazy, či dokonca mali návštevy. Kým koaliční politici takéto bičovanie vášní a násilia odmietajú a verejne odsudzujú zdá sa, že strana trojnásobného premiéra v týchto aktivitách. "My dáme aj pekné billboardy. Myslím si, že slovenská verejnosť si zaslúži," tvrdí Fico. 

Jeden z Ficových poslancov prekonal vo vyjadreniach i svojho predsedu

"Ľudia z histórie vedia, kto boli páni Kolder, Švestka, Biľak, Kapek, Indra. Ja si dovolím povedať, že týchto 79 poslancov sa pridáva k radu týchto piatich ľudí," uviedol v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy poslanec NR SR Marián Kéry (SMER-SD). "Ja som úplne zhrozená, že predseda zahraničného výboru vôbec takéto slová dokáže vypustiť a porovnávať obdobu okupácie s dohodou o spolupráci v oblasti dohody. Som zdesená zo slov poslanca Kéryho. Je to hanba," uviedla v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy  poslankyňa NR SR Anna Zemanová (SaS). 

Opoziční poslanci nevidia na bičovaní vášní nič zlé, dokonca hovoria o vydieraní koaličných poslancov. "Poslanec Linhart celý čas hovoril, že bude proti," tvrdí Kéry. "Hlasoval som ZA a urobil by som to znova. Na zastrašovanie a vyhrážanie som už zvyknutý, je to súčasť môjho života. Nečakal by som to ale od skupiny ľudí, za ktorých dlhodobo bojujem v parlamente. Je mi ľúto, že určitá časť ľudí podľahla dezinformáciám šíreným Ficom a Kotlebom. Denne za nich totiž bojujem v parlamente a urobil som tak aj v prípade podpory zmluvy s USA o ktorú požiadala a ktorú predložila bývalá vláda," stanovisko poslanca stanovisko Patricka Linharta (Sme rodina). 

Napriek vlne nenávisti a vyhrážania sa poslancom, ktorí za obrannú dohodu hlasovali, je tu aj druhá strana. Mladí proti fašizmu sa spojili a poslancom vyjadrujú podporu a tiež vďačnosť. Doteraz sa pod ich výzvu vyzbieralo už viac ako 2 500 podpisov. "V kontexte udalostí, ktoré sa v posledných dňoch odohrali chceme, aby ste vedeli, že vám ďakujeme. Ďakujeme, že aj vďaka vám je Slovensko stále súčasťou západu," stanovisko predsedu občianskeho združenia Mladí proti fašizmu Mareka Macha. 

Kým polícia konanie ľudí, ktorí sa vyhrážajú poslancom eviduje a vyhodnocuje, krajské riaditeľstvá policajného zboru prijali adekvátne bezpečnostné opatrenia, prekvapivo v tomto prípade mlčí generálna prokuratúra. Maroš Žilinka sa síce na sociálnej sieti vyjadril, nie ale k aktuálnemu dianiu. "Skúsme aspoň na chvíľu zabudnúť na každodenné starosti, problémy a zlobu, oddýchnime si a načerpajme sily do ďalšieho týždňa," uviedol vo videu na sociálnej sieti generálny prokurátor Maroš Žilinka. 

Súvisiace články