Zatiahnuté
12°
Bratislava
Sabína
27.10.2024
To, že Rusko môže hľadať zámienku na útok, nevylučuje ani štátny tajomník Martin Klus
Zdielať na

To, že Rusko môže hľadať zámienku na útok, nevylučuje ani štátny tajomník Martin Klus

BRATISLAVA / Medzinárodní pozorovatelia počas štvrtka zaznamenali takmer 600 porušení prímeria na nepokojnom východe Ukrajiny. To je viac ako dvojnásobok priemeru za predošlý mesiac. Na to, že Rusko môže použiť takzvaný útok pod falošnou vlajkou na ospravedlnenie použitia sily proti Ukrajine, upozornil aj generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO).

Špeciálna pozorovacia misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá v oblasti pôsobí od roku 2014 a usiluje sa o dodržiavanie prímeria medzi proruskými separatistami a ukrajinskými silami, tiež informovala, že za 24 hodín končiac štvrtkovým poludním zaznamenali viac ako 500 explózií.

Útoky v meste Luhansk

To je zas štvornásobne viac ako bol denný priemer za minulý mesiac. V oblasti tiež rušia signál, takže tri drony organizácie sa pri monitorovaní stratili a jeden nemohol vzlietnuť. Novinár agentúry AP pôsobiaci v oblasti zase informoval, že rušenie elektroniky pokračovalo aj cez noc a v meste Luhansk niekoľko hodín nefungovala telefónna sieť, čo bolo už druhú noc v rade. Značný podiel explózií si vo štvrtok odniesla obec Stanica Luhanska, kde jeden z mínometných nábojov ráno zasiahol škôlku. Ďalšie poničili školský dvor a rozbili okná v neďalekých domoch. Traja ľudia utrpeli zranenia a pol obce prišlo o elektrinu.

Rusko v pohraničí s Ukrajinou zhromaždilo vojakov, čo vyvoláva na Západe obavy z invázie, no Moskva to popiera. USA opakovane varujú, že konflikt na nepokojnom východe by mohol poskytnúť Rusku zámienku na to, aby prekročilo hranicu. V tomto duchu sa vyjadril aj veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Oleksander Pavliuk, podľa ktorého mali spomenuté explózie v Donbase vyprovokovať reakciu, ktorá by viedla k protireakcii.

Hľadá si Rusko zámienku na útok?

Moskva je znepokojená súčasnou situáciou na východnej Ukrajine. Ako na svojej webstránke informuje televízia CNN, hovorca Kremľa Dmitrij Peskov ju v pravidelnom telefonáte s novinármi opísal ako „veľmi znepokojujúcu“ a potenciálne „veľmi nebezpečnú“. Peskov sa tak vyjadril po tom, čo ukrajinské sily aj proruskí separatisti na Donbase hovoria o obnovenom ostreľovaní. Už vo štvrtok sa Peskov vyjadril, že správy o ostreľovaní sú záležitosťou hlbokého znepokojenia. Zároveň dodal, že nemajú plány na prediskutovanie situácie s ukrajinskou vládou.

Už včera padli podozrenia, že Rusko môže použiť takzvaný útok pod falošnou vlajkou na ospravedlnenie použitia sily proti Ukrajine. Vyriekol to generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg na tlačovej konferencii v Bruseli. Zdôraznil, že majú obavy z toho, že by sa Moskva mohla usilovať zinscenovať zámienku pre ozbrojený útok voči Ukrajine. Útok pod falošnou vlajkou znamená, že jedna strana zinscenuje alebo si vymyslí útok na seba, aby odôvodnila použitie sily ako odvetu.

„Rusko nazhromaždilo najväčšiu silu, akú sme v Európe za posledné desaťročia videli na Ukrajine a jej okolí. Na Ukrajine je umiestnených veľa ruských spravodajských dôstojníkov. Videli sme pokusy zinscenovať operácie pod falošnou vlajkou ako zámienku na inváziu na Ukrajinu,“ skonštatoval Stoltenberg. Zároveň znova vyzval Rusko na deeskaláciu, stiahnutie vojakov a účasť na dialógu.

Možnosť, že si Rusko bude hľadať zámienku, pripúšťa aj štátny tajomník rezortu zahraničia Martin Klus (SaS). "Určite, na to sú oni majstri," poznamenal Klus, ktorý zároveň tvrdí, že na zámienku bude treba viac, než len nepokoje na Donbase. "Vidím to tak, že na zámienku by potrebovali niečo dôveryhodnejšie, ako v zásade 8 rokov bežiace ostreľovanie na Donbase," povedal pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Súvisiace články