Skoro jasno
23°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Štáb TV JOJ na Ukrajine: Nemocnice začínajú mať problém so zásobovaním
Zdielať na

Štáb TV JOJ na Ukrajine: Nemocnice začínajú mať problém so zásobovaním

UKRAJINA / Ruská agresia voči Ukrajine absolútne zmenila situáciu aj v tamojších nemocniciach. Z civilných sú zrazu vojenské. Ležia v nich zranení ukrajinskí vojaci i deti z oblastí zničených ruskými raketami.

​Nemocnica s pôrodnicou, ktorá je určená pre potreby armády, poskytuje starostlivosť aj civilistom. Jaroslav Petrovič je v nej hlavným lekárom. Za mesiac vojny len v tejto nemocnici ošetrili takmer tisíc ľudí. "Utečenci sú podchladení, vystresovaní a majú ťažké tráviace problémy," povedal Petrovič. 

Počuť plakať deti ani v tejto nemocnici nie je nič výnimočné. Malá Kamila ušla s mamou z Kyjeva. V nemocnici je už niekoľko týždňov. Pre Kamilu lieky ešte majú. "Kvôli infekcii dostávala infúzie," povedala jej mama. 

Detí je v nemocnici viac. Vo vedľajšej izbe si farbičkami a kreslením krátia čas dve dievčatká. Dlhý kus cesty z Kyjeva do bezpečia išli s mamou Viktóriou pešo. V nemocnici im ponúkli voľné miesto. Nemajú zranenia. Nie také, pre ktoré by potrebovali akútnu lekársku pomoc. "Veríme, že Európa nám pomôže. Veríme v Boha a chceme sa vrátiť domov," uviedla Viktória. V nemocniciach začína byť zložitá situácia najmä so zásobovaním. Chýbajú najmä lieky pred dlhodobo chorých pacientov a prístroje pre urgentnú medicínu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie