Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Za ľudí o snahách SaS: Nie je to proreformná strana. Žiadajú nezmysly
Zdielať na

Za ľudí o snahách SaS: Nie je to proreformná strana. Žiadajú nezmysly

BRATISLAVA / K aktuálnym ekonomickým témam sa na tlačovej konferencii strany Za ľudí vyjadroval Tomáš Meravý, ktorého strana označuje za svojho ekonomického experta. Ten skritizoval stranu Richarda Sulíka za každé jedno ekonomické rozhodnutie.

Meravý na úvod tlačovej konferencie vyzval ministra práce sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka (Sme rodina) a poslanca za SaS Petra Cmoreja, aby sa povzniesli nad nezhody a vrátili sa spolu za rokovací stôl. Peter Cmorej a strana SaS majú zásadné pripomienky k dôchodkovej reforme. Tú v NR SR síce posunuli do druhého čítania, ale trvajú na veľkých zmenách. 

Ďalší nápad do balíčka pomoci občanom

Strana Za ľudí prišla v otázke inflačnej pomoci s vlastným nápadom, ktorý sa nezhoduje s plánom Igora Matoviča. Ten sa stále prikláňa k možnosti zdaniť 100 najbohatších firiem. Strana Veroniky Remišovej navrhuje zaviesť daň z mimoriadnych ziskov pre energetické spoločnosti.

Tento návrh prednesie ostatným stranám vládnej koalície na dnešnej koaličnej rade (16.5.2022). Podľa Meravého ide o daň, ktorá sa podľa neho zvyčajne uvalí na energetické spoločnosti vtedy, keď tieto firmy dosiahnu mimoriadne a neočakávané zisky. Nedotýka sa tých bežných. Takúto daň podľa neho v minulosti zaviedol britský premiér Tony Blair a momentálne ju zvažuje aj taliansky premiér.

"Očakávame, že výnos z tejto dane by mohol čiastočne vykryť náklady finančnej pomoci, v závislosti od toho, ako sa nastaví, by sa na nej vedelo vybrať niekoľko sto miliónov eur," povedal Meravý. Hlavný ekonóm najmenšej koaličnej strany kritizuje stranu Sloboda a Solidarita (SaS) za jej postoj k novele ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti.

Strana SaS nie je proreformná a žiada absurdnosti, tvrdí Meravý

"Strana SaS je tá strana, ktorá túto reformu už 1,5 roka blokuje nezmyselnou požiadavkou na zavedenie niečoho, čo nefunguje nikde na svete," vyjadril sa na brífingu Meravý a dodal, že ekonomickí liberáli z SaS podľa neho navrhovali, aby sa ústavným zákonom do desiatich rokov zafixovala maximálna suma verejných príjmov na úrovni 33 % HDP.

V súčasnosti pritom Slovensko podľa neho dosahuje verejné príjmy na úrovni 40 % HDP. SaS pritom podľa neho odmietla povedať, aké verejné výdavky navrhuje škrtať. Aktuálne podľa Meravého SaS žiada, aby sa príjem štátu z daní a odvodov zafixoval na úrovni 37 percent HDP. "Chcú, aby sa ústavným zákonom určilo, aká má byť maximálna výška daní v roku 2082, keď väčšina z nás už nebude žiť," uzavrel Meravý.

Súvisiace články

Najčítanejšie