Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Viacerí ministri aj štátni tajomníci SaS sa vrátia do parlamentu: "Padáka" tak dostane Laurenčík aj Foltin
Zdielať na

Viacerí ministri aj štátni tajomníci SaS sa vrátia do parlamentu: "Padáka" tak dostane Laurenčík aj Foltin

BRATISLAVA / Vládna kríza sa, zdá sa, skončila odchodom SaS z koalície. Ich ministri tak koncom augusta podajú demisie a s nimi odídu aj štátni tajomníci. Viacerí z nich uspeli v parlamentných voľbách, a tak sa poslanecký klub SaS môže v septembri obmeniť o súčasných členov vlády.

Ani tretie kolo vládnych rokovaní neprinieslo úspech, štyria ministri za SaS sa tak pripravujú na naplnenie svojho ultimáta. "Budúcu stredu po vláde podávame demisiu," povedal po piatkovom (26.8.) rokovaní líder SaS Richard Sulík. Viacerí z nich dekladovali, že sa vrátia do parlamentu.

SaS zastupovali vo vláde štyria ministri. Ide o ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú, ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka a ministra školstva Richarda Gröhlinga. Šéf diplomacie sa na svoj post dostal ako nominant liberálov, ani v parlamentných voľbách v roku 2020 sa o hlasy občanov neuchádzal. 

​Iný príbeh má za sebou Kolíková. Tá sa dostala do parlamentu na kandidátke Za ľudí, avšak minulý rok spolu s ďalšími kolegami zo strany odišla. Tí neskôr vstúpili do klubu SaS, Kolíková je v súčasnosti riadnou členkou strany. Po podaní demisie je rozhodnutá uplatniť si poslanecký mandát. Z Národnej rady SR tak odíde jej náhradníčka poslankyňa Alexandra Pivková, ktorá pôsobí v klube Za ľudí. "Tak sa vyvinula politická realita," poznamenala Kolíková.

Aj Gröhling už deklaroval, že po odchode z rezortu bude pôsobiť v pléne Národnej rady SR ako poslanec. Svoje miesto tak bude musieť opustiť podpredseda Národnej rady Milan Laurenčík, ktorý v nej pôsobí ako náhradník ministra školstva. Poslanci tak na septembrovej schôdzi budú zrejme okrem iného riešiť aj to, kto zasadne na jeho miesto. Ak by si poslanecký mandát uplatnil aj šéf liberálov Richard Sulík, z Národnej rady SR by odišiel Miroslav Žiak.

Z ministerstiev odídu aj štátni tajomníci

Po podaní demisií ministrov za SaS deklarovali odchod zo svojich funkcií aj štátni tajomníci. Viacerí z nich uspeli v parlamentných voľbách, a tak sa po odchode z rezortov môžu vrátiť do lavíc Národnej rady SR. Jedným z nich je aj Martin Klus (SaS), ktorý pôsobí na ministerstve zahraničných vecí. Pre Noviny PLUS potvrdil, že po odchode z funkcie si uplatní poslanecký mandát. O kreslo tak príde Roman Foltin. Do Národnej rady SR sa podobne ako jeho kolegovia dostal ako náhradník.

​Podobný plán má aj štátny tajomník na ministerstve spravodlivosti Ondrej Dostál. "Určite neuvažujem o tom, že budem pokračovať ako štátny tajomník po tom, čo SaS odíde do opozície," povedal pre Noviny PLUS s tým, že má v pláne vrátiť sa do parlamentu. Na pozíciu štátneho tajomníka pritom prišiel v marci tohto roka. Jeho náhradník Jozef Kanuščák sa tak v Národnej rade dlho neohrial.

Odchod zo svojich pozícií deklarovali aj štátni tajomníci z ministerstva hospodárstva Karol Galek a Ján Oravec. Ako Sulík vyhlásil, vo vedení rezortu ostanú o niekoľko dní dlhšie, aby nového ministra oboznámili aspoň s časťou jeho agendy. Ak sa obaja rozhodnú uplatniť si poslanecký mandát, o svoje miesta v Národnej rade SR tak prídu Radovan Kazda a Radovan Sloboda.

Súvisiace články

Najčítanejšie