Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Poslanci hlasovali o paragrafe 363: Jeho zmenu neschválili, politikom chýbali dva hlasy
Zdielať na

Poslanci hlasovali o paragrafe 363: Jeho zmenu neschválili, politikom chýbali dva hlasy

BRATISLAVA / Plénum Národnej rady (NR) SR rozhodlo o osude zmeny paragrafu 363 z dielne opozičnej SaS.

Poslanci NR SR opäť hlasovali o zmene paragrafu 363, ako aj iných zákonoch. V pléne Národnej rady bolo prítomných 147 poslancov, z toho zmenu paragrafu podporilo 72 z nich, proti bolo 74 poslancov. Návrh tak neprešiel do druhého čítania.

"Strana Sme rodina opäť raz zablokovala dobrú zmenu," reagoval líder SaS Richard Sulík s tým, že je zvedavý na stanovisko OĽaNO s hlasovaniu. Exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) zdôraznila, že sa zmenu paragrafu 363 je viacero odborníkov i organizácií.

Zmenu paragrafu podporili poslanci SaS, Za ľudí, OĽaNO (okrem poslanca Igora Husa, ktorý bol počas hlasovania nepírtomný) aj nezaradení poslanci Miroslav Kollár a Tomáš Valášek. Naopak, proti hlasovali poslanci Sme rodina, Hlasu-SD, Smeru-SD i Katarína Hatráková, ktorá odišla z klubu OĽaNO. "Ľudia, ktorí odišli z OĽaNO a prešli do Sme rodina, všetci hlasovali proti," vysvetlil poslanec Alojz Baránik (SaS).

Pôvodný termín hlasovania bol štvrtok (22.9.), avšak po obštrukcii poslancov, ho museli presunúť. Hlasovacie kartičky totiž vytiahli poslanci Smeru, Hlasu aj Sme rodiny. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodia) preto oznámil, že hlasovanie presúva na utorok (27.9.) dopoludnia. "Bola to obštrukcia," reagoval neskôr líder Sme rodina. Jeho hnutie pritom dlhodobo blokuje zmenu paragrafu. Poslanec Za ľudí Juraj Šeliga si myslí, že poslanci blokovali hlasovanie práve kvôli tomu, že mal šancu prejsť do druhého čítania.

S návrhom prišla do parlamentu opozičná SaS. Ako na tlačovej konferencii informovala exministerka spravodlivosti a v súčasnosti poslankyňa liberálov Mária Kolíková, vypracovala ho ešte počas pôsobenia v rezorte v spolupráci s viacerými odborníkmi i organizáciami. "Koncipovali sme to tak, že 363 môže byť použitá len v neprospech obvineného a na rozhodnutia, nie vo veci," vysvetľoval poslanec SaS Alojz Baránik.

Súvisiace články

Najčítanejšie