Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Centovým príspevkom s ironickými poznámkami pre Hlas odzvonilo: Strana ich posiela späť, inak by jej hrozil vážny problém
Zdielať na

Centovým príspevkom s ironickými poznámkami pre Hlas odzvonilo: Strana ich posiela späť, inak by jej hrozil vážny problém

BRATISLAVA / Nestoja o centové dary? Na transparentnom účte Hlasu-SD začali pribúdať príspevky v minimálnej výške, avšak s ironickými odkazmi. Aj napriek predchádzajúcim vyjadreniam Matúša Šutaja Eštoka, že aj príspevky v podobnej hodnote sú peniaz, ich napokon vracajú prispievateľom.

Jesenné spojené komunálne a župné voľby sa blížia. S nimi súvisia aj transparentné účty strán, ktoré v nich budú mať svojich zástupcov, čo sa týka aj Hlasu-SD. Krátko po vzniku ich transparentného účtu začali straníkom prichádzať centové príspevky s ironickými odkazmi. "Príspevok na rozpad strany," písalo sa napríklad v jednom z nich.

Poslanec a generálny tajomník strany Matúš Šutaj Eštok pre Noviny PLUS TV JOJ pred časom potvrdil, že tieto príspevky strana eviduje. "Sme vďační za každý jeden cent a ak má niekto čas na posielanie jedného centa, pre nás je peniaz ako peniaz," povedal Šutaj Eštok.

Avšak zdá sa, že členovia Hlasu svoj názor prehodnotili. Koncom septembra totiž začali tieto príspevky vracať prispievateľom. Šutaj Eštok prezradil, že k tomuto rozhodnutiustrana dospela po rozhovore s právnikmi.

"Jednocentové dary sme sa rozhodli vrátiť z dôvodu, že zákon o volebnej kampani stanovuje povinnosť politickej strane vrátiť dar do 30 dní, ak z výpisu z účtu nie je preukázané kto je vlastníkom účtu, teda nie je možné preukázať identifikačné údaje darcu," poveddal pre Noviny PLUS TV JOJ. Ide o meno, priezvisko a trvalé bydlisko prispievateľov. Poslanec dodal, že pri nesplnení tejto povinnosti by strane hrozila pokuta so spodnou hranicou 10-tisíc eur.

"Aj keď uvedené ustanovenie považujeme za absurdné, po konzultácii s Ministerstvom vnútra sme sa rozhodli uvedené platby vrátiť," zakončil Šutaj Eštok.

Súvisiace články

Najčítanejšie