Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Týždeň v politike podľa Štefančíka: Je komické, keď Dzurinda klope na ďalšie dvere, ako keby čakali iba na neho
Zdielať na

Týždeň v politike podľa Štefančíka: Je komické, keď Dzurinda klope na ďalšie dvere, ako keby čakali iba na neho

BRATISLAVA / Týždeň bizarných udalostí. Takto opísal politológ Radoslav Štefančík posledných sedem dní na slovenskej politickej scéne.

Ako prvú bizarnosť posledného týždňa odborník hodnotí odchod expremiéra Mikuláša Dzurindu z Modrej koalície (MK). "V skutočnosti to vlastne ani odchod nebol, lebo Mikuláš Dzurinda nikam nevstúpil. Len svoj vstup avizoval, ale ten nakoniec neuskutočnil. Teraz vyznieva komicky, keď klope na ďalšie dvere. Ako keby za tými dverami čakali iba na neho," skonštatoval politológ pre Noviny PLUS TV JOJ.

Štefančík dodal, že v prípade odchodu Dzurindu z MK vzniklachybná interpretácia. "Procesy v MK sa totiž zvyknú vysvetľovať ako integrácia pravicových síl. V skutočnosti sa žiadna integrácia nekoná, pretože strany ako OĽaNO, KDH, PS, SaS, Sme rodina či maďarská Aliancia s najväčšou pravdepodobnosťou pôjdu do volieb samostatne," vysvetlil.

Ak sa niečo v rámci pravice deje, tak je to podľa Štefančíka len "hútanie najmenších trpaslíkov, ako zobudiť spiacu Snehulienku". "Obávam sa však, že trpaslíkov je tentokrát toľko, že prepasú príležitosť s tou Snehulienkou niečo urobiť," dodal.

Netradičný odchod Lengvarského

Štefnčík upozornil aj na odchod dnes už bývalého ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského. "Ten totiž vrátil poverenie, načo prezidentka poverila vedením ministerstva zdravotníctva povereného predsedu vlády a povereného ministra financií Eduarda Hegera. Pokojne by sme ho dnes mohli nazvať trojjedinou bytosťou, podobne ako Ducha svätého," skonštatoval s dodatkom, že "hoci v nadprirodzené javy sám môže veriť, my ho tak nevnímame".

"Naopak, táto bizarná situácia vznikla, pretože odvolaný predseda vlády si uzurpoval vykonávanie verejnej funkcie takmer trištvrte roka po odvolaní. A toto nie je len bizarnosť, ale rovnako nebezpečenstvo pre slovenskú krehkú demokraciou," dodal s tým, že ak by sme boli krajinou s vysokou mierou politickej kultúry, v súčasnosti by sme sa pripravovali na voľby. 

Vybičované nálady a vyhrážky

"Topka medzi bizarnosťami tohto týždňa bol pochod za mier. Teda pochody boli dva, ale ja mám na mysli ten, na ktorom účastníci niesli vlajky s podobizňou Vladimíra Putina. To je tak bizarné, ako bizarne by vyznela demonštrácia za mier v Bratislave niekedy v januári 1941, na ktorej by účastníci kričali, že chcú mier a zároveň by v rukách držali podobizeň Adolfa Hitlera," myslí si Štefančík.

Dodal, že od Sovietskeho zväzu by žiadali, aby nepomáhal napadnutým krajinám, pretože tým iba predlžuje vojnu a do horúcich pekiel by posielali politikov tých štátov, ktoré Hitler či jeho spojenci medzitým napadli alebo už stihli obsadiť.

"V demokratickej spoločnosti má každý človek sväté právo byť pomýlený. Ak sa však takých pomýlených ľudí zíde na jednom mieste viac, stávajú sa nebezpečnými pre nás ostatných. A na to by politici mali pamätať," napísal odborník.

"Problém je v tom, že na to niektorí politici nepamätajú, naopak prilievajú olej do ohňa. Pretože tou poslednou bizarnou udalosťou bolo zaistenie akéhosi pomýleného dôchodcu, ktorý sa úplne mimoriadne nebezpečne vyhrážal moderátorke verejnoprávneho média," tvrdí Štefančík.

Za pomýlenosť tejto osoby podľa odborníka však môže Smer-SD, ktorého "podpredseda si víkend predtým vynucoval pozornosť svojou slušne povedané nepozvanou návštevou v obrátenej pyramíde"

Ak by situáciu nevyhrotil zinscenovaným divadlom, podľa politológa by možno dôchodca sedel doma v teplúčku a leštil by svoju legálne držanú zbraň. "Ale keďže niektorí politici vyhrocujú situácie až na maximum, pomýlení ľudia začínajú konať. Pomýlený dôchodca z poltárskeho okresu je však len dôsledkom, príčina sa skrýva v Bratislave," skonštatoval.

Štefančík dodal, že ostáva len dúfať, že čoskoro nedopadneme tak, ako v Nemecku pred necelým storočím. "Aj tam sa z celkom príčetných Nemcov behom jedného desaťročia stal poriadne pomýlený takmer celý národ. A to vďaka politikom, ktorí šíria nenávisť, vyvolávajú strach a motivujú trebárs aj pomýlených dôchodcov k nezákonnému správaniu," zakončil.

Súvisiace články

Najčítanejšie