Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Řádek o odchode Káčera: Pôsobil ako premotivovaný politický aktivista, ktorý nemal schopnosť problémy nevyhrocovať
Zdielať na

Řádek o odchode Káčera: Pôsobil ako premotivovaný politický aktivista, ktorý nemal schopnosť problémy nevyhrocovať

BRATISLAVA / Vystúpenie Eduarda Hegera označil za strašné babráctvo a požiadal o odchod. Politológ Miroslav Řádek z Trenčína však má na bývalého diplomata a ministra zahraničných vecí ťažké srdce.

Politológ posiela Káčerovi horkú pilulku

"Bol skôr politickým aktivistom než politikom a diplomatom," začal politológ pre Noviny PLUS s tým, že jeho odchod bude pre Hegera poslednou ranou. "Medzi politických babrákov okolo Hegera celkom zapadol," uviedol Řádek bez milosti a definitívny rozpad Hegerovho kabinetu označil za prehru každého, lebo úradnícka vláda nebude v ničom schopnejšia, než "táto banda amatérov"

Rastislava Káčera dokonca označil za najhoršieho ministra zahraničných vecí v histórii samostatnej republiky. "Pán Káčer sa ukázal ako absolútne nemožný politik. V tej politickej funkcii nepochopil, čo je jeho úlohou, a bola to exhibícia zrejme jeho starnúceho ega," pokračoval politológ, ktorý na odchádzajúcom dočasne poverenom ministrovi nenechal ani nitku suchú. "Neukázal žiadne politické ani diplomatické zručnosti a suverénne to bol najhorší minister zahraničných vecí. Je chybou bývalej koalície, že ho tam vôbec zavolala," pokračoval. 

Ako aktivista sa podľa neho správal aj v čase, keď bol veľvyslancom v Budapešti. "A to si môžeme o Viktorovi Orbánovi myslieť naozaj čokoľvek, ale na mňa pôsobil Káčer ako premotivovaný politický aktivista, ktorý nemal schopnosť problémy nevyhrocovať," vyčítal politológ ďalej. 

"Nevidel som žiadneho iného ministra zahraničných vecí, ktorý by pri snahe o komunikáciu kľúčových tém prišiel za voličmi a provokoval ich verbálnou aj mimoverbálnou komunikáciou. V skutočnosti nemá kvality diplomata a je mu cudzie aj prostredie politiky," uzavrel Řádek. 

Káčer odchádza kvôli Hegerovi

Dočasne poverený minister Rastislav Káčer požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú o odobratie poverenia viesť rezort zahraničných vecí. Oficiálnu žiadosť z dôvodu prebiehajúcej zahraničnej cesty do kancelárie prezidentky ešte nedoručil. Potvrdil to hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

"Poverený minister Rastislav Káčer poslal dnes predpoludním zo zahraničnej služobnej cesty prezidentke Zuzane Čaputovej sken listu, v ktorom ju požiadal o odobratie poverenia viesť rezort zahraničných vecí," priblížil hovorca.

Oficiálnu žiadosť Prezidentský palác ešte nedostal, keďže Káčer je na pracovnej ceste vo Florencii. Vláde Eduarda Hegera vyslovila Národná rada (NR) SR nedôveru ešte v decembri minulého roka. Prezidentka kabinet dočasne poverila vládnutím do predčasných parlamentných volieb. Odvtedy už z vlády odišiel minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) a vo funkcii ministra financií skončil aj líder OĽaNO Igor Matovič. Vedením oboch rezortov je nateraz poverený premiér. Aktuálne je na odchode z ministerského postu aj Samuel Vlčan.

Súvisiace články

Najčítanejšie