Skoro jasno
14°
Bratislava
Matúš
21.9.2024
Čoskoro nastúpi nová vláda: Pozícia Holého zanikne, ministri podľa odborníka narazia na politickú realitu
Zdielať na

Čoskoro nastúpi nová vláda: Pozícia Holého zanikne, ministri podľa odborníka narazia na politickú realitu

BRATISLAVA / Už o niekoľko dní na Úrad vlády SR zasadne nová úradnícka garnitúra. Politológ Miroslav Řádek predpokladá, že vláda Ľudovíta Ódora toho "veľa nepokazí", ale nespraví ani zásadné zmeny.

O nových menách v úradníckej vláde Ľudovíta Ódora sa posledné dni intenzívne hovorilo. Aj napriek tomu, že viacerí politici vo verejnom priestore šírili informácie o "progresívnej vláde" prezidentky Zuzany Čaputovej, sa tieto reči nenaplnili. 

"Je to veľmi dobre vyskladané. Ak sme sa obávali, že by mala nastúpiť nejaká progresívna vláda, tak to vôbec nie. Je to vláda odborníkov a myslím si, že Slovensko v pohode dovedie do predčasných volieb," skonštatoval v stredu po stretnutí s prezidentkou líder Sme rodina Boris Kollár.

V piatok zároveň zasadala dočasne poverená vláda poslednýkrát. Jej predstavitelia sa pred zástupcami médií vyjadrili, že veria, že noví členovia vlády budú pokračovať v už rozbehnutých projektoch konkrétnych rezortov. "Som rád, že zo mňa opadne stres, tie predchádzajúce roky boli naozaj šialené," priznal napríklad dosluhujúci šéf rezortu obrany Jaroslav Naď (Demokrati).

V pondelok má prezidentka úradnícku vládu vymenovať. Tá má následne mesiac na to, aby sa pokúsila o získanie dôvery parlamentu. Na to budú potrebovať nadpolovičnú väčšinu, čo sa v súčasnosti javí nereálne aj podľa politológa Miroslava Řádka. "Bol by som veľmi prekvapený, ak by dôveru parlamentu získali," skonštatoval pre Noviny PLUS TV JOJ.

Jasnú podporu v súčasnosti sľubuje len SaS. Sme rodina a Demokrati informovali, že potrebujú vidieť programové vyhlásenie vlády, podľa ktorého sa rozhodnú. OĽaNO úradnícku vládu kritizuje. Hlas-SD v minulosti prezidentku dlhodobo na úradnícku vládu vyzýval. No podľa slov jeho lídra Petra Pellegriniho vymenovanú vládu bude rešpektovať, no nebude hlasovať za vyslovenie dôvery.

V prípade, ak sa novej vláde nepodarí získať dôveru parlamentu, bude fungovať v obmedzenom režime rovnako ako dočasne poverená vláda Eduarda Hegera.

Kto bude tvoriť úradnícku vládu? 

  • Predseda vlády Slovenskej republiky: Ľudovít Ódor

  • Podpredsedníčka vlády Slovenskej republiky pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov: Lívia Vašáková

  • Ministerstvo hospodárstva SR: Peter Dovhun

  • Ministerstvo financií SR: Michal Horváth

  • Ministerstvo dopravy a výstavby SR: Pavol Lančarič

  • Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR: Jozef Bíreš

  • Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR: Peter Balík

  • Ministerstvo vnútra SR: Ivan Šimko

  • Ministerstvo obrany SR: Martin Sklenár

  • Ministerstvo spravodlivosti SR: Jana Dubovcová

  • Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR: Miroslav Wlachovský

  • Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR: Soňa Gáborčáková

  • Ministerstvo životného prostredia SR: Milan Chrenko

  • Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR: Daniel Bútora

  • Ministerstvo kultúry SR: Silvia Hroncová

  • Ministerstvo zdravotníctva SR: Michal Palkovič

Politológ Miroslav Řádek pripomenul, že mená nových členov vlády sú vo veľkej miere mená ľudí, ktorí v jednotlivých rezortoch pôsobili či boli priamo rezortnými úradníkmi. "Takže si myslím, že to, čo hovorila opozícia aj niektorí koaliční politici, že za tri mesiace sa mnohí z tých politikov budú ťažko zorientúvať vo vláde, celkom platiť nebude," povedal pre Noviny PLUS TV JOJ s dodatkom, že ľudia na jednotlivých pozíciách sú zorientovaní vo svojich rezortoch.

"Noví ministri budú narážať na politickú realitu. To znamená, že bez konzultácie alebo spolupráce s parlamentom neočakávam, že by sa im podarili nejaké zásadné zmeny," myslí si politológ. Na jednej strane to podľa neho sú ľudia zorientovaní v problematikách rezortov, no politológ nečaká, že s nimi poslanci budú ochotní spolupracovať. "Nemyslím si, že by toho veľa pokazili, ale nebudú schopní asi ani veľa urobiť do volieb," skonštatoval.

Holého pozícia vicepremiéra zanikla

Zo zoznamu nových členov vlády zároveň vyplýva, že náhradníka nezíska vicepremiér pre legislatívu Štefan Holý, pozícia teda nebude aktívna. Naopak, vznikne pozícia vicepremiérky pre plán obnovy, ktorou bude Lívia Vašáková. "Všetko, čo som mal spraviť, som spravil," reagoval na túto zmenu samotný Holý.

"Je to pozícia, ktorá bola v slovenskej vláde naposledy pred približne 25 rokmi a zastupoval ju Ľubomír Fogaš a bolo to v čase, kedy sa pripravovali veľké legislatívne zmeny, bolo to v reformnejšom období," skonštatoval Řádek.

Pozícia Holého bola však podľa politológa mierne obmenená. "V tejto vláde zastával pozíciu človeka v legislatíve, ktorý ako keby mal dohliadať nad prípravou najmä stavebného zákona alebo novelizácie. Vznikli okolo toho veľké kontroverzie. Nielen okolo samého pána Holého, ale aj nad tým, čo jeho úrad pripravil," vysvetlil odborník s dodatkom, že táto pozícia v novej vláde zrejme chýbať nebude.

Čo sa týka pozície podpredsedníčky vlády pre plán obnovy, Řádek predpokladal, že agenda bude spadať pod rezort investícií. "Nie som si úplne istý, v čom bude spočívať funkcia novej podpredsedníčky vlády. Zdá sa mi byť trochu nadbytočná," zakončil.

Súvisiace články