Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Politológ Řádek v rozhovore: Hlas zaspal na vavrínoch. Za ľudí a Nova sú papierové strany, Matovič je ich jediná možnosť
Zdielať na

Politológ Řádek v rozhovore: Hlas zaspal na vavrínoch. Za ľudí a Nova sú papierové strany, Matovič je ich jediná možnosť

BRATISLAVA / V rozhovore sa dozviete či spájanie stredo-pravých strán vníma politológ Miroslav Řádek ako podvod na voličoch, ale aj to, aké sú podľa odborníka možné povolebné koalície.

V posledných týždňoch sa výrazne skloňovalo spájanie malých strán, ktoré sa však vo finále nedohodli. Nebol tento celý proces tak trochu falošný a tak trocha podvod na verejnosti?

Spájanie najmä stredo-pravých strán je pre slovenského voliča neakceptovateľné. Voliči síce nie sú žiadni politologickí experti, ale chápu, že subjekty, ktoré sa tu vyrojili v ostatných mesiacoch, vlastne nie sú ani plnohodnotnými stranami a ich spájanie je účelové.

Verejnosť si tiež pamätá, že podobne ako aj pri ostatnej vládnej koalícii, je medzi pravicovými "akožestranami", množstvo nielen programových ale aj personálnych konfliktov.

Napriek tomu je možnosť, že koalíciu vytvorí práve Igor Matovič s Nova a Veronikou Remišovou. Máme to vnímať tak, že si je svojim výsledkom vo voľbách v septembri istý, alebo to preňho bude riziko?

Politické strany Nova a Za ľudí sú "papierové strany". Formálne vznikli pred desiatimi a piatimi rokmi, ale to je tak všetko, čo dokázali. Sú personálne vyprázdnené, nemajú regionálne štruktúry a pripomínajú skôr tieňohru ako divadelnú hru. Gáborovi Grendelovi a Veronike Remišovej nezostáva nič iné, ako vydať svoj politický osud do rúk Igora Matoviča. A tomu to ide vhod, lebo je výhodnejšie byť v pozícii doprosovaného ako prosiaceho. Suma sumárum - je to win-win situácia, ktorá síce toho veľa nerieši, ale ani nepokazí.

Ak sa pozrieme na stranu SaS, na jednej strane hovorí o zmene hry, na druhej vezme na kandidátku Alojza Hlina a pritom nerieši až tak odborné témy, ako tie, ktoré sa zdajú byť ekonomicky-populistické - viz spaľovacie motory, ale aj stop domácim úlohám, čo má na billboardoch exminister školstva. Uhrá podľa Vás SaS dáky relevantný výsledok?

Obávam sa, že v zásobníku koltu Richarda Sulíka sa minuli všetky náboje a stojí proti veľkej presile a to hneď niekoľkých zbojníkov, ktorí mu nič nedarujú a s chuťou si do neho budú udierať. SaS pred 15 rokmi vznikla ako nádej slovenskej politiky, ktorá prinášala nové tváre, marketing a riešenia. Superman Sulík vletel do politického ringu ako ten, kto spraví poriadok nielen s ľavicovým populizmom Smeru, ale tiež uprace pravicových dinosaurov ako Hrušovský a Dzurinda.

Dnes vidíme unaveného a opotrebovaného Richarda Sulíka, ktorý sám seba hrdo tituluje "starým fotrom" a svojím politickým štýlom verne pripomína dinosaurov, ktorých kedysi kritizoval. SaS chce meniť hru, ale so starými muzikantmi a trochu kolotočárskym repertoárom.

Už pred časom sme sa rozprávali o tom, že Smer-SD pracuje so strachom, pričom stále rastie. Aktuálne sa zdá, že ak to takto pôjde ďalej, tak by mohol vyhrať voľby. Má Smer niekde limit? Dáky strop nad ktorý už nepôjde?

V minulosti bol pre Smer prirodzený tretinový podiel na voličskom trhu. Keďže sa ale pred tromi rokmi rozdelil a konkuruje si s Hlasom, jeho súčasný potenciál by sa mohol nachádzať na 20%. Smer si svoju politickú úlohu splní a môže voľby skutočne vyhrať.

Podstatné pre politické dianie od októbra bude ako do cieľa "dobehnú" ostatné politické strany a koľko ich bude. Do NR SR voliči na jeseň môžu poslať 5 ale aj 9 strán a hnutí. Väčšina z nich je v pásme od 5 do 10%, čo je stále neistá miestenka do parlamentu.

Kde v tomto celom stojí Hlas-SD, kde sa zdá, že dobrá nálada chýba a je cítiť nervozitu. Má Peter Pellegrini vôbec šancu predbehnúť Smer-SD?

Šanca prirodzene existuje, ale trendy pre jeho podporu nie sú dobré. Hlas-SD začal byť nervóznejší v priebehu minulého roka, kedy jeho predstavitelia začali čeliť novinárskym otázkam a jeho financovaní.

Zmena v prieskumoch verejnej mienky prišla po "Pochodoch mieru", a Smer si osvojil rétoriku ľudí z týchto zhromaždení. Hlas na to reagoval vyhlásením Petície za zmenu, ale o tej nie je nič počuť a v uliciach nie je vidieť jeho aktivistov, ktorí by ľudí žiadali o podporu.

Hlas zaspal nie na vavrínoch, ale pri pohľade na jamky Petra Pellegriniho. Príliš sa spolieha na jeho šarm namiesto poctivej politickej práce jeho regionálnych štruktúr. MDŽ bol už dávno.

Bude podľa Vás Sme rodina opäť drahou nevestou, alebo bude rada ak prelezie do parlamentu? Z jej sľubov sa tie najzásadnejšie nenaplnili…

Hnutie Sme rodina bude drahou nevestou práve v prípade, ak sa do parlamentu tretí krát opäť dostane. Boris Kollár nikdy nemal ambíciu vybudovať masovú stranu, hoci najmä v zakladajúcej fáze hnutia do jeho radov vstúpili ľudia z rôznych častí politického spektra.

A skromnosť sa mu zatiaľ vypláca. Ako vládnemu hnutiu sa mu v predchádzajúcom období darilo mať stabilný poslanecký klub, čo nebola celkom samozrejmosť. Ale ani Boris Kollár nemá svoje isté - konkurencia v konzervatívnom tábore je veľká a dobrý bude každý hlas.

Hegerovcom sa výrazne nedarí a z toho, že to nie sú politici ich obviňujú už aj menšie strany, ktoré boli mimo parlamentu. Doplácajú na to, že pochádzajú z OĽaNO a sú v podstate politickí amatéri?

Eduard Heger bol väčšinu svojho politického života zverencom Igora Matoviča. Stále nie je jasné, koho nápad bol projekt Demokrati - isté v tomto prípade je len, že to nebol Janko Jesenský. Ťažko sa preto dalo čakať, že žiak prekoná svojho učiteľa.

Eduard Heger mal jasno v zahraničnopolitických otázkach. Okrem nich ale plával po povrchu a jeho vyjadrenia boli málo presvedčivé. Nie je stratég ani taktik - pôsobí dojmom náhodného okoloidúceho, ktorý obdivoval eskamotérstvo pouličného umelca a vedel, že síce nechce robiť to isté, ale nič iné nevedel.​

Čo očakávate do volieb? Aký bude podľa Vás ďalší politický vývoj? Môže niekto ešte prekvapiť?

Od roku 2012 na Slovensku prekvapili každé parlamentné voľby. Z prieskumov môžeme identifikovať viaceré politické trendy, ale výsledok je ešte vzdialený v hmle. Vylúčiť nevieme sociálno a nacionalistickú vládu v podaní Smeru, Republiky a SNS, ani vládu ktorej jadro vytvorí Smer s Hlasom.

Menej pravdepodobná ale podobe nie nemožná môže byť vláda Hlasu, PS, SaS s niektorou z konzervatívnych strán ako Sme rodina alebo KDH. Za rovnako relevantnú možnosť môžeme považovať nejakú verziu menšinovej vlády s časovo obmedzeným mandátom do ďalších predčasných volieb.

Súvisiace články

Najčítanejšie