Jasno
12°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Kto bude premiérom? V štúdiu lietali výmeny medzi Ficom a Šimečkom o kumpánoch aj oligarchoch
Zdielať na

Kto bude premiérom? V štúdiu lietali výmeny medzi Ficom a Šimečkom o kumpánoch aj oligarchoch

BRATISLAVA / Aké sú ich finálne odkazy pred voľbami? Moderátorka Jana Krescanko Dibáková vám v živej diskusii predstaví 4 predsedov najsilnejších politických strán a hnutí, ktorí sa uchádzajú o voličské hlasy v septembrových predčasných voľbách. Výber hostí do predvolebných diskusií určili výsledky prieskumu agentúry AKO pre TV JOJ, ktoré definovali strany nad hranicou zvoliteľnosti 5%.

Kto bude budúcim premiérom? V predvolebnom štúdiu sa utkal Michal Šimečka (PS), Robert Fico (Smer-SSD), Peter Pellegrini (Hlas-SD) a Richard Sulík (SaS). Zatiaľ čo Sulíkovi sa agresívna kampaň nepozdáva, Fico považuje kampaň jeho strany za profesionálnu.

Stret medzi Matovičom a Robertom Kaliňákom je podľa Šimečku hanbou, ktorá z nás robí "Banánovú republiku". Podľa Petra Pellegriniho je expertov, ktorí pred voľbami urobia hoci čo, viac než dosť. Šéf sociálnych demokratov je sklamaný, že sa neriešia programy. Slušní ľudia podľa neho kvôli ľuďom ako je Igor Matovič, už nebudú chcieť kandidovať. 

Koho by oslovili ako prvého do koalície?

"Ak by sme si sadli po voľbách, bolo by to základom sociálnej vlády," povedal Fico na margo spoluprace s Hlasom-SD. Líder Smeru-SSD išiel k odpovedi takpovediac cez Košice a akcentoval, že mu ide o proeurópsku a sociálnu vládu. Rovnako sa obul do moderátorky, ktorá sa ho pýtala na jeho útoky na Hlas-SD. 

Peter Pellegrini reagoval tým, že v Hlase nie sú útlocitní a neohnú sa pod každým vetrom. Zároveń však dodal, že si nemyslí, že zlepenec niekoľkých strán by bol šťastné riešenie. "Bude jednotný tak, ako sa rozhodneme," povedal Pellegrini na margo svojho klubu. Odmietol špecifikovať, či sú jeho ľudia nastavení skôr Smeru-SSD alebo PS. 

Na odpoveď išiel veľkou kampaňovou okľukou aj líder PS Michal Šimečka, ktorý akcentoval, že Slovensko môže byť čiernou dierou, ak bude vládu zostavovať Robert Fico. "Sme otvorení rokovať s každou demokratickou stranou," povedal Šimečka s tým, že je otvorený spolupráci s konzervatívcami aj liberálmi. 

"Určite by ma to potešilo," povedal Sulík odpovedajúc na otázku, či by ocenil telefonát do budúcej koalície od Michala Šimečku. Sulík zdôraznil, že SaS je jediná pravicová strana, ktorá má červenú čiaru pri zvyšovaní daní. "Mám problém s tým, že za posledných 20 rokov sa tu ustálila rozdávacia mentalita," poznamenal Sulík. 

Robert Fico odmietol, že by malo byť cieľom volieb porazenie Fica. "Porazte radšej chudobu, máte to v tej hlave popletené," zareagoval na Šimečku s tým, že spomenul aj jeho otca. Ten sa voči útoku na jeho otca ohradil a označil to za "nehodné trojnásobného premiéra"

Šimečka mu oponoval tým, že za hrozbu únie označujú Fica aj zahraničné média a to vrátane štátnej nemeckej televízie. Jeho spojenie s Orbánom, ale aj proruská rétorika je podľa zahraničných pozorovateľom ukážkou ďalšieho slabého článku v EÚ po Maďarsku. "Vyhrajte voľby a robte si čo chcete," odpovedal mu Fico. 

Sulík pripustil, že víťazstvo vo voľbách môže znamenať Pyrhovo víťazstvo, keďže sa bežne deje, že veľká časť hlasov prepadne. Líder SaS dnes vyzval malé strany, ako sú Demokrati, ale aj ďalšie, aby odstúpili z volieb v prospech iných strán. "Ja som nerozprával v marci, že vyvodím zodpovednosť," pokračoval Sulík s tým, že vládu skladá ten, kto  prvý prinesie 76tku. 

Šimečka odmietol, že by PS čerpalo voličov z iných strán, pretože zatiaľ čo jeho strana rastie, ostatné neklesajú a sú stabilné. Pellegrini sa ohradil voči škatuľkovaniu voličov na demokratických, alebo nedemokratických. "Každý volič je demokratický volič," doplnil expremiér Pellegrini. 

Ekonomika a sociálne témy

"Konsolidácia nesmie ísť na účet ľudí," povedal líder Hlasu a dodal, že aj 3 miliardy, ktoré sú teraz vyčlenené na energopomoc, by dokázali vykryť problém. Šimečka mu oponoval, že počas predchádzajúcich vlád síce bol deficit nižší, ale patril k najhorším v únii.

"Keď Slovensku znížia raiting, tak to môže stáť stámilióny na dlhovej službe," vysvetľoval Šimečka, ktorý akcentoval citlivú konsolidáciu, ktorá nezadusí ekonomiku. Odstránil by balíček Igora Matoviča, ktorý považuje za neefektívny a diskriminačný. PS ho chce vymeniť za príspevok na bývanie. 

Fico odmieta to, že by sa malo siahať na sociálne opatrenia. "Konsolidácia maximálne na úrovni 0,5 %," pokračoval s argumentom o využití bankového odvodu, ale aj zníženie výdajov na armádu či PPP projektami. Nesúhlasí ani so škrtmi, ktoré spomínal premiér Ľudovít Ódor. 

Sulík navrhuje "neriešiť len tých chudobných, ale zväčšiť ten koláč", ale odmietol, že by chcela SaS zhoršovať sociálne štandardy. "Málo by sa pozerá na tých, ktorí tie hodnoty tvoria," dodal Sulík s akcentom na zrušenie odpisov, čo považuje za výborný stimul pre investície firiem do budúcnosti. 

Pellegrini akcentoval silný štát, ktorý dokáže garantovať ekonomiku dopredu a Sulíkovi vyčítal zrušenie obedov zadarmo. Ten sa bránil s tým, že sa namiesto toho zvýšil prídavok na dieťa. "50 % všetkých pracujúcich má mzdu nižšiu ako 1000 eur," vyrátaval Pellegrini. 

Fico sa dostal do konfliktu so Sulíkom kvôli ekonomickému rastu a spôsobu, akým sa k rastu má prísť, ale aj o zákonníku práce. "Našou povinnosťou je zdvíhať platy," poznamenal s tým, že Sulík mu vrátil, že milionársku daň nad 1700 eur zaviedol práve on. 

Šimečka chce presadzovať ekonomický rast na úrovni 21. storočia. Argumentoval nedostatočným kapitálom kvalifikovaných ľudí, ale aj nízkou produktivitou práce, ktorá je na Slovensko štvrtá najhoršia. Riešením sú podľa neho kapitálové investície. 

Čo so zdravotníctvom?

Pellegrini chce ísť budovaním troch nových a rekonštrukciou starých nemocníc. Navýšiť chce aj počet študentov medicíny s tým, že výpadky za zahraničných chce štát dávať kompenzácie. "Ambulantný sektor je základ," povedal s tým, že treba ambulancie dotovať a znížiť byrokraciu. 

Tieto riešenia pripúšťa aj PS, ktoré má takisto ambíciu stabilizovať ambulantný sektor a vybudovať tri nové nemocnice tak isto v Bratislave, Martine a v Košiciach. Motivovať  ambulantných lekárov by mali podľa progresívca aj poisťovne. "Všeobecní lekári musia byť chrbtovou kosťou nášho zdravotníctva," dodal s tým, že treba posilniť kompetencie všeobecných lekárov a znížiť byrokratické zaťaženie. 

"Musíme rátať s tým, že zdravotníctvo stojí veľa peňazí," uviedol Fico a zdôrazňoval dôležitosť sociálneho dialógu. Platba za poistencov štátu musí podľa neho presiahnuť 4 %. Znova zdôraznil aj PPP projekty, v ktorých treba zabrať. Vo všeobecnej poisťovni sú podľa neho netransparentné zmluvy a preto tam treba kontrolu. 

Sulík vytiahol 100 opatrení na prvých 100 dní, ktoré prezentoval v rámci programu. Pellegrini je oproti tomu, aby sa urážali lekári a slovenské vysoké školy. Fico dodal, že sa stačí pozrieť, ako dali slovenskí kardiológovia dokopy jeho.

Kto vyrieši problémy v školstve?

PS vidí riešenie v kurikulárnej reforme, ale aj v akreditačnom zákone a dôraz na internalizáciu. "Väčší dôraz na výkonnostné zmluvy," uviedol Šimečka. 

"Vráť zdravý rozum do škôl, nech neučíme deti, že aj otecko môže byť tehotný," dodal Fico, ktorý vidí riešenie v tom, aby školy nebrali študentov kvôli peniazom, ale na základe potreby a študijných výsledkov. "Štvorkár predsa nemôže ísť na právo," poznamenal ďalej. 

Zexkluzívniť školstvo treba aj podľa Sulíka, ale aj v tom, aby štát nežiadal zbytočne vysokoškolské vzdelanie. Riešením je podľa neho aj duálne vzdelávanie. 

Pellegrini presadzuje rovnako kvalitné vzdelávanie v každom regióne. "Treba začať motivovať mladých ľudí, aby chceli učiť," povedal  a  pripustil aj veľkú štátnu kampaň, ale aj prenastaviť systém odmeňovať. Rasty platov v školstve sú podľa neho značné a treba sa začať pozerať aj na kvalitu. 

Čo s právnym štátom, či zahraničnou politikou? Dozviete sa vo videu:​

Najčítanejšie