Jasno
12°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
V pléne NR SR sa to znova zvrtlo: To ste taký blbý? odznelo počas rozpravy
Zdielať na

V pléne NR SR sa to znova zvrtlo: To ste taký blbý? odznelo počas rozpravy

BRATISLAVA / O 11.00 h by mali zákonodarcovia rozhodnúť o ďalších návrhoch na skrátené legislatívne konanie. Vášne v rokovacej sále vyvolala diskusia o hypotékach.

V parlamente to aj dnes vrie. Zatiaľ čo Smer-SD akcentuje v prípade pomoci s hypotékami solidaritou, SaS zdôrazňuje pomocou, ktorá je neadresná. 

Spory kvôli pomoci s hypotékami

Poslanci aj dnes pokračujú v rokovaní o vládnych návrhoch zákonov, ktoré prerokúvajú v skrátenom legislatívnom konaní. V rokovaní o vládnych novelách, ktorým sa venujú v skrátenom legislatívnom konaní. V úvode druhého rokovacieho dňa 6. schôdze sa venovali v prvom čítaní návrhu zmien súvisiacich s pomocou so splácaním úverov na bývanie.

Čo sa týka dotovania hypoték je najväčším kritikom práve strana SaS. "Všetci sa budú skladať na pomoc pre tých bohatších," argumentoval Marián Viskupič (SaS). Richard Sulík okrem iného vláde vyčíta, že hoci sa zaviazala znížiť počet úradníkov o 5 %, v tomto prípade ich navýši o 300. 

Richard Sulík sa v pléne NR SR rozčúlil na koaličných poslancov natoľko, že im vynadal a jedného poslanca sa dokonca spýtal, "či je taký blbý", že nevie o tom, že hodnota hypotéky je nominálna a nie reálna. Ako ďalšie odkázal, aby sa ďalší diskutujúci vo faktickej poznámke zamyslel, "čo vypúšťa do ovzdušia"

S ich argumentáciou sa nestotožnil minister financií za Smer-SD, ktorý argumentoval tým, že náklady na pomoc s hypotékami bude 15 miliónov eur. Koľko bude stáť navýšenie počtu úradníkov však nevyčíslil. Smer-SD prezentuje pomoc so splátkami ako pomoc mladým. "Chcem pomôcť mladým medzi 18 a 35 rokmi," povedal Kamenický v pléne NR SR s tým, že záujem o bývanie podporí aj stavebníctvo. 

Sulík podľa neho hovoril o tom, že treba pomôcť tým bohatým, ktorí zarábajú 3 000 eur. Exminister hospodárstva však argumentoval skôr tým, že aj ľuďom s takýmto príjmom sa radikálne zdvihnú hypotéky a ceny v Bratislave sú najvyššie a preto majú títo občania aj hypotéky veľmi vysoké. Ladislav Kamenický akcentoval solidaritu, ktorá podľa neho buduje silný štát. Práve ten je cieľom Smeru-SD. 

Súvisiace články

Najčítanejšie