Skoro jasno
20°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Saková a Truban v Na hrane: Chcú šetriť, ale na príspevok za voľby nesiahnu. Strany pritom dostanú milióny
Zdielať na

Saková a Truban v Na hrane: Chcú šetriť, ale na príspevok za voľby nesiahnu. Strany pritom dostanú milióny

BRATISLAVA / Špeciálna prokuratúra po 20 rokoch boja proti hrdlorezom a bielym golierom končí. Na nohách sú bojovníci proti korupcii, aktivisti, opozičné tváre, ale výstražný prst dvíha aj Európska komisia. Témou dešných dní sú aj plošné dotácie na energie, ktorými vláda tlmí zdražovanie, prichádza však ruka v ruke s konsolidačným balíčkom ministra financií. Doplatia na konsolidáciu občania a podnikatelia alebo si opasok utiahne aj štát? A o tom všetkom si povieme s ministerkou hospodárstva Denisou Sakovou a podpredsedom PS, poslancom Michalom Trubanom.

Čo bude s trestným poriadkom?

Podľa Sakovej treba novelu trestného zákona zobrať zoširšia, pretože vládny zákon harmonizuje náš trestný poriadok so zvyškom EÚ. Oprela sa aj o to, že podobnú novelu sa snažil presadiť aj Viliam Karas. Saková trvá na tom, že novela trestného poriadku je krokom vpred. "Chceme ísť do tej prevýchovy a trest by mal byť až to posledné," povedala k téme. 

Novelu Viliama Karasa však pripravovali odborníci, nie politici. Saková oponovala, že o trestných sadzbách,a le aj kauzách sa diskutovalo roky. Kritizovala aj to, akým spôsobom sa prevádzkovalo právo. Na Danielovi Lipšicova kritizovalo to, že bol politikom a advokátom a nie kariérnym prokurátorom. "Neviem si predstaviť, že by som na šéfa policajného zboru menovala bývalého politika. Nitka by na mne nezostala suchá," povedala ďalej. 

Viac vo videu:

​Ako bude opozícia ďalej bojovať?

Truban zdôraznil, že ľudia boli na proteste kvôli korupcii, ale aj kvôli skráteným legislatívnym konaniam, ale aj kvôli rušeniu ÚŠP. "Ľudia málokedy chodili na protesty, ktoré organizovali politické strany," poznamenal s tým, že teraz prišli zo dňa na deň tisícky ľudí. Michal Truban trvá na tom, že Smeru aj Hlasu ide len o to, aby zabránili vyšetrovaniu korupčných káuz v ktorých sú zapletení. 

"Chcú to spraviť cez sviatky a v skrátenom legislatívnom konaní," poznamenal podpredseda PS s tým, že o rušení sa hovorilo v súvislosti s tým, že mu bude predchádzať debata odborníkov. "Je mi ľúto, že ministerka takéto kroky obhajuje," reagoval Truban s tým, že dopady budú aj na podnikateľské prostredie a dokonca je možné aj to, že nám EK stopne financie.

Truban poznamenal, že zo Slovenska budú odchádzať nielen investori, ale aj mladí ľudia, ktorí nebudú chcieť žiť v skorumpovanej krajine, kde nie je spravodlivosť. Na pretras prišla aj téma odvolávania aktuálneho ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD). 

Viac vo videu:

Vydrží vláda štyri roky a čo s energopomocou?

"Vláda štyri roky nevydrží, ale určite vydrží dlhšie, než strana Hlas-SD," reagoval Truban s tým, že sa spolieha na Andreja Danka. Denisa Saková argumentovala tým, že práve teraz sa snažia stabilizovať podnikateľské prostredie, ktoré podľa nej devastovala predchádzajúca vláda. Presne takú istú smršť podľa Trubana teraz pácha táto koalícia.

"Chaos tu úplne brutálne pokračuje," poznamenal Michal Truban a dodal, že zvyšovať zdravotný odvod je nehoráznosť rovnako, ako to, že ešte Saková sa tvári, že zastupuje podnikateľov. Vláde vyčítal aj stropovanie energií, ktoré je drahé a neadresné. "Má sa pomáhať prostredníctvom príspevku na bývanie tým, čo to naozaj potrebujú," zdôraznil podpredseda PS.

Saková argumentovala tým, že sú v časovej tiesni a aj pred voľbami upozorňovali, že verejné financie sú rozvrátené. "Mala som na to 5 týždňov," povedala, že preto je opatrenie plošné. Zdôraznila, že nevedia vyfiltrovať domácnosti podľa spotreby, lebo dom v hlavnom meste s výrivkou a bazénom môže mať rovnaké energie, ako trojgeneračný dom na Orave. 

Truban vyčíta Pellegrinimu aj to, že si cez opatrenia robí kampaň a nesúhlasí s "výhovorkami vlády". Možností je podľa neho veľa. "Máte možnosť spolupracovať aj s distribútormi," povedal s tým, že existujú už aj databázy. "Náš rozpočet toto neudrží," dodal. 

Viac vo videu:

Zamestnávatelia bijú na poplach kvôli odvodom

Už teraz sa zamestnávatelia zastrájajú, že nebudú môcť zdvíhať platy, lebo budú musieť kompenzovať vyššie odvody. "My sme zdedili najhoršie verejné financie v histórii Slovenska," poznamenala Saková, ale nevysvetlila, prečo si politici nesiahli na príspevky pre svoje strany. Za posledné voľby pritom dostanú politické strany až 92,87 milióna eur. Truban trval na tom, že odvody sa musia znížiť, inak tým budú trpieť nielen zamestnávatelia, ale najmä zamestnanci. 

Saková vylúčila, že bude nejaká časť prostredia, alebo spoločnosti strádať. "Keď nastupovala na ministerstvo hospodárstva, tak som si veĺmi pedantne vyberala tím ľudí," vyjadrila sa ministerka s tým, že cieľom je prilákať na Slovensko investorov. Zdôrazňovala, že chcú odbúrať administratívne zaťaženie. Na to, či kvôli daniam spoločnosti neodídu však nekomentovala. "Toto nie je len diskusia na Slovensko, ale na celú Európu," povedala s tým, že tejto problematike sa treba venovať aj na komisii. 

Čo bude s podnikateľským prostredím po konsolidácii?

"V tých konsolidačných opatreniach nie je nič, čo by podporilo podnikateľské prostredie, alebo zabezpečilo ekonomický rast," zdôraznil Truban a dodal, že on by pomáhal adresnejšie aj v sociálnych veciach a treba dávať len tým, ktorí to potrebujú. Doplnil aj to, že na januárovej schôdzi prinesú niekoľko návrhov zákonov, ktoré budú zahŕňať aj odpismi za investície. "Trebalo by trochu šetriť, ale tak, aby ľudia boli pokojní," dodal, že táto vláda všetko ničí a prejedá. Saková opakovala, že máme najhorší deficit a krajinu prevzali v rozklade. Podnikateľské prostredie zlepšia hneď, ako sa krajina dostane z krízy. "Robíte presný opak, toho, čo by pomohlo," reagoval Truban. 

Súvisiace články