Jasno
13°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Na hrane so Šutaj Eštokom a Spišiakom: Vytočený minister, výkriky o hanbe a obviňovanie
Zdielať na

Na hrane so Šutaj Eštokom a Spišiakom: Vytočený minister, výkriky o hanbe a obviňovanie

BRATISLAVA / Rezolúcia v europarlamente proti zmenám v trestnej politike dostala hlasy piatich stoviek poslancov. Zámer vlády podporili len európski extrémisti a Maďari. V Bratislave vyšlo do úlic 26-tisíc ľudí a viac ako 20 -tisíc podpísalo petíciu za odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (SNS). V parlamente si vzala slovo hlava štátu a ostro kritizovala právne zmeny v trestných kódexoch, ktoré sa snaží presadiť vládna väčšina.

Súčasťou relácie Na hrane boli aj dva prieskumy - o prezidentských voľbách, ale aj o aktuálnych preferenciách voličov. Hosťami relácie bol minister vnútra za Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok a poslanec za PS Jaroslav Spišiak, ktorý v minulosti viedol políciu. 

Pellegrini bude kandidovať za prezidenta

"Včera sme jednomyseľne podporili, aby Peter Pellegrini kandidoval na prezidenta republiky," povedal Šutaj Eštok s tým, že "Peter Pellegrini by bol historicky najlepším prezidentom". Akcentoval, že jeho stranícky šéf si je vedomý všetkých tradícií a aj toho, že má byť nadstranícky. "Nebudem sa tlačiť na predsedu strany," reagoval Šutaj Eštok. V kuloároch sa hovorí aj. Denise Sakovej a Richardovi Rašim. 

Spišiak poprel, že by sa po voľbách mala Zuzana Čaputová angažovať v Progresívnom Slovensku. "To nie sú operatívne informácie, to sú vymyslené informácie," reagoval po otázke na výrok Roberta Fica o tom, že Zuzana Čaputová by sa mala z paláca dostať na čelo PS. 

Čo prezradili prezidentské preferencie?

Boj medzi Ivanom Korčokom (37,7 %) a Petrom Pellegrinim (40,6 %) by mal viac než tesný. V našom prieskume bol medzi nimi rozdiel len 3 %. Na treťom mieste s aumiestnil Štefan Harabin s 8 %. 

"Ja sa teším, že to rozhodnutie predsedníctva Hlasu je v súlade s tým, čo si želajú ľudia," poznamenal s tým, že Slovensko potrebuje prezidenta, ktorý prinesie pokoj. "Určite," reagoval Spišiak na otázku, či to Ivan Korčok vytiahne na jednotku. 

(Ne)odvolávanie Andreja Danka

"Neviem, čo by taká diskusia priniesla," povedal Šutaj Eštok na konto (ne)odvolávania Andreja Danka a zopakoval, že je treba, aby si všetci počkali na výsledky vyšetrovania. "Prokuratúra bude informovať či porušil, alebo neporušil zákon," dodal Šutaj Eštok, pričom Danko odišiel z miesta nehody. "Je na ňom, aby zodpovednosť vyvodil," dodal na konto podpredsedu parlamentu, pričom však zdôraznil, že odchod je na ňom. 

​Šutaj Eštok argumentoval aj prípadom Daniela Lipšica, ktorý sa roky po nehode stal špeciálnym prokurátorom. "Mal zostať na mieste a počakť na políciu," uviedol Jaroslav Spišiak a upozornil, že Danko nemohol byť až tak zranený, keď šoféroval až domov. "Buď zavádza prvý rozhovor, alebo druhý rozhovor. Nemôžu byť v súbehu," zhodnotil Spišiak protichodné výroky Andreja Danka, ktorý ešte v piatok pre našu televíziu povedal, že sa mu počas nehody nič nestalo. "Beží kontrola, ktorá bude v najbližších dňoch ukončená," poznamenal minister.

Spišiak dodal, že ak by zostal na mieste a poskytol všetku súčinnosť, tak nemusela byť kauza. "Aspoň by sa vedelo z čoho je ten humbuk," uviedol s tým, že ako chlap by sa k tomu mal postaviť v prvom rade Andrej Danka a ak sa doma pred policajtmi zamkol, mal by sa priznať. 

Všetci proti koalícii

Šutaj Eštok dodal, že demokracia je aj o protestoch. "Lídra opozície pána Šimečku nikto nezatvoril, ako v minulosti Roberta Fica," reagoval minsiter, ktorý odpovedal aj na slová hlavy štátu, ktorá podľa neho nezasiahla, keď vláda "zneužívala pandémiu" a keď "zlyhával právny štát". Podľa neho podporila svojho kandidáta na prezidenta Ivana Korčoka a postavila sa na stranu opozície.

Spochybňoval aj spôsobilosť odborníkov, ktorých si hlava štátu pozvala do paláca. Medzi nimi pritom bol aj šéf Rady prokurátorov SR, ktorý sa rovnako postavil proti zámerom koalície. Šutaj Eštokovi tam chýbal generálny prokurátor Žilinka. "Prečo tam nebol?" pýtal sa. 

Spišiak povedal, že Peter Pellegrini po stretnutí s GP pripustil, že zákon treba opraviť. "Ani váš minister si generálneho prokurátora neprizval, nielen pani prezidentka," akcentoval Spišiak s tým, že ak by to prebehlo klasickým medzirezortným pripomienkovým konaním, chyby sa mohli vyriešiť ešte pred parlamentom. 

Šutaj Eštok zopakoval, že sa predtým zasahovalo do vyšetrovania vyšetrovateľmi. Argumentoval aj dĺžkou rozpravy. Tá sa, ale nedá zameniť za štandardné legislatívne konanie. Dôkazy sovjich tvrdení o ovplyvňovaní však nepredložil. 

"Táto novela sa dotkne všetkych trestných spisov," pokraočval Spišiak a zdôraznil, že kopa ľudí sa dostane z väzby a kopa skutkov bude premlčaných. "Môže to byť aj proti právam poškodených," doplnil s dôrazom na nižšie sadzby, ale aj na to, že páchatelia nebudú cítiť hrozbu trestu a budú sa snažiť páchať trestnú činnosť. 

Šutaj Eštok sa rozčúlil a obvinil aj moderátorku z toho, že "všetci strašia ľudí a majú prestať". Rovnako označil europoslancov PS za hanbu, ktorá "vystupuje proti záujmom Slovenska". "Sú to poslanci európskych štátov, z ktorých daní sa tie eurofondy tvoria," poznamenal Spišiak s tým, že na to majú nárok. 

Čo bude s NAKA?

Eštok poprel, že by sa obával, že vyšetrovatelia NAKA by po reorganizácii odišli do výslužby, aby nemuseli cestovať po celom Slovensku. Spišiakovi verejne sľúbil, že mu všetky analýzy a informácie predloží. "Ja som si ich pýtal," reagoval Spišiak s tým, že zatiaľ ich nedostal. 

Najnovšie preferencie strán

​Ako reagovali politici sa dozviete vo videu.

Súvisiace články

Najčítanejšie