Jasno
16°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Poslanci schválili zákon o pobyte cudzincov, ale aj dotačnú pomoc organizáciám venujúcim sa domácemu násiliu
Zdielať na

Poslanci schválili zákon o pobyte cudzincov, ale aj dotačnú pomoc organizáciám venujúcim sa domácemu násiliu

BRATISLAVA / Poslanci pokračujú v rokovaní aj v stredu, náladu v parlamente poznamenala aj skutočnosť, že Hlas SNS post šéfa NR SR neprepustí. Školský výbor schválil uznesenie o bezpečnosti na školách a poslanci hlasovali o viacerých zákonoch.

Hlasovanie o 17:00

Poslanci schválili vládny návrh zákona, ktorý sa týka zmien vo volebného práva. Návrh schválili všetci prítomní poslanci. V sále ich bolo 143.

Údaje o kandidátoch vo voľbách sa majú zverejňovať v novom elektronickom registri. Jeho zavedenie má pomôcť odstrániť chybovosť na zoznamoch zaregistrovaných kandidátov aj na hlasovacích lístkoch. Zároveň má uľahčiť prístup k údajom o kandidátoch verejnosti. Vznikne tiež priestor na sociologické výskumy a vyhľadávanie v zoznamoch zaregistrovaných kandidátov.

Vyplýva to z vládnej novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorú v stredu schválila Národná rada (NR) SR. Podľa predkladateľa sa prijatím novely zákona naplní spoločenská objednávka, aby bolo možné nájsť údaje o kandidátoch na jednom mieste. "Vo voľbách do orgánov územnej samosprávy doposiaľ neexistuje jedno miesto, kde sa verejnosť môže oboznámiť s kandidátmi vo voľbách, ale informácie je potrebné dohľadávať na webových sídlach samosprávnych krajov, na webových sídlach obcí, prípadne na úradných tabuliach obce," zdôvodnil rezort vnútra.

Register má slúžiť ako zdroj pre tlač a distribúciu zoznamu zaregistrovaných kandidátov a hlasovacích lístkov. Tým sa podľa MV eliminuje chybovosť spočívajúca v rozdielnosti údajov na zozname zaregistrovaných kandidátov a údajov na hlasovacom lístku.

Údaje z registra sa majú poskytovať aj Štatistickému úradu SR na účely spracovania výsledkov volieb. Register má obsahovať údaje o kandidátoch v parlamentných voľbách, vo voľbách do Európskeho parlamentu, vo voľbách prezidenta SR, vo voľbách do orgánov samosprávnych krajov a vo voľbách do orgánov samosprávy obcí. Legislatívna úprava má byť účinná od 1. júna. Prvýkrát sa má aplikovať vo voľbách vyhlásených po nadobudnutí účinnosti novely.

​Rovnakým počtom hlasov prešla aj zmluva medzi Slovenskou republikou a Českou republikou o štátnej hranici. Zákon o pobyte cudzincov, ktorý v pléne podporila aj opozícia rovnako prešiel, pričom poslanci mu dali 94 hlasov zo 143 prítomných.

Vďaka zákonu by sa mali niektoré podmienky prijatia vysokokvalifikovaných zamestnancov na územie SR sa majú zjednodušiť. Vyplýva to z novely zákona o pobyte cudzincov, ktorú v stredu posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR do druhého čítania. Rezort vnútra návrh predložil najmä v reakcii na prijatie smernice Európskej únie.

Zaviesť sa má napríklad uznanie odbornej kvalifikácie ako kritéria na vydanie modrej karty, čím sa podľa rezortu rozšíria možnosti získania modrej karty aj u zručných pracovníkov na základe ich vysokej kvalifikácie, respektíve odbornej praxe.

"Návrh zákona ďalej upravuje výšku platového prahu v rámci mesačného príjmu vysokokvalifikovaného zamestnanca (znižuje ju), ktorý je potrebné dosiahnuť na získanie modrej karty, upravuje niektoré dôvody na zamietnutie žiadosti o modrú kartu, na odňatie modrej karty alebo na jej neobnovenie," načrtol rezort vnútra. Uľahčiť sa majú podmienky mobility vysokokvalifikovaných zamestnancov a ich rodinných príslušníkov v rámci územia všetkých členských štátov.

Upraviť sa majú aj podmienky na získanie dlhodobého pobytu na základe modrej karty. V návrhu sa zohľadňujú aj odporúčania schengenskej hodnotiacej komisie týkajúce sa oblasti návratov štátnych príslušníkov tretích krajín z územia SR. Návrh rieši aj požiadavky aplikačnej praxe.

"Okrem iného ustanovuje príslušnosť Ministerstva vnútra SR na uznávanie cestovných dokladov iných štátov sveta, ukladá povinnosť štátnym príslušníkom tretích krajín preukázať sa pri vycestovaní z územia SR platným cestovným dokladom rovnako ako pri vstupe na naše územie, navrhujú sa nové dôvody na neudelenie národného víza a zavádza sa možnosť podať žiadosť o udelenie národného víza aj prostredníctvom externého poskytovateľa služieb," priblížil predkladateľ.

Zmeniť by sa mali napríklad aj postupy pri podávaní žiadosti o udelenie prechodného pobytu na účel zamestnania. Navrhuje sa aj vypustenie povinnosti preukazovať finančné zabezpečenie pobytu pri podaní žiadosti o udelenie jednotného povolenia na pobyt a zamestnanie. Policajný útvar by po novom už nemal vydávať potvrdenie o možnosti zotrvať na území SR, ak nebude možné jednoznačne zistiť totožnosť nelegálneho migranta. "Týmto sa Slovenská republika z hľadiska migrácie stane menej atraktívna, čo by malo znížiť počet nelegálnych cudzincov, a tým aj administratívnu záťaž policajných útvarov," zdôvodnil rezort.

​V súvislosti s riešením nelegálnej migrácie rezort takisto navrhuje zavedenie oprávnenia policajta v súvislosti s predvedením cudzinca v konaní o administratívnom vyhostení, v konaní o zaistení alebo v konaní o zákaze vstupu cudzinca vykonať prehliadku telefónneho prístroja, telekomunikačného, audiovizuálneho alebo obdobného zariadenia alebo elektronického nosiča, ktoré má cudzinec pri sebe.

Cieľom je čo najrýchlejšie zistiť jeho totožnosť a štátnu príslušnosť. Má sa tak urýchliť preukázanie existencie prekážok administratívneho vyhostenia a možnosť zotrvať na území Slovenskej republiky, čím sa zároveň odstráni právna neistota týchto osôb. Poplatok za vydanie dokladu o pobyte sa má zvýšiť zo šesť na desať eur. Zmena súvisí so zavedením automatického zasielania dokladu o pobyte priamo na adresu zadanú cudzincom. Zastupiteľské úrady Slovenskej republiky v zahraničí by takisto po novom mali mať možnosť vyberať správne poplatky aj prostredníctvom platobnej karty.

Poslanci schválili aj skrátené legislatívne konanie pre návrh zákona o dotáciach v pôsobnosti ministerstva práce. Tento návrh má riešiť financovanie organizácií, ktoré pomáhajú ženám zažívajúcim domáce násilie. Počas rozpravy adresovalo návrhu podporu aj Progresívne Slovensko. Zákon podporilo 142 zo 143 prítomných poslancov. Jeden poslanec nehlasoval. 

Výbor prijal uznesenie o bezpečnosti na školách

Školský výbor národnej rady v stredu prijal uznesenie o pripravených opatreniach ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže  a ministerstva vnútra v súvislosti s bezpečnosťou na školách, školských zariadeniach a vysokých školách.

"Téma bezpečnosti je spoločnou témou obidvoch rezortov a myslím si, že sa v poslednej dobe snažíme veľmi výrazne venovať tejto problematike," uviedol štátny tajomník rezortu školstva Róbert Zsembera. Na základných a stredných školách podľa neho aktuálne prebieha sondáž prostredníctvom dotazníka k ochrane mäkkých cieľov.

Zmapovať situáciu na Vysokých školách majú niekoľké audity, ktorých výsledky by mali viesť k prijtiu opatrení aj na tejto pôde. "Máme vyplnenosť na úrovni viac ako 50 percent," podotkol Zsembera na margo dotazníka o bezpečnosti.

Štátna tajomníčka MV Lucia Kurilovská pripomenula, že školy vypĺňajú dotazník aj za pomoci policajtov. Tí sa podľa nej venujú tiež pomoci pri podozrení alebo identifikovaní možných incidentov. "Či tam nehrozí aj napríklad určitý prejav extrémizmu, radikalizmu," objasnila s tým, že učiteľ často nevie odhaliť prejav extrémizmu či radikalizmu. Bezpečnostné dotazníky budú podľa štátnej tajomníčky vyhodnocované jednotlivo, bez zverejnenia výsledkov. Podotkla, že následne sa nastaví, ako konkrétnu školu chrániť.

"Či tam posilniť recepciu, vrátnicu, či tam dať turnikety. Bránime sa tomu, aby boli na ZŠ a SŠ detektory kovov, pretože už máme absolvované konzultácie s detskými psychológmi, ktorí hovoria o tom, že to skôr bude mať negatívny vplyv aj na samotných žiakov a študentov týchto škôl," poznamenala. Kurilovská priblížila, že tiež vyčlenili v rámci Rady vlády SR pre prevenciu kriminality finančné prostriedky na kamerové systémy, ktoré budú určené obciam a mestách.

Chcú, aby sa pri umiestňovaní kamier sústredili na exteriéry škôl. Tiež podľa nej v spolupráci s MŠVVaM nastavia systém, aby sa na každej ZŠ a SŠ uskutočňovali v súvislosti s bezpečnosťou cvičenia. Každej VŠ odporúča mať bezpečnostného manažéra. Fakultám zase, aby začali preškoľovať personál v tom, akým spôsobom postupovať, keď je ozbrojený útočník priamo v budove. "Takéto školenia pilotného charakteru už na niektorých VŠ prebehli a postupne budú ďalej prebiehať," dodala štátna tajomníčka. Upozornila univerzity, aby si na školenie vyberali etablovanú spoločnosť s históriou.

Hlas sa predsedu NR SR nevzdá

Koaličný Hlas-SD by nevymenil stoličku predsedu Národnej rady (NR) SR za niečo iné. Strana o tom neuvažuje. Pred rokovaním vlády to uviedol minister pre investície a informatizáciu Richard Raši (Hlas-SD) s tým, že platí koaličná zmluva na základe výsledkov parlamentných volieb. "Nevidíme jediný dôvod na to, aby sa to akokoľvek menilo," podotkol Raši, ktorý sa má stať novým šéfom parlamentu po tom, čo bol Peter Pellegrini (Hlas-SD) zvolený za prezidenta.

K jeho zvoleniu na post predsedu NR SR podľa Rašiho dôjde po júnových eurovoľbách a inaugurácii prezidenta. "Na to, aby som sa tam dostal, by ma musel niekto zvoliť a Andrej Danko (SNS) má zrejme na to iný názor," skonštatoval Raši. Doplnil, že jeho zvolenie bude teda záležať od výsledku Danka v eurovoľbách. Ak bude výsledok pre Danka pozitívny, bude to ešte záležať od jeho rozhodnutia či do Európskeho parlamentu nastúpi.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) počas víkendu vyhlásil, že "trojička" v podobe prezidenta Pellegriniho, jeho na poste premiéra a lídra SNS Danka ako šéfa NR SR by poukazovala na stabilitu vládnej koalície. Rešpektuje však, že post patrí podľa platnej koaličnej zmluvy Hlasu-SD.

Hlas-SD na vyjadrenie reagoval, že Ficov názor nezastáva. Podpredseda strany a minister práce Erik Tomáš v pondelok (15. 4.) informoval, že kandidátom strany na post predsedu NR SR bude Raši. Danko už po voľbách prezidenta hovoril, že SNS je pripravená rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa po prezidentských voľbách zásadne mení politická mapa.

Správa o Slovensku v EÚ

Od vstupu Slovenska do Európskej únie chýba ucelená stratégia cieľavedomého presadzovania Slovákov v európskych inštitúciách. SR tak patrí medzi najslabšie zastúpené členské štáty, pokiaľ ide o obsadzovanie riadiacich a rozhodovacích pozícií.

Práve na to upozornila výročnej správa o členstve Slovenskej republiky v Európskej únii za rok 2023, ktorú v stredu vzala Národná rada (NR) SR na vedomie. "Zvýšenie zastúpenia občanov SR v európskych inštitúciách, orgánoch a agentúrach má zásadný význam pre presadzovanie slovenských národnoštátnych záujmov na pôde Európskej únie v rámci jednotlivých politík," uviedlo ministerstvo zahraničných vecí v materiáli.

V štruktúrach Únie podľa správy vlani pracovalo 826 Slovákov. V Európskej komisii malo minulý rok Slovensko 473 občanov, v Európskom parlamente 202. V Rade Európskej únie bolo 82 Slovákov, vo Výbore regiónov 16, v Európskom hospodárskom a sociálnom výbore 19 a v rámci Európskej služby pre vonkajšiu činnosť 34 občanov SR. V európskych inštitúciách pôsobilo 31 dočasne vyslaných národných expertov. Minulý rok podpísala SR s Komisiou Akčný plán o geografickej rovnováhe pre Slovensko.

"Plán predpokladá prijatie viacerých odporúčaní s cieľom zvýšiť zastúpenie slovenských občanov v inštitúciách, orgánoch a agentúrach Európskej únie a umožniť väčšiemu počtu zamestnancov štátnej a verejnej správy získať pracovné skúsenosti z fungovania inštitúcií a tvorby európskych politík," priblížil rezort v správe.

Dopĺňa, že v rámci opatrení ráta plán s prijatím národnej stratégie, ktorá má za cieľ zvrátiť nepriaznivý stav, a to zvýšením povedomia a informovanosti verejnosti o pracovných príležitostiach v inštitúciách, orgánoch a agentúrach EÚ. Súčasťou národnej stratégie by malo byť prijatie koncepcie zameranej na skvalitnenie štátnej správy pri výkone európskej agendy a zmenu nepriaznivého trendu pri presadzovaní Slovákov v inštitúciách Únie.

K hlavným cieľom koncepcie patrí podľa správy zvýšenie zastúpenia Slovákov na úroveň odporúčanej kvóty 1,8 percenta do roku 2030. Taktiež sa má zvýšiť informovanosť zamestnancov štátnej a verejnej správy a verejnosti o pracovných pozíciách v inštitúciách EÚ.

Má sa poskytovať systematická odborná príprava pre všetkých záujemcov o účasť vo výberových konaniach do štruktúr EÚ, ako aj politická podpora pre kandidátov na riadiace pozície v prioritných oblastiach európskych politík. Zabezpečiť sa má aj nový spôsob financovania vysielania národných expertov do európskych inštitúcií. Zámerom pripravovanej koncepcie je zároveň nastaviť štátnu a verejnú správu v dostatočnom časovom predstihu na výkon druhého predsedníctva Slovenska v Rade EÚ v roku 2030.

Súvisiace články