Oblačno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Komentár Arpáda Soltésza: Z Matoviča neurobila hlupáka Baťová
Zdielať na

Komentár Arpáda Soltésza: Z Matoviča neurobila hlupáka Baťová

Zdroj: noviny.sk/fotosita

Predseda premiéra Prvoaprílovej vlády Igor Matovič má pravdu – na pochopenie problému s ruskou vakcínou stačí mať absolvované dva ročníky základnej školy. Dokonca aj menej prestížnej. Ale ako sám povedal, komu nie je zhora dané, v apatieke nekúpi. Keď už ale použil prirovnania s autami, môžeme sa pokúsiť úvod tohto komentára venovať priamo jemu. Každý si predsa zaslúži šancu. Áno, aj Igor Matovič.

Predstavte si, že by sme na Slovensko doviezli nový model auta. Skôr, ako by ho mohli začať predávať, musí získať certifikát, že je bezpečný. Že dokáže zabrzdiť, neodpadávajú z neho kolesá, nezhorí vám za jazdy pod zadkom a podobne. Bez výrobnej dokumentácie sa to, samozrejme, urobiť nedá. To je aj problém so Sputnikom, výrobca odmieta povedať, ako ho vyrobil a čo by mal mať pod kapotou. Naše laboratóriá vedia povedať, že to má štyri kolesá a spaľovací motor, ale či ho na diaľnici nezachvátia plamene, garantovať nedokážu.

Nie je však problém, veľmi rýchle a bez hlbšieho skúmania, zistiť, že na Slovensko dodal výrobca kabriolet, do Maďarska sedan, do Brazílie SUV, Slovákom diesel, Maďarom benzín, Brazílčanom hybrid. Všetci sme pri tom očakávali hatchback s elektromotorom. Ale každé z tých vozidiel má na kapote logo Sputnik.

To všetko, prirodzene, neznamená, že ruské autá Sputnik nie sú bezpečné. Ani že vás neodvezú, kam sa chcete dostať. Ľudia v Hondurase či Bosne na nich predsa bežne jazdia.

Sputnik je v konečnom dôsledku vakcína, ktorá má starý osvedčený dizajn. Je to, ako keď si niekto povie, že ide vyrobiť automobil. Pomerne zložitý stroj, nie je to však nijaký technologický prielom. Sputnik je určite vymyslený dobre, alebo aspoň funkčne. Otázka znie, ako je vyrobený. Nezaškodí si pripomenúť, že Mercedes vyrábajú Nemci. V rôznych krajinách, ale stále Nemci. Rusi vyrábajú Ladu.

A teraz vyrábajú Rusi aj vakcínu Sputnik. Možno ju aj vyrábajú dobre, len to nevieme s istotou. S istotou to nebudeme vedieť, kým nedodajú chýbajúcu dokumentáciu. Fakt by ste do toho nechceli posadiť svoje deti ani rodičov.

Je nesmierne ťažké pochopiť, že Igor Matovič to nechápe, kým si neuvedomíme, že to pochopiť nechce a nemôže. V tom istom okamihu by totiž nevyhnutne musel pochopiť, že z neho neurobila hlupáka Zuzana Baťová, ktorá len vytrvalo konštatovala fakty. Urobili ho z neho jeho domnelí priatelia v Budapešti a v Moskve, keď ho použili ako figúrku na geopolitickej šachovnici. Ako pešiaka. (Mimochodom, v maďarčine sa pešiak na šachovnici volá „paraszt“, čiže sedliak.)

Pravda je taká, že hoci sa vládcovi malého Uhorska, Viktorovi Orbánovi, podarilo hrubým nátlakom prinútiť miestnu obdobu ŠÚKL, aby ruskú vakcínu certifikovala, maďarská lekárska komora ho odmietla odporúčať. Sputnikom sa tam očkuje len minimálne. Vládcovi všetkých Maďarov by preto veľmi pomohlo, keby ním, aspoň trošku, začali očkovať aj v ďalšej krajine Európskej únie.

Pre Rusko je síce Sputnik aj výhodným obchodným artiklom, nie však na náročnom európskom trhu. Ani svoje Lady sem netlačí. Sú iné krajiny, ktoré nemajú také prísne bezpečnostné normy a s radosťou si vezmú akúkoľvek vakcínu. No ani tým nestíhajú dodávať objednané objemy. Na Slovensku mala Moskva so Sputnikom jediný záujem, ktorý nesúvisí s obchodom ani s charitou. Chceli vidieť predsedu vlády členského štátu EÚ, ako víta ich neregistrovanú vakcínu na letisku, ďakuje za ňu Rusku a označí ho za spoľahlivého partnera. Lebo to je dobrá propaganda a oslabuje to jednotu Únie.

Akurát ani v Kremli nikto nerátal s tým, že keď už niekoho vodia na povrázku Orbánovi ľudia, bude mať tú drzosť, aby začal ich vakcínu naozaj testovať. Ba čo viac, ešte si niekto z jeho ľudí aj dovolí verejne hovoriť o tom, čo zistil. To by sa v Rusku ani v Maďarsku nikdy nemohlo stať. Propagandistická zbraň fatálne zlyhala a vybuchla Rusom do tváre. To je, ako keby Alexandrovci z ničoho nič začali spievať hanlivé piesne o Putinovi.

Zaujímavé je, že nám z Ruska dokonca obratom vrátili aj peniaze, len aby odtiaľto Sputnik čo najrýchlejšie evakuovali. (Ak teda pripustíme možnosť, že predseda premiéra práve v tejto veci hovorí pravdu.) Ale že ASAP, ako by povedal Igor Matovič. Mohli by sme márniť čas úvahami, či by teda dobre vybavení a vysoko motivovaní farmaceuti z tej dodávky nezistili ešte nejaké nové zaujímavosti, keby išli priveľmi do hĺbky, no niet na to dôvodu. Je načase žiadosti vyhovieť a na celú trápnu aféru čím skôr zabudnúť. Rozhodne by bolo namieste, keby médiá v budúcnosti pokrývali už iba tie tlačovky ministra financií, ktoré budú o financiách.

Pre Slovensko to napokon nedopadlo úplne zle. Vzťahy Bratislavy s Moskvou ochladnú, čo je v čase sústreďovania ruských jednotiek pri ukrajinskej hranici vyslovene žiaduce. Igor Matovič v priamom dôsledku tejto aféry už nie je predsedom vlády a netreba strácať nádej, že Eduard Heger sa ním jedného dňa stane. Ak sa ešte doučí pravopis, budeme tu mať o čosi viac pokoja a významne menej hanby.

Súvisiace články

Najčítanejšie