Polojasno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Martin Klus v Analýzy na hrane: Od stredy by mali byť nákupy v okolitých krajinách pre zaočkovaných bez karantény
Zdielať na

Martin Klus v Analýzy na hrane: Od stredy by mali byť nákupy v okolitých krajinách pre zaočkovaných bez karantény

BRATISLAVA / Cestovanie v lete 2021 by malo byť jednoduchšie aj vďaka európskemu covid certifikátu. Štátny tajomník Martin Klus odporúča cestovanie v Európe. Ak vláda schváli nový cestovateľský semafor, krajiny EÚ by mali byť všetky zelené. Jednodňové výlety do okolitých krajín budú možné pre zaočkovaných ľudí bez karantény alebo testovania. Dovolenky budú uľahčené napríklad pre cestovanie do niektorých regiónov Turecka.

Podľa Martina Klusa majú najmä krajiny na okraji Európskej únie, napríklad Portugalsko, Írsko, Island veľmi dobré výsledky. Vďaka nim je šanca, že budeme mať lepšie leto ako v roku 2020. 

Cestovanie v rámci EÚ má vyššiu šancu bezpečnosti

Štátny tajomník hovorí o silnej zbrani, ktorú sme minulý rok nemali. Má na mysli očkovanie. Podľa neho vo veľkej miere kopírujú efektivitu a rýchlosť očkovania v jednotlivých krajinách. Martin Klus odporúča dovolenku v Európe "Ak už dovolenka v zahraničí, tak v Európe. Jednak preto, že podľa cestovateľského semaforu, ktorý má byť 26. mája schválený na vláde, Európske krajiny budú zelené. Príchody z nich budú omnoho jednoduchšie. A aj preto, že máme pod kontrolou epidemickú situáciu, to znamená dôveryhodné dáta, vysoká miera preočkovania, kvalitný zdravotný systém," vyjadril sa Martin Klus. 

Certifikované preukazy alebo covid pass

V súčasnosti je spustená žiadosť o potvrdenie od ministerstva zdravotníctva. "Pán minister Lengvarský povedal, že by mal platiť do 17. augusta, ale ja dúfam, že dovtedy budeme mať k dispozícii digitálny európsky covid certifikát. Došlo k dohode medzi členskými štátmi EÚ. Táto dohoda jasne hovorí, že v polovici júna sa spustí skúšobná prevádzka a mala by skončiť začiatkom júla," objasnil Martin Klus. 

Pendleri a jednodňové výlety: Rakúsko, Maďarsko, Česko, Poľsko 

Podľa cestovného semafora, ktorý by mal byť schválený 26. mája budú naše susedné krajiny zelenými. Skončia sa povinnosti testovania pre tých, ktorí cestujú na dennej báze. Nebude potrebné ísť ani do karantény, ani sa testovať pre všetkých, ktorí sú zaočkovaní a to platí aj pre tých, ktorí COVID-19 prekonali. Tí, ktorí nepatria do týchto kategórií, sa budú musieť nechať otestovať po príchode na Slovensko buď antigénovým alebo PCR testom. "Dôležité je zdôrazniť povinnosť registrácie, aby sme rozlišovali medzi zelenými, červenými a čiernymi krajinami. Pre bežné používanie, na nákupy, výlety, tam práve to, že to bude zelená krajina výrazne uľahčí možnosti cestovania. 

Veľká Británia

Kvôli výskytu indickému variantu sa aj v našom návrhu objavila Veľká Británia ako riziková, teda v čiernej farbe. Pozitívne informácie sú, že vakcíny, ktoré boli použité v Británii a teda vakcíny od spoločností Astra Zeneca, Pfizer/BionTech a Moderna sú relatívne účinné aj na tento druh variantu. " Ja si myslím, že toto nebude dlho trvať," vyjadril sa Klus. Ak sa preukáže, že indický variant nie je taký nebezpečný bude to znamenať jednoduchšie podmienky príchodu aj pre ľudí z Veľkej Británie. "Postupne uvoľnenie pocítia aj tí, ktorí chcú dochádzať z Veľkej Británie," doplnil Martin Klus. 

USA a Kanada

O týchto dvoch krajinách sa stále rokuje. Klus to vidí pozitívne. "Verím, že v polovici júna by sme mohli mať dobré správy. Veľmi si prajem, aby boli zelené, pretože majú vysoké preočkovanie a dôveryhodné dáta," uviedol Klus. Podľa neho sa ukazuje, že majú situáciu viac pod kontrolou v porovnaní s niektorými európskymi krajinami. 

Turecko

Pracovne je nazvaná žltou farbou, týka sa to konkrétnych regiónov v Turecku, v ktorých budú tzv. voľné zóny. V týchto zónach budú uľahčené návraty prostredníctvom cestovania cez cestovné kancelárie. "Diskutujeme v tomto prípade aj o Egypte, Tunisku, Jordánsku," informoval Martin Klus. 

Súvisiace články

Najčítanejšie