Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
ZISTENIA TV JOJ: Ján Herák končí v hnutí OĽaNO. Z obťažovania ho obvinila už štvrtá žena
Zdielať na

ZISTENIA TV JOJ: Ján Herák končí v hnutí OĽaNO. Z obťažovania ho obvinila už štvrtá žena

BRATISLAVA / Bývalému poslancovi Jánovi Herákovi ukončili spoluprácu v hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. Pre TV JOJ to potvrdil predseda poslaneckého klubu. Ján Herák odišiel z parlamentu po tom, ako ho viaceré ženy obvinili zo sexuálneho obťažovania.

"Dočasná spolupráca hnutia OĽANO s Jánom Herákom bola ukončená na základe vzájomnej dohody," potvrdil TV JOJ predseda poslaneckého klubu Michal Šipoš.

Po prvých dvoch odhaleniach prišiel vtedy ešte poslanec Herák so svojim vysvetlením, v ktorom všetky obvinenia odmietal a verejnosť presviedčal, že ide o tvrdenia proti tvrdeniu. Napriek tomu sa poslaneckého mandátu vzdal. Uchýlil sa v jeho materskej strane. Až doteraz. Polícia aj prokuratúra je vzhľadom na mimoriadnu citlivosť prípadu absolútne skúpa na vyjadrenia. Napriek tomu je jasné, že vyšetrovanie pokračuje stále. "Vo veci prebieha prípravné konanie," uviedla v stanovisku Krajská prokuratúra Nitra. 

"nemám také informácie, ak prebieha to konanie, tak tie informácie by som ani nemal mať," hovorí minister vnútra Roman Mikulec. 

Televízia JOJ sa so samotným bývalým poslancom telefonicky spojila. Aktuálnu situáciu potvrdil. Nič viac. "Po vzájomnej dohode sme ukončili pracovný pomer. Je to takto úplne v poriadku, hej?" reagoval Ján Herák. Na otázku, či a na čom sa s OĽaNOM dohodol, už nereagoval. 

Exposlanca sme sa ešte chceli spýtať na ďalšie podrobnosti odchodu z vládnej strany. Ako aj na otázky súvisiace s jeho obvinením, ale aj na to, či mu nie je ľúto za jeho raketovorýchlou poslaneckou kariérou, ďalej už s nami nekomunikoval.

Bývalý poslanec a člen OĽaNO Ján Herák sa vzdal mandátu po podozreniach zo sexuálneho zneužívania viacerých mladistvých dievčat a apelu strany SaS a Za Ľudí. Herák všetky tieto obvinenia kategoricky odmietol. 

​V máji bol obvinený prvý dievčaťom

Poslanec OľaNO Ján Herák je podozrivý z toho, že zneužil 14-ročné dievča. Bol obvinený z trestného činu sexuálneho zneužívania a ohrozenia mravnej výchovy mládeže. Poslanec všetky tieto obvinenia odmieta. Podľa informácií TV JOJ sa mal so školáčkou zbližovať postupne a k činu malo prísť minulý rok v lete v dedine pri Nitre. Trestné oznámenie údajne podala riaditeľka zariadenia. Polícia na prípade pracovala od konca minulého roka

Ján Herák sám vyrastal v detskom domove a pre takéto deti organizuje tábory. 

Ján Herák sa v júni vzdal mandátu

​V prípade poslanca sa na povrch dostalo aj to, že už v minulosti čelil vyšetrovaniu za sexuálne zneužitie 16- ročného dievčaťa. Podľa medializovaných informácií sa to malo udiať vo vianočnom tábore v okrese Nové Zámky.

Vtedy prišiel ku nej bližšie a rozopol jej košeľu, pobozkal ju na krk, rozopol jej všetky gombíky

Polícia stíhanie zastavila v roku 2019. K sexuálnemu zneužitiu vtedy 16-ročného dievčaťa malo prísť v tábore rok predtým v okrese Nové Zámky. Prípad bude polícia vyšetrovať od začiatku.

Získali sme aj uznesenie o zastavení stíhania. Vyžiadali sme si ho podľa infozákona. Vzhľadom na citlivosť prípadu viaceré pasáže nie je možné zverejniť. Podľa výpovede dievčaťa, s poslancom išla do izby. Tvrdil, že má ísť po papiere na výrobu vločiek. Takto opísala čo sa tam udialo.

Z výpovede dievčaťa: On išiel do kúpeľne, nevie čo tam robil. Bol tam asi dve alebo tri sekundy. Vrátil sa do izby. Povedal, že má odložiť gitaru, ona ju teda položila tam, kde bola. On vypol svetlo, povedal, že či si myslí, že si stále robí srandu. Ona mu na to povedala, že áno. Vtedy prišiel ku nej bližšie a rozopol jej košeľu, pobozkal ju na krk, rozopol jej všetky gombíky.

Krátko na to malo prísť k zneužitiu. O tom čo sa udialo prehovorila tínedžerka na ďalší deň. Herák vo výpovedi tvrdil, že to bolo inak.

Z výpovede Heráka: Po večeri spolu išli ku nemu na izbu, kde mu začala rozprávať o svojom priateľovi, smerom k menovanému, že sa jej páči, že je jej vzorom a tieto omáčky. On jej jasne povedal, že je ženatý chlap, že ju má rád ako kamarátku a nič viac. Je pravdou, že mal z nej pocit, že má nejaké návrhy, takého verbálneho charakteru, chcela od neho, aby jej dal pusu, ale on to samozrejme zastavil, resp. k tomu vôbec nedošlo a tam to skončilo a išli dole. On ju ani neobchytkával, to je totálna absurdita.



Trestné stíhanie vtedy polícia podľa uznesenia zastavila, na základe výpovedí, ako aj viacerých znaleckých posudkov.

Z uznesenia o zastavení stíhania: Vzhľadom k tomu, že priame dôkazy potvrdzujúce verziu či už mladistvej, alebo Jána Heráka k dispozícii nie sú, resp. neboli zistené a výpoveď poškodenej bola vyhodnotená ako nevierohodná, je logicky potrebné považovať výpoveď PhDr. Jána Heráka za vierohodnú, pričom vyšetrovateľom bolo rozhodnuté na základe uvedených úvah.

​Ján Herák sa vzdal mandátu a ostal pracovať v hnutí OĽaNO

Viacerí poslanci odsúdili krok hnutia, keď s ním aj naďalej udržiavala vzájomnú spoluprácu. Zamestnanie Jána Heráka sa nepozdáva ani poslancovi za hnutie OĽaNO Tomášovi Šudíkovi. "Ja by som pána Heráka zamestnal až v tom čase, keď by boli všetky obvinenia zmätené zo stola a pán Herák by bol čistý," poznamenal Šudík s tým, že on do procesu zasahovať nemôže, lebo nie je členom hnutia. 

"Ja by som to tak neurobil," vyjadril sa nezaradený poslanec Miroslav Kollár, ktorý opustil koalíciu pred pár mesiacmi a následne vstúpil do mimoparlamentnej strany Spolu. "Ctím prezumpciu neviny, ale vzdal sa poslaneckého mandátu s ohľadom na tie obvinenia," pokračoval Miroslav Kollár pre Noviny PLUS TV JOJ s tým, že zdôraznil, že na mieste by bolo počkať, kým sa celý prípad nevyšetrí. OĽaNO podľa bývalého koaličníka potvrdilo staré porekadlo komunistov "Jeden je svet a predsa sú dva svety."  Kollár dodal, že uznávajú dvojitý meter. Jeden keď vládnu a druhý, keď sú v opozícii. 

​Na otázku TV JOJ akú prácu robí pre hnutie neodpovedal priamo

Herák už takmer pol roka v poslaneckej lavici nesedí. OľaNO ho po prepuknutí kauzy prichýlilo a pre stranu aj napriek podozreniam stále pracuje. Čo konkrétne má na starosti najskôr v telefonickom rozhovore povedať nechcel. Neskôr priznal, že má podľa jeho slov na starosti akési administratívne sociálne záležitosti. V kuloároch sa pritom otvorene hovorí, že za podobne vysoký plat, ako v časoch poslancovania. "To je výmysel, výmysel," ohradil sa Herák.

Súvisiace články

Najčítanejšie